Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Θέλουν την ΤΑ μεγαλύτερο συμμέτοχο στην αντιλαϊκή πολιτική

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ

Την προκαταβολική αντίθεση του ΚΚΕ στον «Καποδίστρια 2» καθώς και την υποχρέωση του κράτους να δώσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) τα χρήματα που της χρωστάει αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, επισήμανε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος, Αλ. Παπαρήγα, κατά τη συνάντηση που είχε χτες με το προεδρείο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ).

Με δηλώσεις της, μετά το πέρας της συνάντησης - που έγινε στο πλαίσιο των ενημερωτικών συναντήσεων που πραγματοποιεί η ΚΕΔΚΕ με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού στη Βουλή - η Αλ. Παπαρήγα, αναφέρθηκε σε δύο βασικά ζητήματα:

«Το πρώτο είναι ότι αναμφισβήτητα έχουμε υπόψη μας και διεκδικούμε τα ποσά που χρωστά η κυβέρνηση και διαδοχικά οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέναντι στην ΤΑ. Τα περισσότερα απ' αυτά είναι θεσμοθετημένοι πόροι οι οποίοι έχουν παρακρατηθεί και που είναι υποχρεωμένο το κράτος να δίνει στην ΤΑ. Πράγμα το οποίο μπορεί να συμβάλει σήμερα να αντιμετωπιστούν μακροπρόθεσμα ορισμένα προγράμματα που έχει η ΤΑ. Ξεχωριστά θέλω να θέσω το ζήτημα των υποχρεώσεων της ΤΑ να πληρώνει τους μονιμοποιημένους, έκτακτους ή προσωρινούς υπαλλήλους - λέω ένα παράδειγμα - ή άλλα προγράμματα κοινωνικά που έχει, όπως είναι το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" κλπ. που πρέπει να διευρυνθεί και να μην είναι απλώς μια επιλεκτική πολιτική στις φτωχογειτονιές».

«Το δεύτερο θέμα που θέσαμε στο προεδρείο της ΚΕΔΚΕ είναι η άποψη που έχουμε διαμορφώσει με μακροχρόνια μελέτη και μετά από την εμπειρία του "Καποδίστρια 1". Είναι η αντίθεσή μας - αυτή είναι προκαταβολική αντίθεση - στον "Καποδίστρια 2", όχι με την έννοια των οργανωτικών αλλαγών ή των γεωγραφικών ορίων, είτε υποχωρώντας σε πιέσεις συναισθηματισμού, τοπικισμού, αλλά κυρίως γιατί μέσω της αλλαγής της διοικητικής δομής θα πεταχτούν κυριολεκτικά στην ευθύνη των δήμων σχολεία, νοσοκομεία κ.ά. Τομείς δηλαδή της κοινωνικής πολιτικής με αποτέλεσμα την ένταση της ταξικοποίησης, της κατηγοριοποίησης και της μεγαλύτερης συμμετοχής του λαϊκού βαλαντίου σε δαπάνες που αποκλειστικά πρέπει να ανήκουν στην ευθύνη του κράτους. Ετσι η ΤΑ στην πραγματικότητα θα είναι αντικειμενικά ακόμα μεγαλύτερος συμμέτοχος, ως θεσμός, σε μια αντιλαϊκή πολιτική».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Ν. Κακλαμάνης, έκανε λόγο για «μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση για τις θεσμικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην ΤΑ, μέσα στα πλαίσια μιας εξαγγελθείσας, στα λόγια μέχρι στιγμής, διοικητικής μεταρρύθμισης». Ο ίδιος συμπλήρωσε στις δηλώσεις του: «Εμείς μιλήσαμε εδώ ως εκπρόσωποι της ΤΑ και όχι των κομμάτων από τα οποία, ενδεχομένως, είτε ανήκουμε, είτε προερχόμαστε. Και μπορώ να πω, ότι παρά τις αντιρρήσεις που ακούσατε, υπήρξαν όμως σημεία σε ό,τι αφορά τις θέσεις της ΚΕΔΚΕ - το τονίζω αυτό και όχι των κομμάτων - που ενδεχομένως να συναντηθούμε. Και αυτό το βρίσκω εξαιρετικά ευοίωνο και αισιόδοξο, γιατί στα οικονομικά αιτήματα η κυρία Παπαρήγα υποσχέθηκε αμέριστη συμπαράσταση. Παρά το ότι είναι σίγουρο ότι δε θα συμπέσουμε πλήρως, σε κάποια νομίζω ότι θα συμπέσουμε».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ