Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ: Σωτήρια για τη ζωή χιλιάδων γυναικών μπορεί να αποδειχτεί η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Στην Ελλάδα, αν και δεν υπάρχει αρχείο νεοπλασιών, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 4.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού κάθε χρόνο. Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η διάγνωση σε πρώιμο στάδιο μπορεί να γίνει με τη συστηματική αυτοεξέταση, την κλινική εξέταση από εξειδικευμένο και έμπειρο γιατρό και τις σύγχρονες απεικονιστικές μεθόδους (μαστογραφία, υπερηχογράφημα, μαγνητική μαστογραφία). Ζητούν ακόμα την καθιέρωση προγράμματος μαστογραφικού ελέγχου ανίχνευσης πανεθνικής εμβέλειας κάθε δυο χρόνια για τις γυναίκες 50 - 69 ετών.

ΕΓΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ: Τρία μέλη της μειοψηφίας της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, οι Ν. Σκαρλάτος, Δ. Βλάχος και η Μ. Στενιώτη εγκαλούνται πειθαρχικά να δώσουν εξηγήσεις για την επιστολή που έστειλαν τον περασμένο Ιούνη στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά και ζητούσαν την παρέμβασή του στην «υπόθεση Κεδίκογλου» (με αφορμή την περιουσιακή κατάσταση του πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Ρ. Κεδίκογλου και του γιου του Φαίδωνα).

Ο Γ. Σανιδάς στη συνέχεια έστειλε έγγραφο στον τότε πρόεδρο του Συμβουλίου Επιθεώρησης Χρ. Μπαλντά, ο οποίος λίγο πριν τη συνταξιοδότησή του παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής πειθαρχικής εξέτασης, προκειμένου να ερευνηθεί αν οι τρεις δικαστές έχουν διαπράξει κάποιο παράπτωμα. Την έρευνα ανέλαβε ο επιθεωρητής αρεοπαγίτης Π. Αναστασάκης, ο οποίος κάλεσε τους τρεις δικαστές να δώσουν εξηγήσεις... Ετσι ανοίγει και πάλι η υπόθεση για το αν οι δικαστές έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης.

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ: Προ των ευθυνών της έθεσε η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα χρόνια και άλυτα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο. Κατά τη χτεσινή συνάντηση με τον υπουργό Σ. Χατζηγάκη, οι δικηγόροι αναφέρθηκαν σε καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης που οδηγεί σε αρνησιδικία, ενώ οι αποφάσεις διολισθαίνουν ποιοτικά και οι δικαστές εκδίδουν αποφάσεις υπό πίεση και σε κλίμα φόβου και ανασφάλειας. Οι δικηγόροι ζήτησαν επίσης να προωθηθεί προς ψήφιση το αμοιβολόγιο των δικηγόρων, να κατατεθεί σύντομα το νομοσχέδιο για την εθελούσια έξοδο των δικαστών, να απαγορευτεί ο διορισμός συνταξιούχων δικαστών σε δημόσιες θέσεις, να υπάρξει συμμετοχή του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου στο συμβούλιο των φυλακών κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ