Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Μαχητική «κραυγή» διαμαρτυρίας

Τα προβλήματα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων στο επίκεντρο της χτεσινής συγκέντρωσης

Αποψη απο τη χτεσινή συγκέντρωση στην Ελασσόνα
Αποψη απο τη χτεσινή συγκέντρωση στην Ελασσόνα
Η αρχή έγινε και ήταν πετυχημένη. Η χτεσινή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Ελασσόνας, που διοργάνωσε η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κτηνοτρόφων και μαζική ήταν και, προπάντων, αγωνιστική, αναδεικνύοντας την απόφαση των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων να πάρουν οι ίδιοι στα χέρια τους την υπόθεση του αγώνα για τη σωτηρία τους από τη χρεοκοπία και το ξεκλήρισμα, όπου τους οδηγεί η νέα ΚΑΠ και, γενικότερα, η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Μια απόφαση που τους ωθεί σε συνεχή σύγκρουση με τους διαχειριστές αυτής της πολιτικής, αλλά και σε αντίθεση με τη συνδικαλιστική πλειοψηφία στην Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Λάρισας, η οποία «περί άλλα τυρβάζει» και αρκείται σε ασκήσεις «ατέρμονης αναμονής» και «αδιέξοδου διαλόγου» με την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των καρτέλ και των εμποροβιομηχάνων.

Η χτεσινή συγκέντρωση στην Ελασσόνα ήταν μια «κραυγή απόγνωσης και διαμαρτυρίας» για τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κτηνοτροφικός κόσμος και τα οποία, φέτος, έχουν, ιδιαίτερα, οξυνθεί, λόγω των κατακόρυφων αυξήσεων στις τιμές των ζωοτροφών, που, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές στα γαλακτοκομικά προϊόντα, οδηγούν τους φτωχούς κτηνοτρόφους στη χρεοκοπία.

Ταυτόχρονα, ήταν και μια «σφοδρή καταγγελία» κατά της κυβέρνησης, της ΕΕ και των εμποροβιομηχάνων, που, από κοινού και συντονισμένα, επιτίθενται εναντίον των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, για να τους «βγάλουν από τη μέση» και να παραδώσουν την κτηνοτροφική παραγωγή στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου, που δραστηριοποιείται και κερδοσκοπεί στον διατροφικό τομέα.

Σε όλα αυτά και σε πολλά άλλα, αναφέρθηκαν, μιλώντας στη συγκέντρωση, ο Β. Κατής, εκπρόσωπος στην Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Λάρισας και ο Γ. Λίτσας, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας - μίλησε και ο αντιπρόεδρός της, Γ. Γουγουλιάς - καθώς και οι εκπρόσωποι πολλών κτηνοτροφικών συλλόγων της περιοχής.

Κι όλοι τόνισαν πως ο αγώνας θα συνεχιστεί με ακόμα πιο μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις, με άμεσες διεκδικήσεις:

  • Κατώτερη εγγυημένη τιμή στο πρόβειο γάλα 1,15 ευρώ το κιλό κι αντίστοιχη στο γίδινο.
  • Επιδότηση στις ζωοτροφές.
  • Δημιουργία μεγάλου κρατικοσυνεταιριστικού εργοστασίου γάλακτος στη Θεσσαλία, που θα προστατεύει τους μικρούς κτηνοτρόφους και καταναλωτές από τα καρτέλ και τις πολυεθνικές του είδους.
  • Εγγυημένη κατώτερη τιμή παρέμβασης στο αιγοπρόβειο κρέας, με στόχο την προστασία των κτηνοτρόφων και των καταναλωτών από εισαγόμενα αμφιβόλου ποιότητας.
  • Κατασκευή σταυλικών εγκαταστάσεων, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση των κτηνοτρόφων.
  • Ενισχυμένες κτηνιατρικές υπηρεσίες δίπλα στον κτηνοτρόφο με φτηνά και καλά φάρμακα.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ