Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το διαιτολόγιο των... αιγοπροβάτων

Ν' αποφύγουν τη σπατάλη ζωοτροφών, τηρώντας, κατά γράμμα, κανόνες διατροφής των ζώων τους, συμβουλεύει τους κτηνοτρόφους της περιοχής, το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής της Διεύθυνσης Γεωργικής Ανάπτυξης του Νομού Καρδίτσας. Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει: «Στη χρονική περίοδο που διανύουμε οι υψηλές τιμές στις ζωοτροφές κλονίζουν τη βιωσιμότητα των μονάδων. Γι' αυτό καλό είναι ν' αποφεύγονται οι σπατάλες και για να γίνει αυτό πρέπει, απαραίτητα, να τηρούνται οι κανόνες διατροφής στα διάφορα στάδια της παραγωγικής ζωής των αιγοπροβάτων».

Και, βεβαίως, η «δίαιτα» που προτείνεται για τα ζωντανά είναι συγκεκριμένη. Π.χ., για την προβατίνα που ζυγίζει μέχρι 50 κιλά και βρίσκεται στους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης της, προτείνεται να τρώει 4-5 κιλά χλόης την ημέρα και 200 γραμμάρια άχυρο, ή 1,5 κιλά σανό μηδικής ή άλλου ψυχανθούς. Η, δε, αιξ (κοινώς γίδα), που είναι σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, μπορεί να τρώει επιπλέον 5 κιλά χλόης.

Οχι, που λένε μερικοί πως η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις - όπως, π.χ., αυτή της Καρδίτσας, που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ - δεν ενδιαφέρονται, δήθεν, για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων. Μπορεί, μεν, να μην δέχονται το αίτημά τους για επιδότηση των ζωοτροφών και για εγγυημένη τιμή στο γάλα και στο κρέας, αλλά ουδείς μπορεί να υποστηρίζει πως δεν έχουν συγκεκριμένη άποψη και λεπτομερή θέση για το... σιτηρέσιο των αιγοπροβάτων...


Π. Ρ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org