Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ
Συνθήκες ανασφάλειας για το 71,8%!

Αποκαλυπτικά στοιχεία δημοσκόπησης για τη φτώχεια

Η ανασφάλεια και η βεβαιότητα ότι ανά πάσα στιγμή ο καθένας μπορεί να περιέλθει σε κατάσταση φτώχειας και, μάλιστα, με όρους εξαθλίωσης, είναι δύο από τα κύρια στοιχεία που αναδεικνύονται από την έρευνα της «Κάπα research» που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα για λογαριασμό του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) και του υπουργείου Οικονομίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας:

  • Το 71,8% των ερωτηθέντων ήταν της άποψης ότι «στη διάρκεια της ζωής μας ο καθένας μας μπορεί να πέσει σε κατάσταση φτώχειας».
  • Μόλις το 21,7% υποστήριξε την άποψη ότι «ο κίνδυνος της φτώχειας αφορά μόνο συγκεκριμένες ομάδες πολιτών».
  • Το 61,9% εμφανίστηκε να το αντιπροσωπεύει η άποψη πως «όλοι κινδυνεύουμε από τη φτώχεια σε κάποια στιγμή της ζωής μας».
  • Το 68,4% εκφράζει τη βεβαιότητα ότι στο μέλλον η διαφορά μεταξύ φτωχών και πλουσίων στη χώρα μας θα αυξηθεί.

Πάντως, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει με ένα αρκετά ξεκάθαρο τρόπο ότι σε μια μεγάλη μερίδα των ερωτηθέντων φαίνεται προς το παρόν να «πιάνουν τόπο» τα λεγόμενα και οι ισχυρισμοί της κυρίαρχης προπαγάνδας, σύμφωνα με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ, η φτώχεια συνιστά κατάσταση διαβίωσης με όρους που αγγίζουν την απόλυτη εξαθλίωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα ποσοστό της τάξης του 35,4% από τους ερωτηθέντες όταν ρωτήθηκαν ποια εικόνα τους φέρνει στο μυαλό η λέξη «φτωχός», απάντησε «μια οικογένεια που ζει με στερήσεις σε κάποιο υπόγειο της πόλης», το 17,9% «οικογένεια που αναγκάζεται να βγάλει το παιδί τους από το σχολείο για να δουλέψει», το 17,7% «κάποιον άστεγο που ψάχνει στα σκουπίδια» και ακολουθούν με μονοψήφια ποσοστά άλλες παρόμοιες «εικόνες». Στην ουσία, πρόκειται για μια στρεβλή αντίληψη γύρω από την έννοια της «φτώχειας» στις σύγχρονες συνθήκες, κάτι που συστηματικά επιδιώκουν να καθιερώσουν οι στυλοβάτες του συστήματος, αφού στην πραγματικότητα οι σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών είναι - και δε θα μπορούσε να είναι αλλιώς - εντελώς διαφορετικές από εκείνες του παρελθόντος.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org