Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Επιστολή - παρέμβαση για τους πυρόπληκτους της Εύβοιας

Προ των ευθυνών τους φέρνει ο βουλευτής του ΚΚΕ την κυβέρνηση, τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και τον νομάρχη Εύβοιας

Από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου στην Εύβοια

ICON

Από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου στην Εύβοια
Συγκεκριμένα, ουσιαστικά και άμεσης προτεραιότητας μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου, αλλά και την προστασία των πυροπλήκτων της Εύβοιας. Αυτό ζητά ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, με επείγουσα επιστολή που απέστειλε χτες στους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλο, στον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Α. Σκορδά και στον Νομάρχη Εύβοιας Α. Μπουραντά, θέτοντάς τους ενώπιον των ευθυνών τους. Παράλληλα, την κοινοποιεί στους μαζικούς φορείς, δημάρχους και δημοτικές αρχές της περιοχής.

Στην επιστολή του βουλευτή του ΚΚΕ, αναφέρονται τα εξής:

«Από τις τακτικές επισκέψεις κλιμακίου της Νομαρχιακής Επιτροπής Ευβοίας του ΚΚΕ και του βουλευτή του Νομού Γιώργου Μαρίνου στις πυρόπληκτες περιοχές διαπιστώσαμε πολύ σοβαρά προβλήματα που προκαλούν μεγάλες ανησυχίες και καταλογίζουν στην κυβέρνηση σοβαρές πολιτικές ευθύνες.

1. Δύο μήνες μετά τις πυρκαγιές και ενώ είναι άμεσος ο κίνδυνος από πιθανές ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώνεται μεγάλη καθυστέρηση στην πραγματοποίηση των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών, αντιδιαβρωτικών έργων.

Οπως διαπιστώσαμε, παίρνοντας και τη γνώμη κατοίκων, δημάρχων και μαζικών φορέων της περιοχής, δεν υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός, με ευθύνη του κράτους και των αρμόδιων υπουργείων.

Το πρόβλημα αφορά το σύνολο των περιοχών.

Αφορά τα πυρόπληκτα χωριά του Δήμου Ταμυναίων, συμπεριλαμβανομένου του συνοικισμού "Ακτή Νηρέως" που είναι σε πολύ μεγάλο κίνδυνο.

Αφορά χωριά των Δήμων Κονίστρων, Στυραίων, Διρφύων, Αμαρινθύων. Οι προσπάθειες καθαρισμού και διαπλάτυνσης ρεμάτων που γίνονται με ιδιωτικά μέσα δεν επαρκούν, όπως δεν επαρκεί και η περιορισμένη προσπάθεια δημιουργίας φραγμάτων με κορμούς δέντρων.

2. Παρατηρούνται προβλήματα με τις αποζημιώσεις των σπιτιών που καταστράφηκαν, των σπιτιών που έχουν πάθει ζημιές, αποθηκών και στάβλων.

Αντί για ολική αποζημίωση και εξασφάλιση των απαραίτητων οικονομικών πόρων από το κράτος, από την κυβέρνηση, οι πυρόπληκτοι καλούνται να αναλάβουν την οικοδόμηση ή την αποκατάσταση των ζημιών με δικά τους οικονομικά μέσα ή στην καλύτερη περίπτωση συγκεντρώνοντας τα σχετικά τιμολόγια για να πάρουν (αν εγκριθούν) τα χρήματά τους πίσω. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι λαϊκές οικογένειες των πυρόπληκτων δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για να σηκώσουν αυτό το βάρος και είναι ευθύνη τoυ κράτους και της κυβέρνησης να δώσει λύση στο πρόβλημα.

Παρατηρείται, επίσης, καθυστέρηση στις αποζημιώσεις για τα καμένα ζώα και μελίσσια.

Τα καμένα ελαιόδεντρα, οπωροφόρα δέντρα, τα αμπέλια, τις κατεστραμμένες γενικότερα καλλιέργειες.

Εκτός από την καθυστέρηση, θέλουμε να σημειώσουμε ότι οι αποζημιώσεις δεν ανταποκρίνονται στο μέγεθος της ζημιάς και τα ποσά που προβλέπονται είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

3. Σημειώνεται έλλειψη σχεδιασμού και σοβαρή καθυστέρηση στην εκρίζωση καμένων δέντρων και στην αναδάσωση της περιοχής.

4. Παρατηρείται σοβαρή έλλειψη στη δωρεάν προμήθεια ζωοτροφών, η οποία με δεδομένη την άσχημη οικονομική κατάσταση των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων και την αδυναμία για ελεύθερη βοσκή, έχει δημιουργήσει οδυνηρή κατάσταση σε μεγάλο αριθμό κτηνοτρόφων.

Το ΚΚΕ θεωρεί ως άμεσης προτεραιότητας τα εξής:

  • Αμεσος συγκεκριμένος σχεδιασμός με ευθύνη του κράτους και επείγουσα πραγματοποίηση τεχνικών έργων για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις βροχοπτώσεις (αντιπλημμυρικά έργα).
  • Αμεση αποκατάσταση των υποδομών που καταστράφηκαν (δρόμοι, γεφύρια, τοιχία κ.ά.).
  • Ολική αποζημίωση για τα κατεστραμμένα σπίτια, στάβλους, αποθήκες, αγροτικά μηχανήματα και εφόδια.
  • Αμεση παράδοση όλων των αναγκαίων "προκάτ" σπιτιών, με πλήρη εξοπλισμό.
  • Ολική αποζημίωση για τα καμένα ελαιόδεντρα, τα άλλα δέντρα και τις καλλιέργειες.
  • Ουσιαστική αύξηση του ποσού της αποζημίωσης.
  • Ολική αποζημίωση για το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και εξασφάλιση του εισοδήματος για τα επόμενα χρόνια.
  • Αμεση αναδάσωση των καμένων δασών και δασικών εκτάσεων.
  • Εξασφάλιση δωρεάν ζωοτροφών για όλους τους κατόχους ζώων, με ευθύνη του κράτους και της κυβέρνησης».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ