Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέες υποσχέσεις για τα οικονομικά των δήμων

«Ομοφωνία» στα αντιλαϊκά σχέδια για τη νέα διοικητική δομή ζήτησε ενόψει του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ, ο πρόεδρος της Ενωσης Νικ. Κακλαμάνης

Εκ νέου υπόσχεση από την κυβέρνηση ότι στον προϋπολογισμό του νέου έτους θα προβλέπεται η έναρξη της απόδοσης των παρακρατημένων πόρων της Αυτοδιοίκησης έλαβε η ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας. Οπως ενημέρωσε χτες το ΔΣ ο πρόεδρος της Ενωσης, Ν. Κακλαμάνης, το υπουργείο Οικονομίας θα συμπεριλάβει ειδικό Κωδικό για τα παρακρατημένα, χωρίς όμως να είναι γνωστό πόσα θα είναι τα χρήματα που θα αποδοθούν, εφόσον τελικά αποδοθούν.

Χαρακτηριστική χτες ήταν η παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου Καρδίτσας, Χρ. Τέγου, ο οποίος είπε ότι υπάρχει «αδυναμία συνεννόησης για τα παρακρατημένα». Ενώ σχολίασε ότι στα ταμεία των δήμων δεν «μπαίνουν» καν τα χρήματα που εγγράφονται στον κρατικό προϋπολογισμό κάθε χρόνο.

Η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσία της ΚΕΔΚΕ έχει σημαντικές πολιτικές ευθύνες, αφού μόνο στα λόγια διεκδικεί τους πόρους που έχουν κλαπεί από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και ξεπερνούν τα 9 δισ. ευρώ. Θυμίζουμε ότι η ΚΕΔΚΕ το 1996 (ηγεσία και τότε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) είχε αποφασίσει να...«συνεισφέρει» από τα χρήματα της Αυτοδιοίκησης το ποσό των 614 εκατ. ευρώ στο όνομα «της σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας». Αυτό το ποσό που είχε χαριστεί τότε αντισταθμίστηκε από φόρους και τέλη που επιβάλλουν οι δήμοι που πρόσκεινται σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ.

Ομοφωνία θέλει ο Κακλαμάνης

Κατά τα άλλα, και χτες στη συνεδρίαση του ΔΣ, ο Ν. Κακλαμάνης ζήτησε στο επικείμενο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, στις 14 - 16 Νοέμβρη, να υπάρξει ομοφωνία για τη νέα διοικητική δομή της χώρας («Καποδίστριας 2») για «να είμαστε αξιόπιστοι», όπως συμπλήρωσε.

Οπως επανέλαβε χτες ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, σημείο αναφοράς της νέας δομής είναι η ανάληψη κοινωνικών τομέων (όπως Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία) από την Αυτοδιοίκηση. Κάτι που σημαίνει διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα, ώστε να διευκολύνουν την παράδοσή τους στα χέρια των επιχειρηματιών. Είναι, επίσης, γνωστό ότι το κόστος που θα φορτωθεί στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα θα είναι υπέρογκο, ενώ θα μεγαλώσει η ταξική κατηγοριοποίηση των σχολείων και της εκπαίδευσης σε βάρος των παιδιών των λαϊκών οικογενειών και θα δίνονται κακής ποιότητας υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινήσεις εντυπωσιασμού και αντιπαράθεση άνευ ουσίας(27/3/2009)
Συγχωροχάρτι στην κυβέρνηση για τους παρακρατημένους πόρους(17/2/2009)
«Ικανοποίηση» για τα... ψίχουλα(9/4/2008)
«Λογιστικό πρόβλημα» η οικονομική ανέχεια των δήμων!(22/10/2004)
Ο απόλυτος συμβιβασμός(30/5/2003)
Με... διευκρινίσεις «διεκδικεί» μέρος των χρωστούμενων(23/11/2000)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org