Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη λαϊκής ανάγκης

Παρέμβαση του βουλευτή του Κόμματος Ν. Γκατζή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την «πάταξη της φοροδιαφυγής»

Την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, προκειμένου να ανακουφιστούν τα λαϊκά νοικοκυριά από τα υπέρογκα φορολογικά βάρη, πρότεινε χτες από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής. Παρεμβαίνοντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την «πάταξη της φοροδιαφυγής», ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως η χώρα μας έχει ένα από τα πιο σκληρά ταξικά φορολογικά συστήματα.

Οπως παρατήρησε ο Ν. Γκατζής, τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ κινούνται σε σταθερή αντιλαϊκή τροχιά με κοινό στοιχείο τη φοροεπιδρομή κατά των λαϊκών στρωμάτων και την ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση του μεγάλου κεφαλαίου. Απόδειξη αυτών, είπε, το προσχέδιο του φετινού προϋπολογισμού όπου τα φορολογητέα έσοδα εμφανίζονται αυξημένα κατά 11,3%, σε έξι δισ. ευρώ και από αυτά τα τέσσερα δισ. προέρχονται από τον ΦΠΑ, τον πλέον αντιλαϊκό φόρο. Οι άμεσοι φόροι, τόνισε, είναι αυξημένοι κατά 10,1% και οι έμμεσοι κατά 13,8%, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση προχωράει στη φορολογική απαλλαγή της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Το ΚΚΕ, είπε ο Ν. Γκατζής, ζητάει την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής ανάγκης και τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης αφού η κυβέρνηση μόνο από το φόρο στα καύσιμα θα εισπράξει 1,5 δισ. ευρώ.

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε θετικό ξεκίνημα τις διατάξεις του νομοσχεδίου και ισχυρίστηκε ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις δε φοροδιαφεύγουν.

Ο υπουργός Οικονομικών σε παρέμβασή του απέφυγε να απαντήσει για το εάν και πότε η κυβέρνηση θα αυξήσει τον ΦΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ