Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα είπαν μεταξύ τους!

Τη «φιέστα» για χάρη του Αλ. Κοντού, που οργάνωσαν οι νεοδημοκράτες της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας, καταγγέλλει η Γραμματεία Λάρισας της ΠΑΣΥ

Την επιμονή της κυβέρνησης στη σκληρή αντιαγροτική πολιτική, που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ, επιβεβαίωσε η επίσκεψη του Αλ. Κοντού, στη Λάρισα. Βεβαίως, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, εκμεταλλεύτηκε τη «φιέστα» που έστησαν για χάρη του οι Νεοδημοκράτες της διοίκησης της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας και ο νομάρχης Λ. Κατσαρός, για να κοροϊδέψει, για μια ακόμα φορά, τους αγρότες της περιοχής εμφανιζόμενος ότι δήθεν ενδιαφέρεται γι' αυτούς.

Στη σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της Ενωσης - και στην οποία δεν καλέστηκαν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας, κάτι που αποδεικνύει πως η Ενωση Λάρισας λειτουργεί σαν «κυβερνητικό μαγαζί» - ο Αλ. Κοντός «εξέτασε» κάποια «φιλικά ερωτήματα» που του ετέθηκαν, όπως το πότε θα δοθούν, φέτος, οι «πετσοκομμένες» επιδοτήσεις και το πώς θα βοηθηθεί η Ενωση στις εμπορικές δραστηριότητές της, χωρίς να θιχτούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι, εξαιτίας της νέας ΚΑΠ και, γενικότερα, της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Δεν έλειψαν, φυσικά, και τα «καλά λόγια» για την κυβέρνηση και χαρακτηριστικά ο νομάρχης είπε: «Η γνώση και η αποφασιστικότητα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, μας επιτρέπει να περιμένουμε αλλαγές, καθώς και τη δρομολόγηση μέτρων, δράσεων και ενεργειών που θα καθορίσουν τη νέα πορεία της αγροτικής οικονομίας»!

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Λάρισας της ΠΑΣΥ, ανάμεσα στα άλλα, επισημαίνει: Δύο χρόνια εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, που πρωτοστατεί η ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ, έδειξαν πως τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο.

Αφού ξεκλήρισαν πάνω από 5.000 καπνοπαραγωγούς στη Θεσσαλία και 3.500 τευτλοπαραγωγούς, κλείνοντας και το εργοστάσιο ζάχαρης στη Λάρισα... αφού χρεοκόπησαν και ξεκληρίστηκαν την τελευταία δεκαετία 31.565 κτηνοτροφικά νοικοκυριά κι έδιωξαν τους σιτοπαραγωγούς από την καλλιέργεια, λόγω αποδέσμευσης τιμής - επιδότησης... αφού νομοθέτησαν την ασυδοσία στις εισαγωγές ομοειδών προϊόντων (μούστος - μήλα - γάλα - κρέατα κλπ.) και γενικότερα μετέτρεψαν την ύπαιθρο σε ένα απέραντο «νεκροταφείο» κατεστραμμένων και ξεκληρισμένων αγροτικών νοικοκυριών... Τώρα μιλάνε για ανάπτυξη, για «άλλη γεωργία» κλπ.

Είναι καθαρό - συνεχίζει η ανακοίνωση - πως η κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας τους δικούς της νομάρχες και τους κυβερνητικούς συνεταιριστές - συνδικαλιστές, προσπαθεί να προλάβει τη συνδικαλιστική και πολιτική αφύπνιση της μικρής και μεσαίας αγροτιάς που ακόμα παλεύει για να επιβιώσει μέσα από τις μυλόπετρες της νέας ΚΑΠ και του καπιταλιστικού ανταγωνισμού σε περίοδο πλήρους κυριαρχίας των μονοπωλίων και του μεγάλου κεφαλαίου.

Εμείς πιστεύουμε πως ό,τι και να κάνουν δεν πρόκειται να ξεμπερδέψουν με τους μικρομεσαίους αγρότες. Το μαζικό αγροτικό κίνημα, σε συνεργασία και κοινό μέτωπο με το εργατικό συνδικαλιστικό και το κίνημα των ΕΒΕ, μπορούν να αποκρούσουν τα χειρότερα και να βάλουν «πλώρη» για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια άλλη πολιτική, κόντρα στα μεγάλα συμφέροντα, στη νέα ΚΑΠ και στην ΕΕ, στις πολυεθνικές και τα μονοπώλια.

Μέσα από τον παραγωγικό συνεταιρισμό, για τον οποίο εμείς παλεύουμε - καταλήγει η ανακοίνωση - μπορεί να πολλαπλασιαστεί η παραγωγικότητα της αγροτικής οικονομίας από τη συνένωση της γης σε κοινή καλλιέργεια, με κοινά μηχανήματα, με εκσυγχρονισμό όλων των υποδομών, με δυνατότητα μεταποίησης και εμπορίας των προϊόντων.

Ενας τέτοιος παραγωγικός συνεταιρισμός, δε χωράει στις πολιτικές της ΕΕ, της ΚΑΠ και των κομμάτων που τη στηρίζουν, αλλά βρίσκεται στον αντίποδά τους. Είναι ανάγκη να αλλάξουν τα πράγματα και στους Συνεταιρισμούς και στις Νομαρχίες και στους Δήμους, να χάσουν δυνάμεις τα κόμματα που προώθησαν και εφάρμοσαν αυτές τις αντιαγροτικές πολιτικές.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org