Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Με τη σφραγίδα του ΔΝΤ οι προωθούμενες ανατροπές

Από τον Οκτώβρη του 2006 ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός είχε ζητήσει από τους «κοινωνικούς εταίρους» να στηρίξουν το πόρισμα Αναλυτή

Με δηλώσεις και συνεντεύξεις σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, ο επικεφαλής της «επιτροπής εμπειρογνωμόνων» για το ασφαλιστικό Ν. Αναλυτής έδωσε και χτες συνέχεια στην προετοιμασία του εδάφους για το «διάλογο» της απάτης που αναμένεται να δρομολογήσει άμεσα η κυβέρνηση. Το περιεχόμενο αυτού του «διαλόγου» ήταν και το αντικείμενο της χτεσινής συνάντησης των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης, μετά το τέλος της οποίας καμιά επίσημη δήλωση δεν έγινε.

Οι πλευρές του πορίσματος - στην ολοκληρωμένη μορφή του αναμένεται το Δεκέμβρη - που αποκαλύπτει ο διορισμένος εμπειρογνώμονας δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Οι γενικές κατευθύνσεις και της νέας «μεταρρύθμισης» περιγράφονται στα κείμενα των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, όπως είναι η ΕΕ, το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα κ.ά.

Χαρακτηριστικό είναι το πόρισμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που παρουσίασε ο επικεφαλής του στην Αθήνα τον Οκτώβρη του 2006. Το ΔΝΤ αξιώνει από τις δυνάμεις του κοινωνικού εταιρισμού στην Ελλάδα να «εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για τη μεταρρύθμιση και να υποστηρίξουν το έργο της Επιτροπής Αναλυτή που θα είναι καθοριστικό για την έγκαιρη υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων».

Ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ που επισκέφθηκε τότε την Ελλάδα, έκανε συγκεκριμένες αναφορές στις παρακάτω παραμέτρους:

  • Στη «σύνδεση των ορίων συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο της ζωής». Απλά και ξάστερα η τέτοια «σύνδεση» συνεπάγεται την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.
  • Αλλη «δυνατότητα» είναι η αύξηση των εισφορών, ενώ στις «προτάσεις» που ρίχνουν στο τραπέζι, είναι η μείωση των επιδομάτων και παροχών ή και η «μείξη» των αντιασφαλιστικών κατευθύνσεων.

Είναι φανερό ότι η λεγόμενη «Επιτροπή Σοφών» δε λέει κάτι το διαφορετικό. Ο ίδιος ο Ν. Αναλυτής προσδιόριζε τις «παραμέτρους του προβλήματος» ως εξής: Ορια συνταξιοδότησης-ύψος εισφορών-ποσοστά αναπλήρωσης συντάξεων. Ανάλογες είναι στοχευμένες παρεμβάσεις στις οποίες κατά καιρούς έχουν προχωρήσει η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, ο ΣΕΒ κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χρήμα για την πλουτοκρατία, μέτρα για το λαό(2010-04-20 00:00:00.0)
Ερχονται νέες ανατροπές μετά τις εκλογές(2007-08-14 00:00:00.0)
Ετοιμάζουν βαθιά ανατροπή(2006-10-22 00:00:00.0)
Εξαπολύει νέα επίθεση(2006-08-04 00:00:00.0)
Νέα αντιλαϊκά μέτρα στον ορίζοντα!(2005-03-13 00:00:00.0)
Η έκθεση του ΔΝΤ είναι πολιτική της κυβέρνησης(1997-05-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ