Κυριακή 13 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Νέα αντιλαϊκά μέτρα στον ορίζοντα!

Οι διεθνείς οργανισμοί χειροκροτούν και ζητούν σκληρότερα αντεργατικά μέτρα από τη ρωσική κυβέρνηση

Οι συνταξιούχοι επέδειξαν τη μεγαλύτερη αγωνιστικότητα
Οι συνταξιούχοι επέδειξαν τη μεγαλύτερη αγωνιστικότητα
Οι τελευταίες λαϊκές κινητοποιήσεις που ξέσπασαν στη Ρωσία με την έναρξη της νέας χρονιάς, ανέδειξαν ως πιο αγωνιστική τη γενιά των συνταξιούχων. Αλλωστε οι άνθρωποι αυτής της ηλικίας ένιωσαν πιο έντονα τα χτυπήματα από τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις της κυβέρνησης Πούτιν - Φραντκόφ.

Οπως έγινε γνωστό οι διαμαρτυρίες των συνταξιούχων κατά της κατάργησης των διευκολύνσεων, οι οποίες αφορούσαν κατακτήσεις που υπήρχαν από τη σοσιαλιστική περίοδο, όπως π.χ. η δωρεάν μεταφορά με τα μέσα μαζικής μεταφοράς στις πόλεις και τα φτηνά φάρμακα για τους συνταξιούχους, έφεραν ορισμένα αποτελέσματα. Η κυβέρνηση της Ρωσίας αναγκάστηκε να δηλώσει πως θα αυξήσει το ποσό των συντάξεων, διαθέτοντας επιπρόσθετα άλλα 105 δισεκατομμύρια ρούβλια (3,75 δισεκατομμύρια δολάρια), από όσα είχε αρχικά προβλέψει στον κρατικό προϋπολογισμό. Δήλωση που, όπως φαίνεται, δεν έμεινε απαρατήρητη.

Επιδοκιμασία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο ΡΟΣΜΠΑΛΤ, ο Τόμας Ντόσον, εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) δήλωσε πως «η Ρωσία πρέπει να στρέψει την προσοχή της σ' εκείνα τα άρθρα του τρέχοντος προϋπολογισμού, τα οποία μπορούν να περικοπούν, και όχι να μεγαλώσει το συνολικό μέγεθος των δαπανών για την αύξηση των συντάξεων».


Associated Press

«Παίρνοντας υπόψη τον σχετικά αυξημένο πληθωρισμό, καθώς και τη δύσκολη κατάσταση σε μερικές αγορές εργασίας στη Ρωσία, δε συστήνεται η αύξηση του συνολικού μεγέθους των κρατικών δαπανών κι ουσιαστικά του ελλείμματος του προϋπολογισμού», δήλωσε ο Τ. Ντόσον σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Ντόσον ανακοίνωσε πως το ΔΝΤ γενικά χαιρέτισε τις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού, επειδή οδήγησαν στην κατάργηση των διευκολύνσεων, οι οποίες ήταν «θολές κι άσκοπες, καθώς επίσης κόστιζαν ακριβά».

«Η καταβολή χρημάτων πρέπει να αυξήσει το αποτέλεσμα και τη διαφάνεια των δαπανών για κοινωνικές ασφαλίσεις», υποστήριξε ο παράγοντας του ΔΝΤ.

Η υποστήριξη αυτή του ΔΝΤ υπέρ των αντιλαϊκών μέτρων της ρωσικής κυβέρνησης κι η απαίτηση να μη δοθεί τίποτα παραπάνω στους συνταξιούχους, αλλά να γίνουν νέες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, προκάλεσε το εξής σχόλιο της εφημερίδας «Τρουντοβάγια Ρωσία» («Εργαζόμενη Ρωσία», του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας/ ΚΕΚΡ-ΚΚΡ): «Οι κύριοι του ΔΝΤ, αυτού του διεθνούς οργανισμού της παγκόσμιας μπουρζουαζίας, για άλλη μια φορά αποδεικνύονται άγρυπνοι φύλακες των συμφερόντων της τάξης τους. Η συντακτική επιτροπή της εφημερίδας μας δε γνωρίζει ούτε μια παρέμβαση του ΔΝΤ που να ήταν προς όφελος των ανθρώπων της εργασίας. Εσείς γνωρίζετε;»...

Η Παγκόσμια Τράπεζα ζητά αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ένας άλλος διεθνής οργανισμός, η Παγκόσμια τράπεζα (ΠΤ) συστήνει στη Ρωσία να διενεργήσει συμπληρωματικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν τη βαθμιαία αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης. Στην έκθεση με τον τίτλο «Το κόστος των αναδιαρθρώσεων στη Ρωσία», οι εμπειρογνώμονες της ΠΤ αναφέρουν πως η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης είναι απαραίτητη για να ξεπεραστεί «η απότομη αύξηση της διαφοράς μεταξύ μισθού και σύνταξης, που προκλήθηκε από τη μείωση του μεγέθους των συνταξιοδοτικών εισφορών».

Να σημειωθεί, πως ανώτατα στελέχη του ρωσικού «Συνταξιοδοτικού Ταμείου» είχαν προλάβει να προτείνουν παρόμοια μέτρα, δηλαδή τη βαθμιαία αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης για τις γυναίκες από τα 55 στα 60 χρόνια και για τους άνδρες από τα 60 στα 63 χρόνια.

Την ίδια ώρα, βέβαια, πολύ είναι αυτοί που εκφράζουν μεγάλη επιφυλακτικότητα για την αποτελεσματικότητα αυτών των προτεινόμενων μέτρων. Σύμφωνα με το άρθρο με τίτλο «Συμβουλεύουν τη Ρωσία να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης», που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στον δικτυακό τόπο «KM.RU», αυτές οι αμφιβολίες οφείλονται στο γεγονός «ότι εξαιτίας των "μεταρρυθμίσεων της οικονομίας της αγοράς" η διάρκεια του μέσου προσδόκιμου όρου ζωής στη Ρωσία μειώθηκε απότομα». Ετσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο μέσος όρος της διάρκειας ζωής για τους άνδρες είναι μόλις τα 58 χρόνια, δηλαδή οι άνδρες της Ρωσίας απλώς δε φτάνουν μέχρι τα 60 χρόνια, σημερινό όριο συνταξιοδότησης... Αρα η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης δε θα σημαίνει τίποτα άλλο για τους άντρες στη Ρωσία, από την εγγύηση πως στη συντριπτική τους πλειοψηφία δε θα πάρουν ποτέ σύνταξη!

Οπως σημειώνεται στο ίδιο άρθρο, «εκτός αυτού είναι γνωστό, ότι οι άνθρωποι άνω των 50 χρόνων πολύ δύσκολα πλέον μπορούν να βρουν εργασία. Αντιλαμβάνονται άραγε οι εμπειρογνώμονες της ΠΤ, το πού μπορούν να οδηγήσουν οι συστάσεις τους, χωρίς τον υπολογισμό της ρωσικής πραγματικότητας;»...

Αξίζει εδώ να αναφερθεί πως το 2004 ο μέσος όρος της διάρκειας ζωής στη Ρωσία ήταν 65 χρόνια, δηλαδή κατά 10 ολόκληρα χρόνια λιγότερος απ' ό,τι τα χρόνια του σοσιαλισμού, τις αρχές της δεκαετίας του '90. Ο μέσος όρος διάρκειας ζωής για τους άνδρες είναι 58 χρόνια, ενώ για τις γυναίκες 72 χρόνια. Σε ό,τι αφορά την παγκόσμια κατάταξη της σημερινής καπιταλιστικής Ρωσίας στο δείκτη του μέσου προσδόκιμου ορίου ζωής, για τους άνδρες βρίσκεται στην 134η θέση στον κόσμο, ενώ για τις γυναίκες στην 100ή.

Οπως έδειξαν οι σημαντικές κινητοποιήσεις ενάντια στη ρευστοποίηση κι ουσιαστικά συρρίκνωση και κατάργηση των διευκολύνσεων που είχαν μεγάλες κατηγορίες του πληθυσμού (συνταξιούχοι, φοιτητές, άτομα με ειδικές ανάγκες κλπ.), τα περιθώρια «της κοινωνικής αντοχής» σημαντικού μέρους της ρωσικής κοινωνίας έχουν εξαντληθεί. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η ρωσική κοινωνία αποκτά ένα είδος «αλλεργίας» προς τα «κοινωνικά πειράματα» των κυβερνώντων, καθώς και μια σταθερή δυσπιστία προς όλους τους νεοτερισμούς της κυβέρνησης. Τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, που διαφαίνονται στον ορίζοντα, για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, είναι ικανά να προκαλέσουν το επόμενο κι ισχυρότερο κύμα κοινωνικής διαμαρτυρίας.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ