Παρασκευή 4 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Εξαπολύει νέα επίθεση
  • Μέσα από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων οι νέες ανατροπές
  • Στο στόχαστρο όλα τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων

Πάντα επίκαιρος ο αγώνας για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων
Πάντα επίκαιρος ο αγώνας για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων
Σε νέα φάση περνάει η αντιασφαλιστική επίθεση της κυβέρνησης με την ενεργοποίηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το Ασφαλιστικό, την οποία παρουσίασαν χτες οι συναρμόδιοι υπουργοί Γ. Αλογοσκούφης και Σ. Τσιτουρίδης και με την προτροπή προς αυτή «να είναι τολμηρή»..!

Με τη γνωστή τους κινδυνολογία περί «ελλειμμάτων», «αδικιών του συστήματος» και της «δημοσιονομικής σταθερότητας» της οικονομίας, οι δύο υπουργοί οριοθέτησαν την αντεργατική κατεύθυνση που θα έχει το έργο της Επιτροπής, ενώ οι πρώτες τοποθετήσεις του επικεφαλής της Επιτροπής, νυν προέδρου της ΟΚΕ και παλιότερα στελέχους του ΣΕΒ, Ν. Αναλυτή, έκαναν σαφές ότι στο στόχαστρο μπαίνουν όλα τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων: Το ύψος των συντάξεων, η ηλικία συνταξιοδότησης, τα προσυνταξιοδοτικά καθεστώτα, τα ΒΑΕ, κλπ.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των δύο υπουργών, το έργο της Επιτροπής θα έχει ορίζοντα ενός χρόνου, ώστε μετά απερίσπαστη η όποια κυβέρνηση να προχωρήσει στις ανατροπές. Αλλωστε, ο ίδιος ο Γ. Αλογοσκούφης δεν έκρυψε ότι η ίδια η αποτύπωση του προβλήματος - η οποία θα είναι και η κύρια αποστολή των εμπειρογνωμόνων - θα εμπεριέχει και τη λύση του. Ομολόγησε έτσι τη σπουδαιότητα του έργου της Επιτροπής στο στάδιο της σύνταξης των νέων μελετών για το Ασφαλιστικό και του ρόλου που τελικά έρχεται να παίξει στην παρούσα φάση ένα τέτοιο όργανο. Ηδη στην 11μελή Επιτροπή, εκτός από τα στελέχη των δύο υπουργείων και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες, συμμετέχουν οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ και της ΠΑΣΕΓΕΣ, ενώ η σύνθεσή της έτσι και αλλιώς παραμένει ανοιχτή.

Εκβιασμοί και κινδυνολογία

Τον τόνο για τις επιδιώξεις της κυβέρνησης μέσα από τον λεγόμενο κοινωνικό διάλογο και τις μελέτες που θα ετοιμαστούν έδωσε ο Γ. Αλογοσκούφης ισχυριζόμενος: «Κατά το παρελθόν δόθηκαν σε πολλές περιόδους αλόγιστες υποχρεώσεις, οι οποίες οδηγούσαν τελικά σε αποσταθεροποίηση του ασφαλιστικού συστήματος αλλά και της οικονομίας...». Επανέλαβε ξανά το δήθεν αναλογιστικό έλλειμμα που θα ανέρχεται στα 400 δισ. ευρώ, αλλά ...ύστερα από 45 χρόνια! Και κατέφυγε στη γνωστή κινδυνολογία ότι «το πρόβλημα αν δεν αντιμετωπιστεί, αν δεν αρχίσει να αντιμετωπίζεται, θα υπονομευτούν οι προοπτικές της οικονομίας μας...». Μάλιστα, υπαινίχθηκε ότι δεν μπορεί ο προϋπολογισμός να πληρώνει για την Κοινωνική Ασφάλιση. «Δεν υπάρχει λύση του προβλήματος με τη μεταφορά του κόστους στον προϋπολογισμό... Είναι πρόβλημα πού θα βρεθούν οι πόροι για τη χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού μετά από 10-15 χρόνια». Για το ίδιο ζήτημα και ο υπουργός Απασχόλησης έκανε λόγο για «εξοικονόμηση πόρων στο πλαίσιο λειτουργίας αυτού του συστήματος», υπονοώντας, πέρα από την εισφοροδιαφυγή, την αξιοποίηση της περιουσίας των Ταμείων. Μόνο που δεν ομολόγησε ότι ήδη η εξοικονόμηση αυτή γίνεται με την πάγια υποχρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία ασκείται όλα τα τελευταία χρόνια και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ. Φαίνεται όμως ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει παραπέρα να σφίξει τη θηλιά γύρω από τα Ταμεία.

Αντεργατικές εντολές

«Θα έλεγα ότι η Επιτροπή θα πρέπει να είναι τολμηρή, θα πρέπει να τολμήσει να μας προτείνει και πράγματα, τα οποία να πιθανολογούν τα μέλη της ότι μπορεί να μη γίνουν δεκτά. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην προτείνει η Επιτροπή τολμηρά πράγματα». Αυτές είναι οι παραινέσεις της κυβέρνησης προς την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, όπως τις διατύπωσε και δημόσια ο Γ. Αλογοσκούφης. Μετά απ' αυτό δεν είναι περίεργο που ο πρόεδρός της, Ν. Αναλυτής, ξεκαθάρισε πως «δεν έχουμε λόγο εμείς να κάνουμε συμβιβαστικές προτάσεις. Ο συμβιβασμός θα γίνει στο διάλογο για το ποιος θα πληρώσει μετά. Αλλά πρώτα πρέπει να ξέρουμε ποιο είναι το κόστος που θα πληρώσουμε». Μόνο που μέχρι σήμερα οι μόνοι που πληρώνουν για τα Ταμεία, είναι οι εργαζόμενοι...

Τα θέλουν όλα

Στο ίδιο μήκος κύματος και αποδεχόμενος την προτροπή των υπουργών ο Ν. Αναλυτής αμφισβήτησε ευθέως όλους τους όρους που ισχύουν σήμερα στην Κοινωνική Ασφάλιση: Υψος συντάξεων, ηλικία συνταξιοδότησης, βαριά και ανθυγιεινά (ΒΑΕ), προσυνταξιοδοτικό καθεστώς. Και όπως χαρακτηριστικά είπε, όλα θα αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης και προτάσεων της Επιτροπής της οποίας προεδρεύει. «Ηλικία συνταξιοδότησης. Στα 58, στα 60, στα 65, στα 67, πού; Επίπεδο αναπλήρωσης. Πόσο θα παίρνεις από το μισθό τον οποίο καλύπτεις; Επίπεδο εισφορών, Βαρέα και ανθυγιεινά, προσυνταξιοδοτικό καθεστώς». Για να προσθέσει με νόημα για το ζήτημα της παράτασης της εργασίας και πέραν αυτών των ορίων που ισχύον σήμερα: «Η παράταση του ενεργού βίου. Θα εξακολουθεί ο κόσμος να φεύγει τόσο όσο η ζωή ήταν μέχρι τα 75 εάν η ζωή πάει μέχρι τα 85;».

Μετά απ' αυτά γίνεται προφανές ότι και η Επιτροπή αλλά πολύ περισσότερο η κυβέρνηση από καιρό έχουν δώσει απαντήσεις μονοσήμαντες στα ερωτήματα που ρητορικά θέτουν. Το έργο της Επιτροπής και όλος ο «κοινωνικός διάλογος» που έχει στήσει η κυβέρνηση σε ένα αποτέλεσμα πρέπει να οδηγήσουν: Σε νέες ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ