Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Εμφαση στην πρόληψη με επίκεντρο το Κέντρο Υγείας

Σε εκδήλωση για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, μίλησε χτες ο Γ. Τομαράς, μέλος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας του Κόμματος

Την ανάγκη της ανάπτυξης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), με έμφαση στην πρόληψη και με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, ανέδειξε χτες ο Αλέκος Τομαράς, μέλος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας του ΚΚΕ σε εκδήλωση που οργάνωσαν επιστημονικές εταιρείες, όπου παρουσίασαν τον «Ευρωπαϊκό Χάρτη για την Υγεία της καρδιάς».

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 50% των θανάτων στην Ευρώπη οφείλονται στα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα οποία προσβάλλουν τους ανθρώπους στην πιο παραγωγική περίοδο της ζωής τους. Το οικονομικό κόστος είναι δυσβάσταχτο, καθώς φτάνει στα 169 δισ. ευρώ το χρόνο - ποσό, δηλαδή, που αντιστοιχεί σε 372 ευρώ ανά κάτοικο της Ευρώπης.

«Η πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων αποτελεί μεγάλη πρόκληση για όλες τις χώρες της Ευρώπης», τονίστηκε από πολλούς επιστήμονες. «Εκτός απ' την επιστημονική του διάσταση, στο βάθος του προβλήματος υπάρχει πολιτικό ζήτημα», υπογράμμισε ο Αλέκος Τομαράς και τόνισε: «Ενας απ' τους πρωταρχικούς και κύριους παράγοντες αυτών των παθήσεων είναι η ίδια η κοινωνική οργάνωση». Ετσι, όπως εξήγησε, όλα τα θέματα της κοινωνικής πολιτικής, όπως η Υγεία και η Πρόνοια, υφίστανται τις συνέπειες των αναδιαρθρώσεων και μετατρέπονται σε εμπόρευμα.

Το ΚΚΕ, τόνισε ο Αλ. Τομαράς, διεκδικεί ένα άλλο δημόσιο σύστημα υγείας, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά απ' το κράτος, δε θα επιτρέπει την επιχειρηματική δραστηριότητα και θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες σε όλους τους κατοίκους της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΦΥ - που θα δίνει έμφαση στην πρόληψη - θα είναι προγραμματισμένη και δομημένη με επίκεντρο το Κέντρο Υγείας, το οποίο θα είναι πλαισιωμένο με τον Οικογενειακό Γιατρό και τις απαραίτητες ειδικότητες του προσωπικού.

Παράγοντες κινδύνου με μεγάλη συχνότητα

Σε έρευνα που έγινε σε 35.000 άτομα, διαπιστώθηκε για μια ακόμη φορά στον ελληνικό πληθυσμό η μεγάλη συχνότητα των κυριότερων παραγόντων κινδύνου, όπως είναι το κάπνισμα, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης και η υπερχοληστερηναιμία.

Ενας από τους στόχους του «Ευρωπαϊκού Χάρτη για την Υγεία της Καρδιάς» είναι και η αλλαγή του τρόπου ζωής για την προφύλαξη απ' τους παράγοντες κινδύνου: «Η προτροπή "αλλάξτε τρόπο ζωής" δεν απευθύνεται μόνο στον κάθε πολίτη. Απευθύνεται σε όλες τις κυβερνήσεις που θα πρέπει με όλους τους τρόπους να βοηθήσουν τον πολίτη να αλλάξει τρόπο ζωής», τόνισε ο καθηγητής της Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Δημήτρης Κρεμαστινός.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ