Πέμπτη 14 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΑΛ ΓΚΟΡ
Εμπόριο περιβαλλοντικής ευαισθησίας

Περίσσεψαν τα παχιά λόγια και ξεχείλισε η υποκρισία από τους ομιλητές στη χτεσινή εκδήλωση για την προστασία του περιβάλλοντος, μεταξύ των οποίων ο Κ. Καραμανλής και ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ.

Στην πραγματικότητα οι ομιλητές επιδόθηκαν σε ένα εμπόριο περιβαλλοντικής ευαισθησίας, με βαρύγδουπες και συγκινητικές διακηρύξεις που όμως καθόλου δεν άγγιξαν τους υπαίτιους για την καταστροφή του περιβάλλοντος και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αντίθετα, καθαγίασαν τις πολιτικές της ΕΕ και των ΗΠΑ (όπως το εμπόριο ρύπων) που εγγυώνται την επέκταση της μόλυνσης και της καταστροφής του περιβάλλοντος, ενώ δεν ψέλλισαν λέξη για τους μεγάλους βιομηχανικούς κολοσσούς που ρυπαίνουν.

Αίσθηση προκάλεσε η εμφανής προσπάθεια του Κ. Καραμανλή να κάνει «μετάγγιση» περιβαλλοντικής ευαισθησίας μέσω των κολακευτικών προσφωνήσεων προς τον Αλ Γκορ, αλλά και των υποσχέσεων ότι θα ζητήσει από την υπουργό Παιδείας να διαθέσει το DVD και το βιβλίο του Αμερικανού «προστάτη» του πλανήτη σε όλα τα δημοτικά και τα γυμνάσια της χώρας!

Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Θεωρώ προνόμιο το γεγονός ότι μοιράζομαι το βήμα με έναν άνθρωπο που είναι ένα ζωντανό παράδειγμα δέσμευσης σε έναν ευγενή σκοπό». Ευχαρίστησε δε τον Αλ Γκορ «γιατί αφυπνίζετε συνειδήσεις, γιατί μας εμπνέετε όλους να θέτουμε υψηλούς στόχους, να βάζουμε τα δυνατά μας για το μέλλον του πλανήτη μας»!

Με τη σειρά του πλειοδότησε σε ανούσιες διαπιστώσεις και εκκλήσεις για δράση, αποσιωπώντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από τις ωραίες διακηρύξεις, δηλαδή στην παράδοση των δασών, των ακτών, των ελεύθερων χώρων στην «ανάπτυξη» της κερδοφορίας του κεφαλαίου (διάβαζε άρθρο 24 για την τσιμεντοποίηση των δασών, χωροταξικά σχέδια για τη βιομηχανία, τον τουρισμό, κ.ο.κ., νόμοι για μεγάλες τουριστικές επενδύσεις, κ.ά.).

Ο Κ. Καραμανλής επικαλέστηκε τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ως απόδειξη της βούλησης των ηγετών της για μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, που αφενός επρόκειτο περί εμπαιγμού και αφετέρου στο όνομα των κλιματικών αλλαγών άνοιγαν το δρόμο για την απελευθέρωση της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιτηδευμένο δραματικό χαρακτήρα είχαν οι διαπιστώσεις και οι εκκλήσεις από την πλευρά του Αλ Γκορ, που αφήνουν στο απυρόβλητο τους υπαίτιους της καταστροφής του πλανήτη. Ο πλανήτης βρίσκεται σε κατάσταση «επείγουσας ανάγκης», είπε, ενώ προχώρησε και σε προφητείες του τύπου «δέκα χρόνια φτάνουν για να σώσουμε τον κόσμο. Μετά δε θα έχουμε την ευκαιρία». Ως αιτίες που οδηγούν, με μαθηματική ακρίβεια, στην καταστροφή, ο Γκορ ανέφερε την πληθυσμιακή έκρηξη, την τεχνολογική εξέλιξη, αλλά και τον «τρόπο που σκεφτόμαστε, τη βραχυπρόθεσμη εστίαση στο πρόβλημα»! Ανταπέδωσε τα θερμά λόγια του Ελληνα πρωθυπουργού καθώς τον χαρακτήρισε ηγέτη με πολιτική βούληση και με πλήρη συνείδηση του προβλήματος, ο οποίος, όπως είπε, διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην κοινή προσπάθεια αντιμετώπισής του. Εξέφρασε, μάλιστα, την ευγνωμοσύνη του για την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να διαθέσει το βιβλίο του στα ελληνικά σχολεία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υποκρισίας το ανάγνωσμα και για το περιβάλλον(2020-06-06 00:00:00.0)
Καβγάς με «φιλοπεριβαλλοντικό» μανδύα(2019-08-27 00:00:00.0)
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ(2007-11-10 00:00:00.0)
Περιβαλλοντικές... ευαισθησίες(2007-08-22 00:00:00.0)
...και οι θαυμαστές του(2007-06-15 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2007-06-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ