Πέμπτη 14 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ»
Παζάρια για αντιδραστικό συμβιβασμό

Κορυφώνονται τα παρασκηνιακά παζάρια μεταξύ των ισχυρών κρατών - μελών της ΕΕ με στόχο την επίτευξη ενός «συμβιβασμού» που θα νεκρανασταίνει το αντιδραστικό «ευρωσύνταγμα» κόντρα στη βούληση των λαών, ενόψει της Συνόδου Κορυφής την ερχόμενη βδομάδα.

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει συστηματικά η γερμανική Προεδρία, δεν έχει γίνει κατορθωτό να ξεπεραστούν οι αντιθέσεις μεταξύ των ισχυρών κρατών. Αντίθετοι στον προτεινόμενο συμβιβασμό - το περιεχόμενο του οποίου παραμένει «μυστικό» - παραμένουν Βρετανία, Πολωνία και Τσεχία. Χτες ο γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε ότι θα αναλάβει να πείσει την Πολωνία να άρει τις απειλές για άσκηση βέτο στη νέα ευρωπαϊκή συνθήκη, κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει σήμερα στη Βαρσοβία.

«Θα προσπαθήσω να πείσω τους Πολωνούς ηγέτες ότι η Πολωνία έχει γίνει μια πολύ σημαντική χώρα και χρειαζόμαστε τη συγκατάθεσή της για την επίτευξη μιας συμβιβαστικής λύσης στη μορφή της απλοποιημένης ευρωπαϊκής συνθήκης» τόνισε ο Σαρκοζί σε συνέντευξή του στην πολωνική εφημερίδα «Gazeta Wyborcza». Η Πολωνία έχει απειλήσει με βέτο στο προτεινόμενο νέο ευρωπαϊκό σύνταγμα διεκδικώντας περισσότερες ψήφους στο νέο σύστημα ψηφοφοριών στο πλαίσιο της ΕΕ.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Γιάροζλαβ Κατσίνσκι, τόνισε μάλιστα ότι η χώρα του είναι «έτοιμη και να πεθάνει ακόμα» αρκεί να γίνει η αλλαγή στο ισχύον σύστημα των ψηφοφοριών, το οποίο ευνοεί μεγάλα κράτη όπως η Γερμανία και τιμωρεί μικρότερα, όπως η χώρα του. «Με κανένα τρόπο δεν πρόκειται να αποδεχτούμε ό,τι μας προτείνεται για τις ψηφοφορίες», τόνισε ο Πολωνός πρωθυπουργός. Ο Σαρκοζί δήλωσε ότι δε συμφωνεί με την πολωνική πρόταση.

Παρέμβαση είχε κάνει νωρίτερα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, απευθύνοντας έκκληση προς τη Βρετανία και την Πολωνία να επιδείξουν πολιτικό θάρρος και να προχωρήσουν σε συμβιβασμό για τη νέα συνταγματική συνθήκη της ΕΕ με στόχο τη μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών θεσμών.

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στην «Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν», προειδοποίησε ότι αν αποτύχουν οι προσπάθειες για αντικατάσταση του «ευρωσυντάγματος» οι επιπτώσεις θα είναι εξαιρετικά αρνητικές για την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, την οικονομική συνοχή και την αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών - μελών. Μάλιστα δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει στην πολωνική κυβέρνηση την αλληλεγγύη που επέδειξε η ΕΕ στην Πολωνία στην πρόσφατη διαμάχη με τη Ρωσία. «Η αλληλεγγύη είναι αμφίδρομη λεωφόρος», είπε με νόημα.

Οι δηλώσεις του ακολούθησαν τη συνέντευξη του Κατσίνσκι στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde», στην οποία επικαλέστηκε το δικαίωμα άσκησης του βέτο. «Εχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε το βέτο και θα το κάνουμε, αν είναι προς το συμφέρον της χώρας μας ή της Ευρώπης», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τα παζάρια αναμένεται ότι θα κορυφωθούν στη σύνοδο της ΕΕ (στις 21 και 22 Ιούνη), καθώς την ίδια στιγμή η Βρετανία αντιτίθεται στην απώλεια άσκησης βέτο σε θέματα δικαιοσύνης και εσωτερικής πολιτικής.

  • Στο μεταξύ, η Γαλλία ανακοίνωσε χτες ότι δε θα επιτρέψει στην ΕΕ να συνεχίσει σαν να μην συμβαίνει τίποτε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Στη σαφέστερη μέχρι στιγμής ένδειξη ότι το Παρίσι μπορεί να μπλοκάρει το άνοιγμα τουλάχιστον ενός νέου κεφαλαίου διαπραγμάτευσης αυτό το μήνα, ο νέος επικεφαλής των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, που διόρισε ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε: «Δε θα υπάρξει συνέχεια των διαπραγματεύσεων σαν να μην έχει λεχθεί τίποτε από τον πρόεδρο της Γαλλίας». «Το θέμα δεν είναι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι και η προτεραιότητά μας είναι... να επιτύχει η γερμανική Προεδρία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 21-22 Ιούνη και να βγούμε από το θεσμικό αδιέξοδο. Δε θέλουμε να περιπλέξουμε τα πράγματα», δήλωσε προς το ραδιοσταθμό «France Inter».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ