Πέμπτη 14 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Ενοχλητικές αλήθειες»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μία μόνο «λεπτομέρεια» αρκεί, για να καταδείξει το είδος της εκστρατείας και της περιβαλλοντικής «ευαισθησίας» του Αλ Γκορ: Οι σπόνσορες της εδώ επίσκεψής του. Εχουμε και λέμε: Ιδρυμα «Μποδοσάκη», Ιδρυμα «Αλ. Ωνάσης», Ιδρυμα «Α. Γ. Λεβέντη» (σ.σ. «Κόκα Κόλα 3E»), Εταιρεία Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ ΑΕ. Με άλλα λόγια εταιρείες που μόνο για την ευαισθησία τους στην προστασία του περιβάλλοντος δε διακρίνονται. Κάθε άλλο. «Ξεπλένουν» όμως τα περιβαλλοντικά εγκλήματά τους μέσω της χορηγίας στον όψιμο υπερασπιστή του περιβάλλοντος... Και επειδή ο τίτλος της χτεσινής ομιλίας ήταν «μια ενοχλητική αλήθεια», δεν ξεχάσαμε το βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας με βόμβες εμπλουτισμένου ουρανίου, αλλά και βόμβες διασποράς. Ηταν τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ... Μήπως ήταν οικολογικές οι βόμβες;;; Ο,τι και να ήταν δολοφόνησαν αμάχους και μωρά παιδιά. Αλλού λοιπόν τα παραμύθια του...

Επιβράβευση της αστυνομικής βίας

Σαφέστατη ένδειξη πλήρους κάλυψης της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας αποτελεί η προκλητική ποινή της ...αργίας 15 ημερών(!) που επιβλήθηκε στον αστυνομικό διευθυντή της Θεσσαλονίκης για τον άγριο ξυλοδαρμό του Κύπριου σπουδαστή τον περασμένο Νοέμβρη. Είναι ολοφάνερο ότι το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση στα Σώματα Ασφαλείας είναι αυτό της επιβράβευσης της βίας και του ξυλοδαρμού των διαδηλωτών. Η κάλυψη της κυβέρνησης, που έχει εκφραστεί σε όλες τις περιπτώσεις που τα ΜΑΤ χτύπησαν διαδηλωτές, επιβεβαιώθηκε ακόμα μια φορά από τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο. «Δε γνωρίζω τις λεπτομέρειες. Παρακαλώ να απευθυνθείτε στο αρμόδιο υπουργείο», ήταν η θρασύτατη απάντηση του Ευ. Αντώναρου σε σχετική ερώτηση του «Ρ». Ας είναι σίγουρος ο εκπρόσωπος ότι τις «λεπτομέρειες» τις γνωρίζουν πολύ καλά οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές, που έχουν γνωρίσει στο πετσί τους τι σημαίνει καταστολή των λαϊκών αγώνων.

Συνόψιση...

Παγκόσμια Μέρα του Εθελοντή Αιμοδότη σήμερα και ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος στο μήνυμά του αναφέρει λακωνικά: «Εργαζόμαστε με συνέπεια και επιμονή για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του εθνικού αιμοδοτικού συστήματος. Με την εγκατάσταση εθνικού δικτύου για το μοριακό έλεγχο του αίματος και την ενίσχυση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας διαφυλάσσουμε τη συνεισφορά των αιμοδοτών και δημιουργούμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την ομαλή λειτουργία της αιμοδοσίας».

Αντίθετα με αυτά που υποστηρίζει ο υπουργός Υγείας, εκείνο που χαρακτηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα της αιμοδοσίας είναι η ασυνέπεια ακόμα και σε σχέση με τις διακηρύξεις που έκανε πριν 15 μήνες ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Με αφορμή το θλιβερό γεγονός της μόλυνσης απ' τον ιό του ΕΪΤΖ (και της κατάληξης) δύο ανθρώπων, ο υπουργός Υγείας είχε ανακοινώσει την εφαρμογή του μοριακού ελέγχου του αίματος μέχρι το τέλος του Ιούλη του 2006 σε όλη τη χώρα καθώς και την ίδρυση εννέα Κέντρων Αιμοδοσίας...

Μάλιστα, πέρυσι την ίδια μέρα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έλεγε διθυραμβικά απ' το Ζάππειο: «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, προσφέρει πλέον στην αιμοδοτική κοινότητα τη δυνατότητα Μοριακού Ελέγχου του Αίματος... Για την Ελλάδα, η σημερινή μέρα έχει ξεχωριστή σημασία γιατί η πατρίδα μας έχει εθνική πολιτική για το αίμα, που εγγυάται: την επάρκεια, το στρατηγικό σχεδιασμό στην προσφορά και τη ζήτηση, τον αυστηρό έλεγχο και την ασφαλή μεταφορά του αίματος σε όλες τις γωνιές του τόπου μας»...

... με ασυνέπεια

Ενα χρόνο μετά, οι εγγυήσεις κάθε άλλο παρά ασφάλεια παρέχουν, καθώς με το Μοριακό Ελεγχο, όπως καταγγέλλουν οι μεταγγιζόμενοι, ελέγχεται μόνο το 45% του αίματος, ενώ τα κέντρα κάθε άλλο παρά λειτουργούν με πληρότητα. Ακόμα, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) στους Θρακομακεδόνες - που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες του Λεκανοπεδίου Αττικής - λειτουργεί πλημμελώς, καλύπτοντας μόνο τον έλεγχο του αίματος του Πειραιά και του Στρατού. Επίσης και ο διεθνής διαγωνισμός για την προμήθεια των αντιδραστηρίων και των μηχανημάτων του Μοριακού Ελέγχου δεν ολοκληρώθηκε, βρίσκεται στη δεύτερη φάση και εκκρεμεί η τρίτη.

Οσον αφορά την ανάπτυξη του εθελοντικού κινήματος για την αιμοδοσία, και εκεί τα πράγματα έμειναν ως είχαν, με αποτέλεσμα να εισάγεται το 50% του αίματος που χρειάζεται για την κάλυψη των αναγκών της χώρας μας...

Κι ύστερα θα αναρωτιούνται κάποιοι τι φταίει, αν υπάρξει και πάλι έλλειψη τους μήνες αιχμής του καλοκαιριού...

«Τρώγονται» για την «κουτάλα»

Αν υπήρχαν κάποιοι που πίστευαν ότι οι επικείμενες εκλογές θα διεξαχθούν σε «ήρεμο κλίμα», όπως επιβάλλει ο λεγόμενος «πολιτικός πολιτισμός», διαψεύδονται παταγωδώς. Η προεκλογική περίοδος που, ουσιαστικά, ξεκίνησε μέσα σ' ένα «σύννεφο» αλληλοΰβρεων, ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δείχνει ότι οδηγούμαστε σε μια «σύγκρουση άνευ όρων». Οχι, βεβαίως, ότι υπάρχουν τόσες και τέτοιες διαφορές ανάμεσα στα δυο κόμματα, που τα αναγκάζουν να οξύνουν τους τόνους της αντιπαράθεσης. Αυτό, πλέον, δεν το πιστεύει ουδείς, καθώς είναι φανερό τοις πάσι πως ουσιαστικές διαφορές δεν έχουν και, ως προς την πολιτική πρακτική, μοιάζουν σαν «μονοωικά δίδυμα» και λειτουργούν σαν «σιαμαία αδέλφια».

Η οξύτητα της προεκλογικής αντιπαράθεσης, εξηγείται. Τα δυο κόμματα δε διαφωνούν πολιτικά, αλλά διαφωνούν για το ποιος «θα κρατάει την κουτάλα» της κυβερνητικής εξουσίας. Κι αυτή η διαφωνία τα ωθεί σε «μαλλιοτραβήγματα». Η ΝΔ, που έκανε χρόνια να πάρει την «κουτάλα», δε θέλει να την αφήσει τόσο γρήγορα, θεωρώντας ότι το διάστημα που κυβερνά είναι λίγο για να «χορτάσει» τους «δικούς» της. Κι όταν λέμε «δικούς» της, δεν εννοούμε, κυρίως, τους απλούς ψηφοφόρους της, αλλά την πλουτοκρατία στο σύνολό της και ιδιαίτερα τη μερίδα της, με την οποία έχει «ιδιαίτερη σχέση». Το ΠΑΣΟΚ, που είχε «καλομάθει» στην «κουτάλα» και την έχασε, θέλει να την ξαναπάρει, γιατί θεωρεί πως αυτό μπορεί να εφαρμόσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική χωρίς λαϊκές αντιδράσεις, (συναίνεση τη βαφτίζει), αλλά και γιατί στα τέσσερα χρόνια που είναι «εκτός», οι «δικοί» του της πλουτοκρατίας και της «κομματικής νομενκλατούρας», συγκριτικά, «τρώνε» λιγότερα.

Ομως, η δικομματική σύγκρουση είναι «ελεγχόμενη». Το ένα κόμμα δε θέλει την «εξόντωση» του άλλου, καθότι αμφότερα ενδιαφέρονται να παραμείνει ο δικομματισμός ισχυρός, αλλά και «ισορροπημένος», αφού αυτό αποτελεί προϋπόθεση για τη συνέχιση της δικομματικής εναλλαγής και είναι εγγύηση για την «ομαλή λειτουργία» της πολιτικής διακυβέρνησης, στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος.

Στον «πειρασμό» της προεκλογικής σύγκρουσης, μπαίνουν ο ΣΥΝ και ο ΛΑ.Ο.Σ.. Ο πρώτος, διότι αντιλαμβάνεται πως είναι ανάγκη να εμφανιστεί ως «διακριτό κόμμα», καταπολεμώντας την εμπεδωμένη αντίληψη ότι υπάρχει και λειτουργεί σαν «συμπλήρωμα» του ΠΑΣΟΚ. Και ο ΛΑ.Ο.Σ., ωσαύτως, καθώς καταλαβαίνει ότι χρειάζεται να ξεγελάσει κάποιους από το σύνολο των ψηφοφόρων που πιστεύουν πως είναι «σαρξ εκ της σαρκός» της ΝΔ και το μόνο που το ενδιαφέρει είναι ν' αποκτήσει μια μικρή δύναμη στη Βουλή, την οποία θα «προσκομίσει» σ' ένα απ' τα δυο κυβερνητικά κόμματα, αν κι όποτε το χρειαστούν.

Και μόνο το ΚΚΕ, μόνος υπολογίσιμος αντίπαλος του δικομματισμού, γι' αυτό και οι συκοφαντικές επιθέσεις που δέχεται από πολλές μεριές, όχι μόνο δε μετέχει στην ανούσια κι αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση, αλλά προσπαθεί να τη μετατρέψει σε ουσιαστική, μεταφέροντας σ' αυτή τα λαϊκά προβλήματα και την πολιτική διεξόδου σε όφελος των συμφερόντων του λαού, αναδεικνύοντας τις αγεφύρωτες ταξικές και πολιτικές διαφορές που έχει με όλα τα άλλα κόμματα. Κι αυτή η τακτική του, δεν μπορεί παρά να εκτιμηθεί - και στην κάλπη - από όλους εκείνους που έχουν αντιληφθεί πως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συμπλέουν πολιτικά, και σκέφτονται με «καθαρό μυαλό»...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Τα δομημένα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΟΛΛΗ ΦΑΣΑΡΙΑ για το τι είπαν οι εκπρόσωποι της «JP Morgan» στην Επιτροπή της Βουλής κι αν ανέφεραν ή όχι το όνομα του γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας Γ. Κουρή ως συνομιλητή τους για τα ομόλογα. Το ότι είχαν το θράσος να εμφανιστούν στη Βουλή για να ...μας πλασάρουν τα ομόλογά τους δεν ενόχλησε σχεδόν κανέναν.

Αλλά έτσι έχουν τα πράγματα. Τέτοιου είδους παρασιτικοί διεθνείς οργανισμοί μπορούν να διαχειρίζονται τις εισφορές του κοσμάκη και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη (ενίοτε και τα παρακάλια) όσων μας κυβερνούν.

Και με το νόμο που προωθεί η κυβέρνηση για τα αποθεματικά θα μπορούν πλέον να μας εκμεταλλεύονται ακόμη πιο εύκολα.

ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ δεν το ξέρουν, στο ΠΑΣΟΚ ...βλέπουν οράματα. Τουλάχιστον, έτσι λέει ο αρχηγός τους, που τόνισε πως «έχουμε ένα νέο όραμα ως ΠΑΣΟΚ, έχω και προσωπικά ένα νέο όραμα για την πράσινη ανάπτυξη»!

Προφανώς, κάτι σχετικό με το περιβάλλον εννοούν (μια και επιβάλλεται σε τέτοιου είδους κόμματα, για επικοινωνιακούς λόγους, να έχουν και οικολογικές ανησυχίες), όμως εμείς ξέρουμε τι πραγματικά σημαίνει «πράσινη ανάπτυξη».

Τη μάθαμε όσα χρόνια κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ τη χώρα και χάριζε δασικές εκτάσεις σε γνωστούς διαπλεκόμενους για «αγροτουρισμό» και «οικολογικό τουρισμό».

Την αντιληφθήκαμε και με εκείνη την περίφημη τροπολογία λίγες μέρες πριν τις τελευταίες εκλογές που αφορούσε δασική έκταση στη Θεσσαλονίκη. Εκείνη, ντε, για την οποία οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δήλωναν πως δε γνώριζαν τι υπέγραφαν...

Μάλιστα, για να έχετε ένα ...δείγμα του μεγέθους της κοροϊδίας, σας λέμε ότι ο Γ. Παπανδρέου μίλησε στο Πέραμα και τόνισε την ανάγκη «να φύγουν καζάνια και οι δεξαμενές πετρελαίου» για να αναβαθμιστεί η περιοχή! Τώρα τα θυμήθηκαν, λες και ήταν άλλοι αυτοί που ανανέωναν τις άδειες παραμονής επί δεκαετίες.


Γρηγοριάδης Κώστας

Αλλο αντιπαράθεση και άλλο ταξικό συμφέρον

Γρηγοριάδης Κώστας

Τι τα θέλεις... Ο,τι και να λέμε εμείς θεωρητικά, τα λέει πάντα καλύτερα εκείνος που τον ενδιαφέρει άμεσα και πρακτικά, γιατί έχει το άμεσο ταξικό συμφέρον. Αντιγράφουμε το πρωτοσέλιδο σχόλιο από το χτεσινό «Βήμα»:

«Στον κόσμο των επιχειρήσεων αναφέρεται ως συμβουλή "μην υβρίζετε εκείνους με τους οποίους αύριο μπορεί να χρειαστεί να συνεργαστείτε!". Αν η συμβουλή αυτή έχει την αντιστοιχία της στο πολιτικό γίγνεσθαι, θα δυσκολευτούν πολύ στο μέλλον οι κινήσεις, που θα μπορούσαν, να λύσουν ορισμένα από τα μόνιμα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας. Αλλο αντιπαράθεση και άλλο ύβρις».

Για όποιον δεν κατάλαβε το συμπυκνωμένο λόγο - καημό της εφημερίδας είναι ότι το κεφάλαιο (και όχι η χώρα) απαιτεί αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις. Τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ συμφωνούν για το περιεχόμενο αυτών των μεταρρυθμίσεων, αλλά ο καθένας χωριστά θέλει να διαχειριστεί την κυβερνητική εξουσία και να τις προωθήσει. Από εκεί προκύπτει και ο ανταγωνισμός μεταξύ τους, που σε περιπτώσεις μπορεί να καταλήγει και σε φραστικές κορόνες. Εδώ είναι, όμως, που προκύπτει η αγωνία του κεφαλαίου, έτσι όπως τη διατυπώνει το «Βήμα», γιατί καθώς σκέπτεται σωστά για τα συμφέροντα της αστικής τάξης θυμίζει πως αυτό που προέχει είναι οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, που, για να περάσουν, ίσως χρειαστούν τη συνεργασία όλων εκείνων που τις έχουν στη στρατηγική τους. Μετά απ' αυτά, το μόνο που έχουμε εμείς να πούμε είναι πως η προτεραιότητα του κεφαλαίου είναι ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα και, άρα, πρέπει να καταψηφιστούν τα κόμματα της δικομματικής εναλλαγής για να μη γίνει ποτέ πράξη...

Αστικές και μικροαστικές αντιφάσεις

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιφανείς εκπρόσωποι της αστικής τάξης στη χώρα μας, όπως ο κ. Μητσοτάκης, παραδέχονται και υπογραμμίζουν το ρόλο των Εγγλέζων και Αμερικανών ιμπεριαλιστών για την καθυπόταξη του ελληνικού λαού. Εχουν κάθε λόγο να είναι ευγνώμονες. Βεβαίως, δεν είναι μόνο το «σχέδιο Μάρσαλ», στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης, που αποδεικνύει την άμεση ανάμειξη των ΗΠΑ στην εξέλιξη της πολιτικής διαπάλης στη χώρα μας, μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι και οι Αμερικανοί στρατηγοί, που έδιναν συμβουλές, οδηγίες, ακόμα και εντολές στον κυβερνητικό στρατό κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου, τα φορτία με βαρύ οπλισμό και πυρομαχικά που του παρέδωσαν δωρεάν, είναι ακόμα οι Αμερικανοί πιλότοι που βομβάρδιζαν τους αντάρτες με ναπάλμ ή έκαναν αναγνωριστικές πτήσεις, όπως αυτός που το αεροπλάνο του καταρρίφθηκε στο Καρπενήσι.

Τι λέει για όλα αυτά το πολυσυζητημένο βιβλίο Ιστορίας της Εκτης Δημοτικού στη μια σελίδα που αφιερώνει στον Εμφύλιο Πόλεμο; Το λιγοστό κείμενο της σελίδας καταλαμβάνεται κυρίως από μια «μαρτυρία», που επαναλαμβάνει με κάθε τρόπο ότι δεν υπήρξε απολύτως καμία εμπλοκή των ξένων, ότι μόνο ο αδερφός σκότωνε τον αδερφό. Αυτά λέει το βιβλίο της κ. Ρεπούση της ...ριζοσπαστικής αριστεράς.

Τους έχουν πάρει χαμπάρι...

Μόνοι τους παραδέχονται πλέον ανοιχτά και δημόσια ότι δεν υπάρχουν διαφορές πολιτικής ουσίας μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά μετά τους φταίει το ΚΚΕ που απλά έγκαιρα διαπίστωσε αυτό που έχει γίνει πλέον πανθομολογούμενη αλήθεια. Ιδού τι είπε χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς (στην παρουσίαση βιβλίου του γαλάζιου βουλευτή Σ. Χατζηγάκη), για τις διαφορές μεταξύ των κεντροδεξιών και κεντροαριστερών κομμάτων: «Στο οικονομικό πεδίο, η διαφορά των λεγόμενων "κεντροδεξιών" με τα λεγόμενα "σοσιαλδημοκρατικά" κόμματα, είναι ότι τα δεύτερα αντιλαμβάνονται μεν την ανάγκη να εφαρμοστούν οι αρχές της ελεύθερης οικονομίας, αλλά προσπαθούν συνήθως να το κάνουν πιο "επιτηδευμένα"... 'Η μάλλον προσπαθούν να το κάνουν "χωρίς να μας πάρουνε χαμπάρι"... Να βαφτίσουν κάπως αλλιώς αυτήν την πολιτική... Να τη νοθεύσουν. Και ταυτόχρονα, γίνεται απόπειρα να βαφτιστεί "σκληρός" και "ανάλγητος" ο φιλελευθερισμός, λες και οι σοσιαλδημοκράτες έχουν από κάπου κληρονομήσει το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας».

Οταν οι ίδιοι περιγράφουν τόσο γλαφυρά και εύστοχα την ταύτισή τους στην αντιλαϊκή στρατηγική, είναι καιρός τα λαϊκά στρώματα να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να άρουν την ανοχή στους γαλαζοπράσινους διαχειριστές της βαρβαρότητας.

ΥΓ: Οσο για τους «σοσιαλδημοκράτες» διαχειριστές, τους έχει πάρει ο κόσμος χαμπάρι εδώ και πολλά χρόνια...

Ανησυχία...

Πανδώρα:

Αυτή τη φορά ας μην πας κομμωτήριο! Μας είναι απολύτως κατανοητή η στενοχώρια σου, αν και βλακώδης. Δεν πειράζει, μην κάνεις έτσι... Θα πάρει άλλο, καλύτερο έργο ο αφεντικός σου, να παρηγορηθείς κι εσύ.

(Α! Και η Παναγιωταρέα με τον Ευθυμίου επίσης).

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ανίσχυρη κυβέρνηση ισχυρός ο λαός

Πριν λίγες μέρες τόσο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγ. Μεϊμαράκης όσο και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδης δήλωσαν, ότι οι «ισχυρές κυβερνήσεις» είναι βασικό στοιχείο της δημοκρατίας! Είτε είναι η ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ, είπαν τα δύο στελέχη των κομμάτων της πλουτοκρατίας. Αυτό που τους ενδιαφέρει πρωτίστως, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι στην κυβέρνηση, είναι ο κοινός ταξικός σκοπός. Ισχυρή κυβέρνηση για την πλουτοκρατία. Γιατί θέλουν, με τη λαϊκή έγκριση - αυτό σημαίνει ισχυρή κυβέρνηση - να προωθήσουν νέα αντιλαϊκά μέτρα. Οι ίδιοι λοιπόν αποκαλύπτουν τη στρατηγική τους σύμπλευση υπέρ του κεφαλαίου. Το επόμενο διάστημα, είναι σίγουρο, οι «έμπειροι» δημοσιογράφοι θα εντείνουν αυτή την προπαγάνδα, θα «πιπιλίσουν» όλοι μαζί το μυαλό του λαού για την αναγκαιότητα των ισχυρών κυβερνήσεων, αντιπαραβάλλοντας τους... κινδύνους που θα υπάρξουν αν δεν προκύψει. Κινδύνους για ποιον; Μα αβίαστα προκύπτει η απάντηση: Για την πλουτοκρατία, που θα βρίσκει εμπόδια, αν υπάρχει ανίσχυρη κυβέρνηση, χωρίς λαϊκή πλειοψηφία, για την εφαρμογή της πολιτικής των συμφερόντων της. Και αυτό βεβαίως θα είναι όφελος για τα λαϊκά στρώματα.

Για περισσότερα από 30 χρόνια στην Ελλάδα έχουμε ισχυρές κυβερνήσεις. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σχημάτιζαν σταθερές κυβερνήσεις. Ποια όμως είναι η λαϊκή εμπειρία από αυτή τη σταθερότητα; Είτε με «ισχυρή» κυβέρνηση της ΝΔ είτε με «ισχυρή» κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οι εργαζόμενοι συνέχισαν να παίρνουν μισθούς φτώχειας, οι συνταξιούχοι συντάξεις πείνας, η λαϊκή οικογένεια πληρώνει αδρά για τις σπουδές των παιδιών της και την υγεία των μελών της, η ακρίβεια κατατρώει το πενιχρό λαϊκό εισόδημα. Και χρόνο με το χρόνο τα μονοπώλια γιγαντώνονται, η πλουτοκρατία αυξάνει τα κέρδη της.

Η δικομματική εναλλαγή στην εξουσία με «ισχυρές» κυβερνήσεις έχει αποδειχτεί σωτήρια για το καπιταλιστικό σύστημα στην Ελλάδα. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο οι κεφαλαιοκράτες, μέσω των πολιτικών εκφραστών τους και των ΜΜΕ που κατέχουν, θα δημιουργήσουν ένα κλίμα εκφοβισμού και ιδεολογικής τρομοκρατίας, ισχυριζόμενοι ότι κινδυνεύει η χώρα να μείνει «ακυβέρνητη», επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να υφαρπάξουν την ψήφο του ελληνικού λαού, για να αναδείξουν μια αυτοδύναμη κυβέρνηση που θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντά τους. Την ντόπια πλουτοκρατία δεν την ενδιαφέρει αν την κυβερνητική πλειοψηφία θα την αποκτήσει η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ, αφού και τα δυο κόμματα έχουν δεσμευτεί με τα προγράμματά τους ότι θα συνεχίσουν να δίνουν παροχές στους μεγαλοεπιχειρηματίες, θα ξεπουλήσουν ό,τι απόμεινε από τη δημόσια περιουσία, θα προχωρήσουν σε νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, θα αυξήσουν τα όρια συνταξιοδότησης, θα μειώσουν τις συντάξιμες αποδοχές...

Απέναντι, λοιπόν, στο εκβιαστικό ψευτοδίλημμα που θέτει συνολικά η καθεστηκυία τάξη περί ισχυρών κυβερνήσεων, ο λαός πρέπει να αναλογιστεί τον εφιάλτη που του ετοιμάζουν για την επόμενη μέρα των εκλογών συνολικά στη ζωή του. Τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να χάσουν άλλη μια ευκαιρία σ' αυτές τις εκλογές. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως η προπαγάνδα περί «ισχυρών κυβερνήσεων» τα παγιδεύει στην πολιτική της πλουτοκρατίας, για να τα κάνει αδύναμα να την αντιπαλεύουν. Γι' αυτό με την ψήφο τους να αποδυναμώσουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και να ενισχύσουν το ΚΚΕ, δυναμώνοντας την αντίσταση στη νέα λαίλαπα αντιλαϊκών μέτρων που έρχεται. Αδύναμη κυβέρνηση της πλουτοκρατίας σημαίνει ισχυρός ο λαός!



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ