Πέμπτη 14 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
O Πλαστήρας και o Παπάγος

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θυμάται συχνά το σύνθημα «τι Πλαστήρας, τι Παπάγος», για να επιτεθεί στο ΚΚΕ, που εκτιμά ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν την ίδια πολιτική.

Βεβαίως, ότι έχουν την ίδια πολιτική το υποστηρίζει και το μεγαλύτερο ποσοστό των ψηφοφόρων, με βάση την πείρα τους, ενώ δε λείπουν και οι πολιτικοί που κάνουν συστάσεις για κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (π.χ. Κ. Μητσοτάκης).

Υπάρχουν τόσες αποδείξεις για την κοινή πορεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπέρ του κεφαλαίου και κατά του λαού, που κάνουν τελείως άχρηστη την αναδρομή στο παρελθόν για να βρεθούν επιχειρήματα περί του αντιθέτου, όπως κάνει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο είναι ηθικό και σώφρον, όταν ανατρέχει κανείς σε ιστορικά γεγονότα, να στέκεται μπροστά τους με τη μεγαλύτερη δυνατή αντικειμενικότητα. Διαφορετικά υπηρετεί κομματικές σκοπιμότητες.

Ο στρατάρχης Αλεξ. Παπάγος ίδρυσε τον «Ελληνικό Συναγερμό» με την υποστήριξη των ΗΠΑ και του εγχώριου κεφαλαίου. Πρωτοστάτησαν σε αυτό οι εκδότες Δημήτρης Λαμπράκης («ΒΗΜΑ», «ΝΕΑ»), Γεώργιος Βλάχος («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»), Αχιλλέας Κύρου («ΕΣΤΙΑ») και άλλοι. Από το 1952 η πλουτοκρατία και ο ξένος παράγοντας ήθελαν μια ισχυρή κυβέρνηση της «Κεντροδεξιάς». Μέχρι τότε προτιμούσαν κυβέρνηση του «Κέντρου», των Νικ. Πλαστήρα και Σοφ. Βενιζέλου.

Οι εκλογές του 1952 έγιναν με το πλειοψηφικό σύστημα που ψήφισε και η ΕΠΕΚ του στρατηγού Πλαστήρα. Ετσι ο Παπάγος, αν και πήρε το 49,2% των ψήφων, εξέλεξε 240 βουλευτές, με τις πλάτες και του Πλαστήρα. Η ΕΔΑ, αν και συγκέντρωσε το 9,5%, δεν εξέλεξε ούτε έναν!

Ταυτόχρονα ο δεξιός Παπάγος ενισχύθηκε και από τους «φιλελεύθερους», με πρώτον και καλύτερο τον Γεώργιο Παπανδρέου, ο οποίος πήγε με τον Παπάγο, με τη μεσολάβηση του Δ. Λαμπράκη, του μεγαλοβιομηχάνου Μποδοσάκη και άλλων, για να εκλεγεί βουλευτής. Και εκλέχτηκε.

Μαζί με τον Γεώργιο Παπανδρέου προσχώρησαν στο «Συναγερμό» του Παπάγου και άλλοι τριάντα πέντε βουλευτές και υπουργοί του «Κέντρου» (Εμμ. Τσουδερός, Σταμ. Μερκούρης κ.ά.). Αυτά είναι τα γεγονότα.

Αλλά, πέρα από αυτά, καλό θα ήταν να «θυμηθεί» η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και τα εξής:

1. Οταν οι Γερμανοί πλησίαζαν στην Αθήνα (1941), ο Πλαστήρας κάλεσε το λαό να υποταχθεί και συνιστούσε τη δημιουργία φιλογερμανικής κυβέρνησης («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», 14/9/1998), ενώ στη διάρκεια της Κατοχής βρισκόταν στη Γαλλία! Από την άλλη, ο Γ. Παπανδρέου, ο Θεμ. Σοφούλης και άλλοι «Κεντρώοι», θεωρούσαν επιβεβλημένο να στηριχτεί η κυβέρνηση Τσολάκογλου, των δοσίλογων! (Κομνηνού Πυρομάγλου, «Γ. Καρτάλης», τ. Α, σελ.136-137).

2. Ο Νίκος Μπελογιάννης και οι Μπάτσης, Αργυριάδης, Καλούμενος, εκτελέστηκαν επί κυβερνήσεως Πλαστήρα.

Αλλά είπαμε: Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ κρίνονται με βάση τη σημερινή και την προηγούμενη πολιτική τους και όχι με βάση τις πράξεις των προγόνων τους. Γι' αυτούς, μπορούν απλώς να είναι περήφανοι.


Του
Μάκη ΜΑΪΛΗ*
*Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Εθνος» χτες Τετάρτη


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ