Πέμπτη 14 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΧΙ στην εγκατάσταση νέων αμερικανικών βάσεων στην Ευρώπη

Εκκληση αντίστασης προς τους λαούς της Ευρώπης απευθύνουν κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα, ώστε να τερματιστούν τα επιθετικά ιμπεριαλιστικά σχέδια

Με κοινή έκκλησή τους κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα της Ευρώπης προτρέπουν σε αντίσταση στην εγκατάσταση νέων αμερικανικών βάσεων στην Πολωνία και την Τσεχία, στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Το πλήρες κείμενο της έκκλησης έχει ως εξής:

«Τα κόμματα που υπογράφουμε αυτή την έκκληση, εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την ανάπτυξη των "αντιπυραυλικών" αμερικανικών βάσεων στην Πολωνία και στη Δημοκρατία της Τσεχίας, όπως και των λεγόμενων "συμβατικών" στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στη Βουλγαρία και Ρουμανία.

Τα σχέδια αυτά, που απορρίπτονται από τους λαούς των αντίστοιχων χωρών και από ένα συνεχώς διογκούμενο κίνημα διαμαρτυρίας στην Ευρώπη, παραβιάζουν κατάφωρα τις διεθνείς συνθήκες για τη μείωση των στρατευμάτων και των πυρηνικών εξοπλισμών.

Αποτελούν πρόκληση για τη λαϊκή απαίτηση για αφοπλισμό, συλλογική ασφάλεια και ειρήνη.

Απορρίπτουμε τις επίσημες δικαιολογίες για την εγκατάσταση του λεγόμενου "Εθνικού αντιπυραυλικού συστήματος" των ΗΠΑ ως αποπροσανατολιστικές. Θεωρούμε επίσης προπαγανδιστικό τέχνασμα το επιχείρημα ότι πρόκειται για δήθεν καθαρά αμυντικά μέτρα.

Ο πραγματικός στόχος του συστήματος αυτού είναι η δημιουργία νέων δυνατοτήτων για επιθετικές ενέργειες σε βάρος άλλων χωρών, χωρίς τον κίνδυνο αντιποίνων, ενισχύοντας έτσι ακόμα περισσότερο τη στρατιωτική υπεροπλία και ηγεμονία των ΗΠΑ.

Ηδη οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής και κάτοχος όπλων μαζικής καταστροφής. Η επιθετική τους πολιτική προκαλεί, με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ, πολέμους, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και αστάθεια. Με το επιθετικό δόγμα των "προληπτικών πολέμων" και με το να χαρακτηρίζει "άξονα του κακού" και "κράτη παρίες" τις χώρες που αντιστέκονται, η πολεμική μηχανή των ΗΠΑ αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη.

Η εγκατάσταση της "αντιπυραυλικής ασπίδας", αν επιτευχθεί, θα εντείνει τις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης να εδραιώσει τη θέση της ως "μοναδικής υπερδύναμης" και των αξιώσεων της ως μοναδικού κριτή και διαμορφωτή των διεθνών σχέσεων σήμερα.

Ενέργειες του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, ορισμένων άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων με στόχο την υποστήριξη της "αντιπυραυλικής ασπίδας", πρωτοβουλίες που απορρέουν από την ίδια επιθετική πολιτική, ανεξάρτητα αν ξεκινάει από τις ΗΠΑ ή από τις βλέψεις της ΕΕ και άλλων δυνάμεων για παγκόσμια κυριαρχία στα πλαίσια του ανταγωνισμού τους, είναι ενδεικτικές για τους μεγάλους κινδύνους που ορθώνονται μπροστά στους λαούς της Ευρώπης.

Ηδη από τώρα γίνεται απόλυτα σαφές ότι η εγκατάσταση των νέων αμερικανικών βάσεων θα επιταχύνει τον ανταγωνισμό των εξοπλισμών και τη στρατικοποίηση, θα οξύνει παραπέρα τον ανταγωνισμό των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, θα εντείνει τις επιθέσεις στα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα. Αυτός είναι ο λόγος που η πολιτική αυτή συναντά τόσο μεγάλες αντιστάσεις.

Τα κόμματά μας χαιρετίζουν και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους με τις μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στην "αντιπυραυλική ασπίδα" και στον ιμπεριαλισμό, στις οποίες πρωτοστατούν οι κομμουνιστές, άλλες προοδευτικές δυνάμεις και αντιπολεμικές οργανώσεις σε Πολωνία, Τσεχία, Ρουμανία, Βουλγαρία, όπως και σε άλλες χώρες.

Αυτή η θαρραλέα και μαζική διαμαρτυρία αποτελεί σημαντική συμβολή στον κλιμακούμενο αγώνα στην Ευρώπη και σ' όλο τον κόσμο, ενάντια στον πόλεμο, στις ξένες βάσεις και στο ΝΑΤΟ.

Εκφράζοντας την απόφασή μας να δυναμώσουμε τον αγώνα μας, την κοινή δράση και την αλληλεγγύη, τα κόμματά μας ζητούν:

  • Αμεσο τερματισμό κάθε ενέργειας για την εγκατάσταση των αμερικανικών πυραυλικών βάσεων και βάσεων ραντάρ στην Πολωνία και στην Τσέχικη Δημοκρατία. Τασσόμαστε κατά των νέων βάσεων στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία.
  • Τερματισμό κάθε δράσης των κυβερνήσεων, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που αποσκοπεί στην υλοποίηση των σχεδίων των ΗΠΑ.
  • Αμεση επικύρωση της συνθήκης για τη μείωση των στρατευμάτων στην Ευρώπη και απαγόρευση όλων των πυρηνικών όπλων.

Τα κόμματα:

ΑΥΣΤΡΙΑ: Κομμουνιστική Πρωτοβουλία Αυστρίας

ΒΕΛΓΙΟ: Εργατικό Κόμμα Βελγίου

ΒΟΣΝΙΑ: Εργατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Βοσνίας και Ερζεγοβίνης

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

-- Νέο ΚΚ Βρετανίας

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Κόμμα των Βουλγάρων Κομμουνιστών

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

ΓΕΩΡΓΙΑ: Ενοποιημένο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας

ΔΑΝΙΑ: Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας

-- Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία

-- Κομμουνιστικό Κόμμα, Δανία

ΕΛΛΑΔΑ: Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας

ΙΤΑΛΙΑ: Κόμμα των Ιταλών Κομμουνιστών

ΚΥΠΡΟΣ: ΑΚΕΛ

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ: Κομμουνιστικό Κόμμα Λευκορωσίας

ΛΕΤΟΝΙΑ: Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Σοσιαλιστικό Κόμμα Λιθουανίας

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ: Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου

ΝΟΡΒΗΓΙΑ: Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Νέο ΚΚ Ολλανδίας

ΠΓΔΜ: Κομμουνιστικό Κόμμα Μακεδονίας

ΠΟΛΩΝΙΑ: Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Κόμμα Σοσιαλιστικής Συμμαχίας

ΡΩΣΙΑ: Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας

-- Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας - Κόμμα Κομμουνιστών Ρωσίας

ΣΕΡΒΙΑ: Νέο ΚΚ Γιουγκοσλαβίας

ΣΛΟΒΑΚΙΑ: Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας

ΣΟΥΗΔΙΑ: Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας

ΤΟΥΡΚΙΑ: Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας

ΒΟΗΜΙΑ - ΜΟΡΑΒΙΑ: Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας Μοραβίας

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας

-- Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας

ΦΙΛΑΝΔΙΑ: Κομμουνιστικό Κόμμα Φιλανδίας

Βαρσοβία, 11 Ιούνη 2007».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ