Τρίτη 5 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να βγει στο προσκήνιο η γυναίκα του λαού

Σε σύσκεψη γυναικών, στην Καρδίτσα, μίλησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

«Δεν είναι δυνατόν να δούμε τα προβλήματα των γυναικών αποσπασμένα από το πώς ζει η λαϊκή οικογένεια. Δεν είναι δυνατόν να αφαιρούνται κατακτήσεις και δικαιώματα και κάθε χρονιά να είναι χειρότερη για ένα μέρος του λαού και να υπάρχει μια ειδική πολιτική, αποσπασμένη. Το πρώτο κριτήριο είναι η γενική πολιτική του κάθε κόμματος». Με τον τρόπο αυτό η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, εξήγησε πώς συνδέονται τα προβλήματα των γυναικών με τα γενικότερα λαϊκά προβλήματα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα.

Οι γυναίκες, όλων των ηλικιών, που παρακολούθησαν τη σύσκεψη, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις θέσεις του ΚΚΕ, ενώ έγιναν και αρκετές ερωτήσεις στη διάρκεια της συζήτησης. Η Αλέκα Παπαρήγα εξήγησε πως το «Κόμμα έχει γενική πολιτική πρόταση, που είναι η βασική προϋπόθεση και το υπόβαθρο για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της ανισότητας της γυναίκας. Εχει και εξειδικευμένες θέσεις για τα προβλήματα της γυναίκας. Αυτή είναι η ουσιαστική διαφορά μας απ' τα άλλα κόμματα».

Επισήμανε πως η «ΕΕ και τα κράτη - μέλη της έχουν, τα τελευταία χρόνια, μια ειδικά επεξεργασμένη πολιτική που τη λένε πολιτική για τις γυναίκες. Αυτή η πολιτική δεν έχει γυναικείο στενά χαρακτήρα, αλλά γυναικείο και γενικότερο». Εξειδικεύοντας το θέμα, υπενθύμισε πως στόχος της ΕΕ «είναι να μειωθεί ο αριθμός εργαζομένων με όρους σταθερής και μόνιμης δουλιάς» και να διευρυνθούν περισσότερο οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Απ' την άλλη, πρόσθεσε, «δε θέλουν να φαίνεται πως μεγαλώνει η ανεργία και απαντούν με τη μερική απασχόληση. Για να περνάν αυτά τα μέτρα, χρησιμοποιούν τις γυναίκες και τους νέους». Σε αυτό μάλιστα το σημείο ανέφερε και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που συνάντησε πριν δύο μέρες στην Κοζάνη. Γυναίκες που δουλεύουν ως σχολικοί τροχονόμοι και πληρώνονται με 178 ευρώ το μήνα!

Πηγή μείωσης των δυνάμεων του δικομματισμού

Μιλώντας για τις επερχόμενες εκλογές, τόνισε πως μια «πηγή μείωσης των δυνάμεων του δικομματισμού πρέπει να γίνουν οι γυναίκες». Διευκρίνισε, δε, πως το ΚΚΕ όταν μιλάει για γυναίκες αναφέρεται συγκεκριμένα στις εργάτριες, στις υπαλλήλους, στις φτωχές αγρότισσες, στις νέες γυναίκες που ανήκουν στα λαϊκά στρώματα.

Στη συνέχεια σχολίασε πως η «αναμέτρηση» μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «δε γίνεται μόνο ανάμεσα στον Κώστα και στον Γιώργο, αλλά και στις γυναίκες τους! Κάνουν αφιερώματα για το ποια θα είναι η θέση της Νατάσας στο πλευρό του πρωθυπουργού και ποια θα είναι η θέση της Αντας στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου». Το παραπάνω «γίνεται στοιχείο αποπροσανατολισμού προκειμένου να κατασκευαστούν διαφορές», ενώ βάζει στο παιχνίδι περισσότερο τις διαφημιστικές εταιρείες και τα διάφορα συμβούλια για το προφίλ των κομμάτων. Διαχωρίζοντας τις θέσεις του ΚΚΕ απ' τα άλλα κόμματα, εξήγησε πως «για μας το πρόβλημα ανισότητας και καταπίεσης της γυναίκας είναι συστατικό της γενικής μας πολιτικής, είναι στις θέσεις μας, είναι στη θεωρία μας και στην πάλη μας».

Χαρακτηριστικό σημείο της ομιλίας της Αλέκας Παπαρήγα ήταν όταν αναφέρθηκε στην ψευδή εικόνα που κατασκευάζουν τα ΜΜΕ και ο δικομματισμός: «Βλέπουμε διάφορες βουλευτίνες και διάφορες επιχειρηματίες που έχουν τρία και τέσσερα παιδιά και δίνουν συμβουλές για το πώς μπορείς να συνδυάσεις το ρόλο της μάνας, της επιχειρηματία ή της γυναίκας με πολιτική και κοινωνική δραστηριότητα. Αυτό είναι προσβολή! Τα συνδυάζουν, γιατί δε σηκώνουν πολλά καρπούζια σε μια μασχάλη.

Εμείς θέλουμε να αναδειχτεί η γυναίκα στο προσκήνιο, η γυναίκα του λαού, δίπλα στον άντρα, και όχι σε αντιπαράθεση. Μιλάμε για τη γυναίκα του λαού, αυτή που υποφέρει, αυτή που έχει αγωνία πώς θα μεγαλώσει το παιδί της. Αυτό είναι το πρότυπο αγωνίστριας που έχουμε εμείς και όχι της καλοβαλμένης γυναίκας που ξυπνάει το πρωί και έχει δύο - τρία κομμωτήρια για να είναι φρέσκια στην τηλεόραση και της μεγαλώνουν τα παιδιά της άλλοι, δεν ανοίγει το πορτοφόλι να δει πόσα της λείπουν».

Τέλος, κάλεσε τις προοδευτικές γυναίκες, ανεξάρτητα εάν έχουν ερωτήματα για την πολιτική του ΚΚΕ, να αντιδράσουν σε όλη αυτή την εξαθλίωση και να σκεφτούν τις αλλαγές που έγιναν απ' το 1990 μέχρι σήμερα. Να σκεφθούν και να πράξουν αντίστοιχα και στην κάλπη να ψηφίσουν με βάση τα προβλήματά τους και τα συμφέροντά τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ