Τρίτη 5 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολα για τα υπερκέρδη των βιομηχάνων

Πλούσιος ο απολογισμός της κυβέρνησης, που παρουσίασε ο Κ. Καραμανλής στους βιομήχανους της Βόρειας Ελλάδας, αναλαμβάνοντας νέες δεσμεύσεις για νέες «μεταρρυθμίσεις»

Η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να ικανοποιήσει τις αξιώσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, διαβεβαίωσε ο Κ. Καραμανλής τους βιομήχανους της Βόρειας Ελλάδας, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα σαφείς και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη συνέχεια.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε με περηφάνια τον πλούσιο απολογισμό της κυβέρνησης, προκειμένου να γίνει «ελκυστική» η χώρα μας από τα μονοπώλια, ενώ δικαιολόγησε τις «ελληνικές» επιχειρήσεις που μετέφεραν τη λειτουργία τους στις γειτονικές χώρες.

Χρησιμοποιώντας «άλλη γλώσσα» από την προεκλογική που χρησιμοποίησε ένα 24ωρο νωρίτερα στο προσυνέδριο της ΝΔ, ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι «ύστερα από μια σειρά στοχευμένες μεταρρυθμίσεις, που έγιναν στα προηγούμενα τρία χρόνια, οι επενδυτές στη χώρα μας:

- Συναντούν, σήμερα, απελευθερωμένες αγορές, με σταθερούς κανόνες κοινούς για όλους.

- Λειτουργούν σ' ένα σταθερό δημοσιονομικό περιβάλλον.

- Υπόκεινται σε λιγότερους φόρους.

- Εχουν στη διάθεσή τους σύγχρονες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

- Συναντούν απλούστερες διαδικασίες αδειοδοτήσεων.

- Επιδοτούνται έως και το 60% της επένδυσής τους μέσω του αναπτυξιακού νόμου.

- Χρηματοδοτούνται έως και το 55% από το Πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα".

- Μπορούν να αξιοποιούν το θεσμικό πλαίσιο για Συμπράξεις με το Δημόσιο Τομέα».

Επιπλέον χαρακτήρισε «εθνική επιτυχία» τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς και τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας (4,6% του ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο του 2007), δίχως βέβαια να αναφέρει ποιοι πλήρωσαν γι' αυτή.

«Η Ελλάδα γίνεται πιο εξωστρεφής, πιο ανταγωνιστική και πιο ελκυστική. Αναβαθμίζεται σταδιακά σε οικονομικό, επιχειρηματικό και τουριστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής μας», διαβεβαίωσε το εκλεκτό ακροατήριό του.

Παράλληλα, προέτρεψε τα μονοπώλια να χρησιμοποιήσουν τη Μακεδονία και τη Θράκη «ως έδρα για τα ερευνητικά κέντρα και τα στρατηγεία μεγάλων επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στη ΝΑ Ευρώπη», αλλά και «ως πύλη μέσα από την οποία οι επιχειρήσεις των χωρών της ΝΑ Ευρώπης προχωρούν για να αποκτήσουν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων». Η κυβέρνηση δημιουργεί «τις υποδομές που χρειάζεται το βορειοελλαδικό τόξο, για να κερδίσει το μέλλον που δικαιούται».

Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία και την ΠΓΔΜ, ο Κ. Καραμανλής έμμεσα πλην σαφώς έστειλε στους «επενδυτές» το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει τις διαφορές με αυτές τις γειτονικές χώρες να χαλάσουν τις μπίζνες τους. Απευθυνόμενος στην ηγεσία της ΠΓΔΜ περιορίστηκε να την καλέσει «να αφήσει την αδιέξοδη στάση της και να καλύψει την απόσταση που της ανήκει για να συναντηθούμε σε μια κοινά αποδεκτή ονομασία». Στο ίδιο πνεύμα και η αναφορά προς την Τουρκία, καλώντας τη «να κινηθεί στις γραμμές που ορίζουν οι χώρες-μέλη της ΕΕ, να ακολουθήσει τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών, να μην αφήνει εσωτερικές πολιτικές αντιπαραθέσεις να επηρεάζουν τη διεθνή συμπεριφορά της».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ