Τρίτη 5 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Με τις ίδιες αντιλαϊκές συνταγές...

Αναλαμβάνοντας ξεκάθαρες δεσμεύσεις απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο για την προώθηση νέων αντιλαϊκών και αντεργατικών μεταρρυθμίσεων στην «αγορά εργασίας», το Ασφαλιστικό και την Παιδεία, και μοιράζοντας ανέξοδες υποσχέσεις και παροχές - ψίχουλα στα λαϊκά στρώματα, ο Γ. Παπανδρέου ενέτεινε όλο το προηγούμενο Σαββατοκύριακο το δικομματικό διαγωνισμό παραπλάνησης του λαού.

Μιλώντας την Κυριακή στην Αμφισσα και χτες στη Θεσσαλονίκη, ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει «σε τομές» μέσα από μια «νέα κοινωνική συμφωνία με τον πολίτη» για αλλαγές στην «αγορά εργασίας και την απασχόληση, την Υγεία, τις συντάξεις, την Παιδεία»... Μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν, όπως συγκεκριμένα περιγράφει το ΠΑΣΟΚ στο πρόγραμμά του, σε νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, σε αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, σε επέκταση της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Παιδείας και της Υγείας.

Βέβαια, εντελώς υποκριτικά ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι με την αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ μπορεί να συνυπάρξουν η «ανταγωνιστικότητα» και η «αγορά» ...«με δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, με ανάπτυξη, με απασχόληση, με υποδομές Υγείας, Παιδείας, σύνταξης, Πρόνοιας».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ξεχνώντας προφανώς ότι ο ίδιος χαρακτήρισε την πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ σαν «επιβεβαίωση των αδυναμιών της χώρας», αναγνωρίζοντας στο περιεχόμενό της το σύνολο των θέσεων του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στην Αμφισσα, επιχείρησε τις ταυτόσημες θέσεις του κόμματός του και της ΝΔ να τις εμφανίσει «κρυφό σχέδιο της ΝΔ». Πίσω απ' αυτό, προσπάθησε να κρύψει ότι αυτά που όπως είπε «προετοιμάζει η ΝΔ» βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση με τους στρατηγικούς στόχους του ΠΑΣΟΚ έτσι όπως αποτυπώνονται ξεκάθαρα μέσα στο κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η «αύξηση έμμεσων φόρων, εύκολες απολύσεις, αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, κατάργηση κατώτατου μισθού, δίδακτρα στα Πανεπιστήμια, είναι συνταγή φτώχειας για τους πολλούς και συνταγή υπέρ των λίγων, που θα διαλύσει την κοινωνική συνοχή στη χώρα μας», αλλά ...παρέλειψε να σημειώσει ότι την ίδια «συνταγή» ακολουθεί και το ΠΑΣΟΚ.

Ο Γ. Παπανδρέου χτες, αναπτύσσοντας το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία... υποσχέθηκε αύξηση των δαπανών στο 5% του ΑΕΠ, όπως προεκλογικά το 2004 είχε ...υποσχεθεί και ο Κ. Καραμανλής. Βέβαια, πρόσθεσε ότι «η ενίσχυση της δημόσιας Παιδείας» θα περάσει μέσα από «μια μεγάλη μεταρρύθμιση» και αναφερόμενος ειδικότερα στην ανώτατη εκπαίδευση μίλησε «για αυτόνομα και αυτοδιοικούμενα πανεπιστήμια», τα οποία για να λειτουργήσουν θα αναζητούν και άλλους πόρους πέραν της κρατικής χρηματοδότησης.

Ο Γ. Παπανδρέου τάχτηκε επίσης υπέρ της επέκτασης της μερικής απασχόλησης, υποσχέθηκε στους επιχειρηματίες φτηνό εργατικό δυναμικό, απαλλάσσοντάς τους ακόμα και από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών που θα κληθεί να πληρώσει εκ νέου ο λαός.

Την πλήρη σύμπλευσή του με την πολιτική της ΝΔ, ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να την κρύψει πίσω από την όξυνση της δικομματικής αντιπαράθεσης για το θέμα των ομολόγων, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι είναι «δέσμια συμφερόντων».

Θα συνεχίσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις

Την αμετακίνητη θέση του ΠΑΣΟΚ στην πολιτική συνέχισης των ιδιωτικοποιήσεων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας όπως η ΕΛΒΟ, η ΕΥΑΘ, κ.λπ., επιβεβαίωσε ο Γ. Παπανδρέου, στη διάρκεια συνάντησης που είχε χτες το απόγευμα με τους εκλεγμένους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, και εκπροσώπους των σωματείων της ΕΥΑΘ και της ΕΛΒΟ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπερασπίστηκε τη μετοχοποίηση της ΕΥΑΘ, που άλλωστε έγινε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το ενδεχόμενο παραπέρα ιδιωτικοποίησης, αρκεί όπως είπε να έχει και ένα μερίδιο το Δημόσιο. Ενώ σχετικά με την ΕΛΒΟ δεσμεύτηκε ότι το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσει να πετύχει το μοντέλο που δημιούργησε για να παραδώσει την αμυντική βιομηχανία της χώρας στους ιδιώτες.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org