Τρίτη 5 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Σε ρόλο «κράχτη» του δικομματισμού

Ρόλο «κράχτη» υπέρ της στοίχισης πίσω από τους δύο μονομάχους επιτελούν και οι νέες δημοσκοπήσεις, καθώς «αγωνιούν» για τη «διαφορά» μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ την ίδια στιγμή η λαϊκή δυσαρέσκεια διαρκώς διογκώνεται.

Η τελευταία δημοσκόπηση της «Μέτρον Ανάλυσις» για λογαριασμό της «Ημερησίας» αναδεικνύει ότι η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αυξήθηκε κατά 0,2% από την προηγούμενη μέτρηση, ενώ την ίδια στιγμή η συντριπτική πλειοψηφία της «κοινής γνώμης» δηλώνει ότι «τα πράγματα δεν πάνε καλά» εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του τόσο για την κυβέρνηση της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα επτά στους δέκα ερωτηθέντες δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση, ενώ σχεδόν έξι στους δέκα (ποσοστό 55,9%) εκτιμά ότι τα πράγματα πάνε προς τη «λάθος κατεύθυνση».

Παρ' όλα αυτά, οι πολιτικοί συσχετισμοί παραμένουν αμετάβλητοι. Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 33,4% έναντι 32% του ΠΑΣΟΚ και ακολουθεί το ΚΚΕ με 6,8%, ο ΣΥΝ με 3,6% και το ΛΑΟΣ με 4,4%, ενώ η λεγόμενη απροσδιόριστη ψήφος ανέρχεται στο 10,3%.

Σχετικά με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, ποσοστό 58,6% τάσσεται υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας και της διεξαγωγής τους το 2008, ενώ το 35,6% των ερωτηθέντων προτιμά να γίνουν το φθινόπωρο. Στο ερώτημα για το είδος της κυβέρνησης που θα πρέπει να προκύψει (αυτοδύναμη ή συνεργασίας) το 47,7% τάσσεται υπέρ της αυτοδύναμης και το 47,3% υπέρ μιας κυβέρνησης συνεργασίας.

Αναφορικά με το θέμα των ομολόγων, το 61,2% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι δεν ακυρώνονται οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης ακόμη και αν ευοδωθεί η πρόταση της JP Morgan για επαναγορά του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ.

Την ικανοποίησή του για τα ευρήματα της δημοσκόπησης εξέφρασε ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ, Λ. Ζαγορίτης, προβλέποντας ότι «ο κόσμος θα μας δείξει την εμπιστοσύνη του και μάλιστα με μια ισχυρή πλειοψηφία, η οποία θα μεταφραστεί σε ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία», αφήνοντας έτσι να διαφανεί και το «δίλημμα» που βάζει η ΝΔ στους ψηφοφόρους. Δηλαδή «δώστε μας ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις»...


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org