Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ
Παραμένει μέτρο καταστολής λαϊκών κινητοποιήσεων

Καταψήφισε το ΚΚΕ τη σχετική τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών

Κατηγορηματικό «όχι» στη χρήση του μέτρου της επιστράτευσης προκειμένου να αντιμετωπίζονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις, διατύπωσε χτες το ΚΚΕ, το οποίο και καταψήφισε τη σχετική τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών.

Αναφερόμενος στο θέμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, τόνισε ότι «η πολιτική αντιπαράθεση για την επιστράτευση είναι ότι επιστρατεύονται εργαζόμενοι που βρίσκονται σε απεργία ή αγωνιστική κινητοποίηση», προσθέτοντας πως «με τις διατάξεις του Συντάγματος δίνεται δυνατότητα στην κυβέρνηση να επικαλείται λόγους δημόσιας υγείας». Ο Αντώνης Σκυλλάκος τόνισε ότι το θέμα της επιστράτευσης εξαιτίας φυσικών καταστροφών πρέπει να συνοδεύεται «με την αρνητική ρήτρα ότι δεν επιβάλλεται σε καμία περίπτωση επιστράτευση αν πρόκειται για εργαζόμενους που βρίσκονται σε απεργιακή κινητοποίηση» θυμίζοντας ότι αυτό έχει προτείνει το ΚΚΕ και «μάλιστα η πρότασή μας είναι ότι αποκλείεται επιστράτευση ακόμη και όταν υπάρχει δικαστική απόφαση».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, υποστήριξε ότι πρόκειται για «τροποποίηση του υφιστάμενου καθεστώτος, όπου αυτό αποδεικνύεται παρωχημένο, με πιστή εφαρμογή των σχετικών διατάξεων του Συντάγματος και με αποκλειστικό γνώμονα τη θωράκιση των κάθε είδους συνταγματικώς κατοχυρωμένων δικαιωμάτων». Επίσης είπε ότι «προσδιορίζεται, όσο το δυνατόν ακριβέστερα, η έκτακτη ανάγκη που μπορεί να οδηγήσει στη λήψη των σχετικών μέτρων» σημειώνοντας ότι σε περίοδο ειρήνης, κατάσταση που μπορεί να δικαιολογήσει την επιστράτευση είναι «μόνον κάθε άμεση κοινωνική ανάγκη που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή υγεία».

Ακρως υποκριτική ήταν η τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ αφού, ξεχνώντας ότι η κυβέρνηση Σημίτη έχει εφαρμόσει το μέτρο της επιστράτευσης εναντίον απεργιακών κινητοποιήσεων, ο εισηγητής του, Γ. Παπαγεωργίου, είπε ότι η προτεινόμενη ρύθμιση «δεν ορίζει πως δεν μπορεί η επιστράτευση να χρησιμοποιείται σαν μέσο καταστολής των απεργιακών κινητοποιήσεων» και κυρίως «δεν προβλέπεται πόση διάρκεια θα έχει αυτό το μέτρο». Κατά της ρύθμισης τάχθηκε και ο ΣΥΝ.

Τέλος, αναφορικά με τροπολογία η οποία αφορά τις προσλήψεις μουσουλμάνων ιεροδιδασκάλων στην περιοχή της Θράκης, και θεσμοθετεί ότι θα επιλέγονται από επιτροπή της ελληνικής πολιτείας, ο Αντώνης Σκυλλάκος σχολίασε ότι «ξέρουμε τις βλέψεις της Τουρκίας, ξέρουμε πως παίζει με τις μειονότητες αλλά από την ίση μεταχείριση και τον σεβασμό στις ιδιαιτερότητες μόνο να κερδίσουμε έχουμε» ζητώντας «ίδια αντιμετώπιση για όλα τα δόγματα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ