Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ» ΑΔΕΔΥ
Ανοίγει πόρτες στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση

Με στόχο τη μετεκπαίδευση δημοσίων υπαλλήλων, χρηματοδοτεί τη δημιουργία μεταπτυχιακού προγράμματος στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Από κινητοποίηση των φοιτητών στα εγκαίνια της «Ακαδημίας» του άλλου «κοινωνικού εταίρου» κυβέρνησης και βιομηχάνων, της ΓΣΕΕ
Από κινητοποίηση των φοιτητών στα εγκαίνια της «Ακαδημίας» του άλλου «κοινωνικού εταίρου» κυβέρνησης και βιομηχάνων, της ΓΣΕΕ
Ενεργός συμμέτοχος στην εφαρμογή των αντιεκπαιδευτικών σχεδιασμών της κυβέρνησης, αναλαμβάνοντας παράλληλα ρόλο «επιμορφωτή» στελεχών που θα υπηρετούν πιο αποτελεσματικά την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, καθίσταται η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, μέσω του λεγόμενου «Κοινωνικού Πολύκεντρου» - δημιούργημα της προγραμματικής σύμβασης που υπέγραψε με την κυβέρνηση της ΝΔ, στα τέλη του 2004.

Ενδεικτική των πραγματικών στοχεύσεων του «Κοινωνικού Πολύκεντρου» είναι η σημερινή τελετή έναρξης του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών δημοσίων υπαλλήλων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, που στόχο έχει τη δημιουργία «ειδικευμένων ανώτερων στελεχών με άρτια εκπαίδευση, ικανών να προωθήσουν την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και να συμβάλουν στην οργάνωση, την ανταγωνιστικότητα και την αποτελεσματικότητα του Δημόσιου Τομέα», όπως αναφέρει η απόφαση έγκρισης του μεταπτυχιακού από το υπουργείο Παιδείας (ΦΕΚ 1436, 18 Οκτώβρη 2005). Με άλλα λόγια, στόχος είναι η επιμόρφωση δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να υπηρετούν πιο αποτελεσματικά μια Δημόσια Διοίκηση υποταγμένη στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου.

Σε ρόλο πολιορκητικού κριού

Πέρα από το περιεχόμενο και το στόχο του συγκεκριμένου προγράμματος, η ίδια η οργάνωση του μεταπτυχιακού που συστήνεται με τη συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ δείχνουν πως η συνδικαλιστική πλειοψηφία συμμετέχει ενεργά στην εφαρμογή των αντιεκπαιδευτικών σχεδιασμών, όπως αυτοί προωθούνται κύρια στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Το μεταπτυχιακό αυτό δεν προϋπήρχε αλλά φτιάχτηκε με συμφωνία που συνάφθηκε μεταξύ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ, με άλλα λόγια την κυβέρνηση) και του «Κοινωνικού Πολύκεντρου» της ΑΔΕΔΥ. Στη χρηματοδότηση του μεταπτυχιακού συμμετέχει κατά το ήμισυ το «Κοινωνικό Πολύκεντρο» της ΑΔΕΔΥ, «νομιμοποιώντας» επί της ουσίας τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων σπουδών από μη κρατικούς φορείς και την επιβολή διδάκτρων.

Μια ακόμα αντιδραστική διάσταση του μεταπτυχιακού προγράμματος, αποκαλυπτική για τις πραγματικές προθέσεις της ΑΔΕΔΥ, είναι η εξής: Κατά τη σχετική συμφωνία απευθύνεται σε 35 δημόσιους υπαλλήλους. Υπάρχει, ωστόσο, η δυνατότητα, αν ο αριθμός των σπουδαστών δε συμπληρωθεί από δημόσιους υπαλλήλους, να συμμετάσχουν σπουδαστές άλλων κατηγοριών. Γεγονός που σημαίνει ότι ο «καημός» των συντελεστών του προγράμματος είναι και η δημιουργία ενός ακόμα μεταπτυχιακού με ιδιωτικά - επί της ουσίας - κονδύλια.

Επίσης, ο Κανονισμός Λειτουργίας του Προγράμματος προβλέπει τη λεγόμενη «αξιολόγηση» της εκπαιδευτικής διαδικασίας και του διδάσκοντα από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές που θα συμπληρώνουν «ανωνύμως έντυπα σε ειδικό φάκελο». Μια αρνητική «αξιολόγηση» μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο «να μη συνεχίσει ο διδάσκων να διδάσκει το εν λόγω μάθημα». Στον ίδιο Κανονισμό προβλέπεται η εφαρμογή του συστήματος των διδακτικών μονάδων, συστατικό στοιχείο της διά βίου κατάρτισης. Εδώ, η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ μέσω του «Κοινωνικού Πολύκεντρου» αποδέχεται την εφαρμογή μέτρων, τα οποία το λαϊκό και φοιτητικό κίνημα αντιπαλεύει χρόνια.

«Πλούσια» δραστηριότητα

Η δράση του «Κοινωνικού Πολύκεντρου» δε σταματά εδώ. Τον προηγούμενο χρόνο είχε πραγματοποιήσει σε συνεργασία με το ΕΚΔΔΑ ημερίδες, προπαγανδίζοντας την ανάγκη «επιμόρφωσης» των δημοσίων υπαλλήλων, παίρνοντας μάλιστα συγχαρητήρια από την κυβέρνηση. Ενώ ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπ. Παπασπύρου έχει επανειλημμένως περηφανευτεί για το ότι η ΑΔΕΔΥ είναι η μόνη συνδικαλιστική οργάνωση που έχει συνάψει προγραμματική συμφωνία με την κυβέρνηση.

Στην ίδια κατεύθυνση έχει ήδη ξεκινήσει μια σειρά δράσεις για το έτος 2007. Ορισμένες από αυτές είναι: έρευνα για «την ανίχνευση αναγκών συνδικαλιστικής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης στελεχών του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος σε τριτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο» (το οποίο παραπέμπει σε σχολή αντίστοιχη της Ακαδημίας Εργασίας της ΓΣΕΕ), υλοποίηση προγραμμάτων συνδικαλιστικής εκπαίδευσης, διοργάνωση ημερίδων, υλοποίηση προγραμμάτων διά βίου εκπαίδευσης και άλλα. Μάλιστα, τα προγράμματα εκπαίδευσης θα δίνουν και πιστοποίηση ικανοτήτων. Οι τίτλοι των προγραμμάτων αυτών είναι ενδεικτικοί του περιεχομένου της εκπαίδευσης που θα παρέχεται, όπως: «Τεχνικές αντιμετώπισης κρίσεων - Διαχείρισης άγχους», «Σχεδιασμός ευέλικτων μορφών εκπαίδευσης» και άλλα.

Τις δραστηριότητες και τα έργα του «Κοινωνικού Πολύκεντρου» από κοινού αποφασίζουν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και ΑΠ (ΣΥΝ) - με επιμέρους διαφοροποιήσεις που δεν αλλάζουν την ουσία. Αντιθέτως, η Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση (ΤΑΔΗΣΥ) τις έχει καταγγείλει επανειλημμένως και η εκπρόσωπός της στο «Κοινωνικό Πολύκεντρο» έχει καταψηφίσει όλα τα παραπάνω. Ενώ μόλις προχτές στην τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής η ΤΑΔΗΣΥ απαίτησε τη διάλυσή του επισημαίνοντας ότι αποτελεί ένα εργαλείο προώθησης της ταξικής συνεργασίας και των αντεργατικών - αντιλαϊκών σχεδιασμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ