Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΣΕ
Για την ανάδειξη μιας ηρωικής σελίδας της ιστορίας του Κόμματος

Από τις εκδηλώσεις στο Γράμμο που οργάνωσε το ΚΚΕ τον περασμένο Ιούλη για τα 60χρονα του ΔΣΕ. Στο βάθος το μνημείο
Από τις εκδηλώσεις στο Γράμμο που οργάνωσε το ΚΚΕ τον περασμένο Ιούλη για τα 60χρονα του ΔΣΕ. Στο βάθος το μνημείο
Γράφαμε χτες για τη Νιάλα. Για να σχηματίσει ο αναγνώστης μια πληρέστερη εικόνα, του τι διαδραματίστηκε εκεί, επανερχόμαστε σήμερα για να ολοκληρώσουμε αυτή τη συγκλονιστική ιστορία, όσο μας επιτρέπει ο χώρος που διαθέτουμε. Περισσότερα μπορεί κανείς να διαβάσει στο ομώνυμο αφήγημα του Μενέλαου Μούστου (Δάφνη).

Στη Νιάλα πιάστηκε η δασκάλα Β. Κουσάντζα, την οποία μνημονεύσαμε σε προηγούμενο σημείωμά μας. Η ίδια, μαζί με 10 ακόμα μαχητές του ΔΣΕ, βρίσκονταν ξαπλωμένοι σ' ένα εχθρικό αντίσκηνο. Ξεπαγιασμένοι, κατάκοποι δεν άκουσαν τη διαταγή για αποχώρηση. Το πρωί πιάστηκαν από απόσπασμα του κυβερνητικού στρατού που έφτασε στη Νιάλα για να πάρει τους δικούς του φαντάρους. Τους έδεσαν, τους βασάνισαν, τους μετέφεραν στα κρατητήρια της Λαμίας όπου έμειναν μερόνυχτα στα μπουντρούμια. Ξημερώματα της 9ης Μάη του 1947 τους μεταφέρουν στον τόπο εκτέλεσης. Οι μαχητές του ΔΣΕ πάνε στο θάνατο τραγουδώντας και φωνάζοντας το δίκιο του αγώνα τους. Οι φαντάροι του εκτελεστικού αποσπάσματος δε σηκώνουν τα όπλα. Η δολοφονία ανατίθεται σε δημίους - μαυροσκούφηδες και χωροφύλακες. Τελευταία έπεσε η Βαγγελιώ. Λίγες μέρες αργότερα δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες το παρακάτω γράμμα του φοιτητή Βασίλη Τσιρώνη:

«ΛΑΜΙΑ (θάλαμος μελλοθανάτων): Στους φίλους της Καρδίτσας - Θεσσαλίας. Σας αφήνω γεια. Αυτός είναι ο δρόμος της τιμής και του καθήκοντος. Φεύγω περήφανος και ικανοποιημένος γιατί πιστεύω ότι θα συμπληρώσετε ό,τι εγώ αφήνω μισό. Ψηλά τη σημαία του ΚΚΕ! Ζήτω η ανεξαρτησία! Ζήτω η Δημοκρατία!».


Η Βαγγελιώ, ο Βασίλης και χιλιάδες ακόμα ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για μια λεύτερη, λαοκρατούμενη Ελλάδα θα είναι όλοι τους «παρόντες» στην εκδήλωση που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ. Θα είναι «παρόντες» στην καρδιά και το νου των εν ζωή μαχητών του ΔΣΕ που θα βρίσκονται εκεί, των νεότερων μελών του ΚΚΕ, για τα οποία η μορφή τους και το παράδειγμά τους είναι ο φωτεινός φάρος που σηματοδοτεί την πορεία τους ως την εκπλήρωση των ιδανικών για τα οποία έπεσαν.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη της «ένδοξης και ηρωικής αυτής σελίδας της ιστορίας του Κόμματός μας, του μεγαλείου και της προσφοράς όλων των επώνυμων και ανώνυμων μαχητών του ΔΣΕ, στον αγώνα για μια λαοκρατούμενη και σοσιαλιστική Ελλάδα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ