Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ο αγώνας της αγροτιάς

Από την πρώτη χρονιά εφαρμογής της νέας ΚΑΠ έγιναν ολοφάνερες οι αρνητικές επιπτώσεις στη μικρομεσαία αγροτιά. Η αρχή έγινε με τον καπνό και τα τεύτλα, όπου υπήρξε δραματική μείωση των καλλιεργειών αυτών και έτσι η μικρομεσαία αγροτιά δέχτηκε ένα ακόμα πλήγμα στο εισόδημά της. Ομως, το κακό δε θα σταματήσει εδώ. Γιατί η νέα ΚΑΠ, μαζί με τα όσα επιβάλλουν οι συμφωνίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) δημιουργούν συνθήκες, που θα πετάξουν εκτός αγροτικής παραγωγής τους μικρομεσαίους αγρότες. Θα τους οδηγήσουν στη φτώχεια και στο ξεκλήρισμα και θα επιταχύνουν τη συγκέντρωση της γης και της όποιας παραγωγής σε λίγους μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες. Την ίδια ώρα, τα μονοπώλια στον τομέα τροφίμων (π.χ., ΔΕΛΤΑ, ΦΑΓΕ, κλπ.) συγκεντρώνουν την παραγωγή και μονοπωλούν την αγορά, αγοράζοντας φτηνά την πρώτη ύλη και πουλώντας πανάκριβα το τελικό προϊόν.

Μπροστά στη μικρομεσαία αγροτιά υπάρχει ο δρόμος της υποταγής αλλά και ο δρόμος της αντίστασης, του αγώνα και της ανατροπής της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής. Το συνεπές αγροτικό κίνημα βρίσκεται και θα βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή ενάντια σ' αυτή την πολιτική. Το περασμένο Σάββατο στη Λάρισα, στην πανελλαδική σύσκεψη της ΠΑΣΥ, δόθηκε το σύνθημα για νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις από Γενάρη. Για το άμεσο ξεκίνημα μιας πλατιάς και ουσιαστικής ενημέρωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς. Ηδη στη Θεσσαλία οι τοπικές Γραμματείες της ΠΑΣΥ ξεκίνησαν τις πρώτες ενημερωτικές περιοδείες και συγκεντρώσεις στα χωριά. Η φωνή της ΠΑΣΥ, τα όσα ακούστηκαν, διαπιστώθηκαν και αποφασίστηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη της Λάρισας, αξίζει τον κόπο να γίνουν γνωστά σε όλα τα χωριά της χώρας.

Είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί. Ο αγώνας θα είναι σίγουρα δύσκολος, καθώς χρειάζεται να ξεπεραστεί το «κλίμα» αποπροσανατολισμού, μοιρολατρίας και υποταγής που καλλιεργείται στους μικρομεσαίους αγρότες, όχι μόνο από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τις συμβιβασμένες αγροτοσυνδικαλιστικές και συνεταιριστικές ηγεσίες. Αυτό μπορεί να προσπεραστεί αν μαζί με τα προβλήματα και τη δεδομένη αρνητική κατάσταση για τη μικρομεσαία αγροτιά και την ελληνική ύπαιθρο, αναδειχτούν οι πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που διαχειρίζονται την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, καθώς και όσων άλλων - κόμματα, τριτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές και συνεταιριστικές αγροτικές οργανώσεις - συναινούν και στηρίζουν αυτή την πολιτική.

Στην αντίπερα όχθη, υπάρχει μια άλλη πρόταση: Η διέξοδος για τους μικρομεσαίους αγρότες βρίσκεται στην ολόπλευρη αγροτική ανάπτυξη που θ' αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και θα εξασφαλίζει στο λαό μας φτηνά και υγιεινά τρόφιμα. Αλλά απαιτεί την κατάργηση των μονοπωλίων, της εξουσίας τους. Ωστε δίπλα στα κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής να υπάρχουν οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί των μικρομεσαίων αγροτών, οι οποίοι θα ενισχύονται πολύπλευρα από το κράτος. Τούτο, βεβαίως, προϋποθέτει να κατευθύνεται η πάλη για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους (που απαιτεί και ενίσχυση της ΠΑΣΥ για να δυναμώσει το συνεπές αγροτικό κίνημα) ενάντια στην πολιτική που ενισχύει τους αγρότες-καπιταλιστές και τα μονοπώλια στον τομέα τροφίμων. Και χρειάζεται ριζική αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων, υπέρ του ΚΚΕ, κοινό μέτωπο πάλης με την εργατιά, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία, τους συνταξιούχους, τους ανέργους και όσους ακόμα χωράει αυτός ο αγώνας.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο κεντρικός σχεδιασμός(2011-04-06 00:00:00.0)
Την Κυριακή ο γιορτασμός του Κιλελέρ(2011-03-25 00:00:00.0)
Συνεταιρισμοί «φέουδα» μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών(2011-01-22 00:00:00.0)
Αγώνας σε όφελος της αγροτιάς(2010-12-31 00:00:00.0)
Δυναμώνει το κεφάλαιο στην αγροτική οικονομία(2007-01-06 00:00:00.0)
Το ψήφισμα(2006-03-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ