Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Οι τρούφες και οι βρούβες

Η τρούφα - για όσους δεν το ξέρουν - είναι είδος μανιταριού, μύκητας, θαλλόφυτο, κατά το λεξικό και, κατά πολλούς, έδεσμα πολυτελές και νόστιμο. (Τρούφα, βεβαίως - από το γαλλικό truffe - είναι και είδος γλυκίσματος με σοκολάτα, αλλά, εν προκειμένω, αναφερόμαστε στο μύκητα.) Η κυβέρνηση, λοιπόν, ορμηνεύει και προτρέπει τους μικρομεσαίους αγρότες, που αναγκάζονται να παρατήσουν τις καλλιέργειες καπνού, σιτηρών, τεύτλων, βαμβακιού, οπωροκηπευτικών κ.ά., καθώς είναι, πλέον, ασύμφορες, λόγω των καταστροφικών επιπτώσεων της νέας ΚΑΠ, να στραφούν στην καλλιέργεια της τρούφας. Τις ίδιες ορμήνιες και προτροπές δίνει και το ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση του οποίου, παλιότερα, καλούσε τους παραγωγούς να σπείρουν, παντού, αγγούρια. «Καλλιεργώντας τρούφες - τους λένε - θα εξασφαλίσετε καλό εισόδημα και έτσι θα καταφέρετε να παραμείνετε στο αγροτικό επάγγελμα, αποφεύγοντας το ξεκλήρισμα».

Οι κυβερνώντες της ΝΔ, οι «αντιπολιτευόμενοι» του ΠΑΣΟΚ και οι κάθε λογής σφογγοκωλάριοι, που στηρίζουν την πολιτική ξεπαστρέματος της μικρομεσαίας αγροτιάς, νομίζουν ότι έχουν να κάνουν με ανίδεους και ανόητους χωρικούς, οι οποίοι πάνε ντουγρού, σαν τα πρόβατα, στον γκρεμό. Θεωρούν ότι το μυαλό των ξωμάχων της ελληνικής υπαίθρου έχει υποστεί «βαριά και ανήκεστο βλάβη», παρακολουθώντας Τράγκα και Κακαουνάκη στην τηλεόραση, ώστε να μην αντιλαμβάνεται πως με τις «τρουφολογίες» τους οι επίδοξοι «νεκροθάφτες» των μικρομεσαίων αγροτών θέλουν, για μια ακόμα φορά, να τους κοροϊδέψουν, να τους παγιδέψουν και να τους οδηγήσουν, μια ώρα αρχύτερα, στο χαμό. Ελπίζουν οι τρούφες του Μπασιάκου ν' αποδειχτούν πιο δελεαστικές από τ' αγγούρια του Τζουμάκα.

Ματαίως κοπιάζουν. Ο φτωχός αγρότης μπορεί να είναι απελπισμένος, αναλογιζόμενος ότι, όπως πάνε τα πράγματα, σε λίγο καιρό τα χωράφια του θα μείνουν χέρσα και στο χωριό του «ούτε κόρακας θα σκούζει, ούτε σκυλί θα αλυχτά», αλλά δε χαζάθηκε και «τα 'χει τετρακόσια». Καταλαβαίνει ότι αν φυτέψει τρούφες, θα πάει για βρούβες. (Βρούβα, για τους μη γνωρίζοντες, είναι αυτόφυτο, φαγώσιμο χόρτο, το οποίο αποτελούσε, σε παλιότερες εποχές, την καθημερινή τροφή της πεινασμένης φτωχολογιάς του χωριού). Οπως «πήγαν για βρούβες» κάποιοι που, πειθόμενοι από παρόμοιες ορμήνιες, στράφηκαν στα βατόμουρα και στις ακακίες κι ακόμα «τρέχουν και δε φτάνουν». Κι όπως θα πάθουν όσοι «τσίμπησαν στο δόλωμα» και αποφάσισαν να καλλιεργήσουν αρωματικά, καλλωπιστικά και ενεργειακά φυτά.

Στην προσπάθεια της ΕΕ και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να τους σπρώξουν στον γκρεμό, οι μικρομεσαίοι αγρότες αντιπαραβάλλουν τον αγώνα τους. Με οδηγητή την Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση παλεύουν για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής, προβάλλοντας ως διέξοδο την ολόπλευρη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, που θα στηρίζεται στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, θ' αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και θ' ανταποκρίνεται στις διατροφικές ανάγκες του ελληνικού λαού. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι η αλλαγή των συσχετισμών δύναμης υπέρ των πολιτικών δυνάμεων που αντιμάχονται την ΚΑΠ, τον ΠΟΕ, το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, που κερδοσκοπεί σε βάρος παραγωγών και καταναλωτών. Οι νέες αγροτικές κινητοποιήσεις που διοργανώνει η ΠΑΣΥ στο προσεχές διάστημα προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ