Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Με αμείωτη ένταση η αντιλαϊκή επίθεση

Το μήνυμα ότι «το επόμενο διάστημα» δεν πρόκειται να χαλαρώσει ο ρυθμός υλοποίησης των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων έστειλε προς τα μονοπώλια ο Κ. Καραμανλής από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου

Νέο πακέτο αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, που ενισχύουν την κερδοφορία και την κυριαρχία του κεφαλαίου και εντείνουν την αντιλαϊκή επίθεση, προανήγγειλε για το επόμενο διάστημα από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ο Κ. Καραμανλής.

Ο ρυθμός υλοποίησης του δεύτερου κύματος των μεταρρυθμίσεων συναρτάται με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, μέσω των οποίων η κυβέρνηση επιδιώκει να ανανεώσει (διάβαζε υφαρπάσει) τη λαϊκή εντολή για μια νέα αντιλαϊκή έφοδο. Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών - πληθαίνουν οι πληροφορίες που τις τοποθετούν πριν το φθινόπωρο - «διαπερνούσε» την ομιλία του πρωθυπουργού καθώς συχνή ήταν η επανάληψη στις «καλύτερες μέρες για όλους τους πολίτες» που έρχονται, στην εφαρμοζόμενη πολιτική που «αποδίδει μεγάλα κοινωνικά οφέλη»(!), στα μεγάλα έργα στην επαρχία, στο Δ΄ ΚΠΣ, κ.α. Δεν είναι τυχαίο, βέβαια, ότι δεν έκανε καμία αναφορά στις ανατροπές στο Ασφαλιστικό ή τις εργασιακές σχέσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στις «αλλαγές της δεύτερης τετραετίας».

Ευδιάκριτη ήταν η προσπάθεια του πρωθυπουργού να στείλει στα μονοπώλια το μήνυμα ότι το επόμενο διάστημα και ανεξάρτητα από το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών δεν πρόκειται να ανακοπεί ο ρυθμός υλοποίησης των «μεταρρυθμίσεων». Επικαλούμενος ότι «δεν είναι ακόμη στην κατάσταση που θέλουμε και δικαιούται η χώρα μας», ο Κ. Καραμανλής έδωσε το στίγμα για τη συνέχεια: «Χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια στις μεταρρυθμίσεις που ξεκινήσαμε. Χρειάζονται ολοένα και πιο γρήγοροι ρυθμοί. Και αυτό κάνουμε. Η μεταρρυθμιστική στρατηγική συνεχίζεται σταθερά, απαρέγκλιτα, εντατικά». Το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως είπε, μπαίνουν σε εφαρμογή «σημαντικές αλλαγές, που συμπληρώνουν και βελτιώνουν το αναπτυξιακό πρότυπο που θεμελιώσαμε».

Οι φιλομονοπωλιακές και αντιδραστικές αλλαγές στις οποίες αναφέρθηκε είναι η νέα «φορολογική μεταρρύθμιση», που σε πείσμα της κυβερνητικής προπαγάνδας παίρνει περισσότερα από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που δίνει τζάμπα χρήμα στις επιχειρήσεις μέχρι και το 60% της νέας επένδυσης, οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), «που δίνουν δυνατότητα να αναληφθούν νέες οικονομικές δραστηριότητες από την επιχειρηματική κοινότητα», ενώ εκτενή αναφορά έκανε στο νέο χωροταξικό σχέδιο και στις αποκρατικοποιήσεις του 2007. Για το πρώτο αποσαφήνισε ότι είναι εργαλείο στην υπηρεσία του κεφαλαίου, καθώς, όπως είπε, «ο επιχειρηματικός κόσμος απαλλάσσεται από τις αβεβαιότητες, τις καθυστερήσεις και τις διαπλοκές του παρελθόντος. Μπαίνουν κανόνες στη χρήση γης, κοινοί για όλους, γνωστοί εκ των προτέρων. Διευκολύνεται, έτσι, η νέα επιχειρηματικότητα και ενισχύεται η ελκυστικότητα της χώρας σε ξένες επενδύσεις».

Αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις τόνισε ότι «δίνουμε άμεση προτεραιότητα στην αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για τον ΟΤΕ, ώστε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ο ανταγωνισμός και να βελτιωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών, με πλήρη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων». Παράλληλα, προωθείται η παραπέρα αποκρατικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας, η εκχώρηση των μετοχών που έχουν στην κατοχή τους το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το Ταμείο Παρακαταθηκών στην Τράπεζα Αττικής, καθώς και η πλήρης αποκρατικοποίηση του Καζίνο της Πάρνηθας.

Μείζονος σημασίας για το επόμενο διάστημα χαρακτήρισε την «πλήρη εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου» για τις ΔΕΚΟ, που, ως γνωστόν, έχει ως βασικό στόχο την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Αναφερόμενος στον τομέα ενέργειας, ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι η απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς και η προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων.

Στην Παιδεία βασική προτεραιότητα το επόμενο διάστημα είναι «η αναβάθμιση της λειτουργίας του έργου της Τριτοβάθμιας Δημόσιας Εκπαίδευσης», η οποία περνά μέσα από την ενδυνάμωση των δεσμών των πανεπιστημίων «με την επιχειρηματική κοινότητα» και την ενίσχυση του ρόλου τους στην «αναπτυξιακή διαδικασία».

«Τολμούμε, υποστήριξε, τις αλλαγές και προωθούμε τις μεταρρυθμίσεις που οδηγούν στο περιβάλλον που απαιτεί το αύριο».

Υπερασπιζόμενος τη μέχρι τώρα πολιτική της κυβέρνησης υποστήριξε: «Σήμερα οι Ελληνες μπορούν να διαπιστώσουν ότι η μεταρρυθμιστική στρατηγική που δρομολογήσαμε αποδίδει αποτελέσματα ορατά και στους πιο δύσπιστους». Οπως φάνηκε στη συνέχεια τα αποτελέσματα αφορούν σε διαφόρους δείκτες για την αύξηση του παραγόμενου εγχώριου πλούτου, αποφεύγοντας βέβαια να προσδιορίσει πώς αυτή επιτεύχθηκε (άγρια εκμετάλλευση με ελαστικά ωράρια και λιτότητα) και ποιοι την εισπράττουν σχεδόν εξ ολοκλήρου. Προκειμένου να γίνει πιο πειστικός επικαλέστηκε την πτώση της ανεργίας στο 8,8%, ενώ είναι γνωστό πώς μετράνε τους ανέργους...

Από την άλλη καυχήθηκε για την επέλαση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή, ταυτίζοντας τις επιδιώξεις τους με την κυβερνητική πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ