Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Αντιτρομοκρατική» δράση σε παγκόσμια κλίμακα

Ο «Ρ» δημοσιοποιεί σήμερα τη διαβαθμισμένη αναφορά του Συντονιστή Αντιτρομοκρατικής Δράσης της ΕΕ, η οποία στάλθηκε στις 24 Νοέμβρη 2006 στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων της ΕΕ, στο Συμβούλιο της ΕΕ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δράση της ΕΕ παντού στον κόσμο ενάντια στην «τρομοκρατική απειλή». Εμβριθής μελέτη του «ριζοσπαστισμού» και στενός έλεγχος του διαδικτύου. Μεγαλύτερη αστυνόμευση στα πρότυπα «εγχειριδίων αντιτρομοκρατίας». Τεράστια κονδύλια να δαπανώνται για μελέτες σχετικά με «αναγκαία μέτρα ασφάλειας». Ενεργοποίηση του «δικτύου Ατλας» με δυνάμεις ενός κράτους - μέλους να δρουν στο έδαφος άλλου για την αντιμετώπιση «κρίσεων μεγάλης κλίμακας». Ειδικός ρόλος επιφυλάσσεται για το στράτευμα που καλείται να προστατέψει την καθεστηκυία τάξη, από όποιον αυτή κρίνει επικίνδυνο.

Οι παραπάνω είναι μερικές μόνο από τις παραμέτρους που συμπεριλαμβάνει - ως ήδη τετελεσμένα, αποφασισμένα ή τελούμενα στο άμεσο μέλλον - ο διορισμένος Συντονιστής Αντιτρομοκρατικής Δράσης της ΕΕ, Gijs de Vries, στη διαβαθμισμένη αναφορά του, με κωδικό 15266/1/06 REV 1. Αναφορά, που δημοσιοποιεί σήμερα ο «Ρ» και η οποία στάλθηκε (24 Νοέμβρη 2006) στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων της ΕΕ, το Συμβούλιο της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με αντικείμενο την «εφαρμογή της στρατηγικής και του σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», αυτή η αναφορά ανταποκρίνεται - όπως σημειώνει ο Συντονιστής - στην απαίτηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για μια ενημέρωση κάθε έξι μήνες επί της εφαρμογής του σχεδίου δράσης, όπως αυτό υιοθετήθηκε από την ΕΕ, τον Ιούνη 2004 και αναθεωρήθηκε - επί το αντιδραστικότερο - το Σεπτέμβρη 2006. Η αναφορά συνοψίζει την πρόοδο που έγινε από τον Ιούνη 2006 σχετικά με την επικύρωση συμβάσεων και την εφαρμογή νομικών πράξεων.

Ο ευρωστρατός θα καλείται να προστατέψει την κρατούσα κατάσταση από όποιον αυτή κρίνει πως κινδυνεύει

Associated Press

Ο ευρωστρατός θα καλείται να προστατέψει την κρατούσα κατάσταση από όποιον αυτή κρίνει πως κινδυνεύει
«Η στρατηγική δέσμευση της Ενωσης είναι να καταπολεμήσει την τρομοκρατία σε παγκόσμια κλίμακα» αναφέρει ο Συντονιστής και διευκρινίζει ότι η στρατηγική αυτή ομαδοποιεί τις αντίστοιχες κινήσεις της ΕΕ σε τέσσερα κεφάλαια: «Πρόληψη, Προστασία, Δίωξη, Απάντηση».

Εισαγωγικά επιχαίρει ότι «πολλές θετικές αλλαγές σημειώθηκαν στα κράτη - μέλη, περιλαμβανομένων αλλαγών στη νομοθεσία». Οτι η συνεργασία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ επεκτάθηκε περαιτέρω. Ακολούθως επικεντρώνεται σε ένα ζήτημα που τώρα τελευταία εμφανίζεται διαρκώς στα κοινοτικά κείμενα. Οτι «η επάρκεια λήψης αποφάσεων μειώνεται από την ανάγκη για ομοφωνία, η οποία είναι όλο και πιο δύσκολο να εξασφαλιστεί σε μια Ενωση 25 και σύντομα 27 κρατών - μελών». Δυσανασχετούν επειδή ίσως μια κυβέρνηση ή ένα εθνικό κοινοβούλιο, πιεσμένοι από τη λαϊκή κατακραυγή έναντι στο σχεδιαζόμενο μεσαίωνα, ενδεχομένως να μη δίνουν εύκολα την ψήφο τους στα κοινοτικά κείμενα, κι αυτό τους χαλά την ψευτοδημοκρατική τους σούπα.

Προς τούτο πιέζουν για την καθιέρωση λήψης αποφάσεων απλά με πλειοψηφία. Πχ Βρετανοί και Τσέχοι να αποφασίζουν για το νομικό πλαίσιο που πρέπει να στηθεί και να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, ακόμα και αν βρεθεί εδώ κυβέρνηση που να το αρνείται.

Μελετούν τους «ριζοσπάστες»

Στο κεφάλαιο για την «Πρόληψη», ο Συντονιστής κατονομάζει το διαδίκτυο ως παράγοντα - κλειδί για τη διάδοση της προπαγάνδας τρομοκρατών και τη στρατολόγηση από μέρους τους. Μάλλον διόλου τυχαία αναφέρεται στο παράδειγμα της Γερμανίας, ότι ξεκίνησε ένα πρόγραμμα («Check the Web» ή «Ελέγξτε το δίκτυο») προκειμένου να εμποδίζει τις προτροπές τρομοκρατών μέσω διαδικτύου. «Σκοπός του σχεδίου θα είναι να διασφαλίσει συνεργίες στις προσπάθειες των κρατών - μελών και της ΕΕ να αντιμετωπίζουν την τρομοκρατική χρήση του διαδικτύου», τονίζεται στην αναφορά.

Ακόμα: «Δόθηκε έμφαση στην αστυνόμευση των κοινοτήτων ως ένα μέσο για να προληφθεί η ριζοσπαστικοποίηση και η στρατολόγηση. Πολλά κράτη - μέλη έκαναν πρόοδο στην εκπαίδευση των αστυνομικών δυνάμεών τους στο πεδίο αυτό. Επιπρόσθετα το πρόγραμμα εργασίας της Αστυνομικής Ακαδημίας της ΕΕ, για το 2007, προβλέπει κοινή εκπαίδευση αξιωματικών της αστυνομίας και την ανταλλαγή εμπειριών με βάση τις εθνικές προσεγγίσεις».

Η «Κομισιόν έστησε ένα γκρουπ ειδικών επί της βίαιης ριζοσπαστικοποίησης και επιδιώκει να παρουσιάσει μια αναφορά σε επίπεδο έρευνας επί του θέματος μέσα στους επόμενους μήνες. Επίσης η Επιτροπή ανέθεσε μελέτες για τα αίτια της ριζοσπαστικοποίησης μεταξύ των νέων, τη φρασεολογία που χρησιμοποιούν οι εξτρεμιστές και τις μεθόδους με τις οποίες οι τρομοκράτες βρίσκουν νέα μέλη».

Πού πάνε τα κονδύλια

Στο κεφάλαιο για την «Προστασία», ο Συντονιστής μιλά ευθύς εξαρχής για «βελτιωμένη ασφάλεια συνόρων, μεταφορών και κρίσιμων υποδομών». Σημειώνει ότι τον Οκτώβρη το Συμβούλιο της ΕΕ καλωσόρισε τη μεταβατική πρόταση να συμπεριλάβει τα νέα κράτη - μέλη στο σύστημα πληροφοριών της Σένγκεν «SIS 1+». Οτι επιπλέον επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία επί των νομικών κειμένων του ενισχυμένου συστήματος φακελώματος «SIS II». Την ίδια στιγμή πληροφορίες αναφέρουν ότι στα σκαριά είναι το «SIS III»...

Επιχαίρει δε ότι ήδη 18 κράτη - μέλη (και τρία συνδεδεμένα) καταχώρησαν τα διαβόητα βιομετρικά δεδομένα στα διαβατήρια των υπηκόων τους. Οτι τα υπόλοιπα κράτη - μέλη θα πράξουν το ίδιο εντός του 2007. Και ότι τον Οκτώβρη ήρθαν σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για την παράδοση στις εκεί κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας και την επεξεργασία απ' αυτές των προσωπικών στοιχείων κάθε επιβάτη αεροπορικής πτήσης προς την... πατρίδα της ελευθερίας και των γενναίων.

Υπογραμμίζει το γεγονός ότι έγινε αρκετή δουλιά για ένα νέο κανονισμό ασφάλειας των πτήσεων, «ο οποίος θα απλοποιήσει και θα κάνει πιο ευέλικτες τις προϋποθέσεις για να συμφωνούνται νέοι κανόνες. Ενα κείμενο συμφωνήθηκε με το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο αναμένεται να το υιοθετήσει το Δεκέμβρη». Στην ίδια λογική με αυτή της κατάργησης της ομοφωνίας στις αποφάσεις. Πιο «ευέλικτοι» για να αποφασίζουν ευκολότερα τα αντιδραστικότερα.

Ταυτόχρονα η Κομισιόν προϋπολογίζει 1.400 εκατομμύρια ευρώ να δοθούν στην περίοδο 2007 - 2013 μόνο για έρευνες σχετικά με την «ασφάλεια». Λεφτά με το τσουβάλι, την ώρα που τα πλατιά λαϊκά στρώματα συνεχίζουν να πλήττονται από τη μακρόχρονη, μονόπλευρη λιτότητα.

«Δίκτυο Ατλας»

Σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο «Δίωξη», ο Συντονιστής ξεκαθαρίζει ότι τρίτος στόχος της σχετικής ευρωενωσιακής στρατηγικής έναντι της τρομοκρατίας είναι «να διώκει και να ερευνά για τρομοκράτες κατά μήκος των συνόρων μας και παγκόσμια».

Για τη λεγόμενη επιχειρησιακή συνεργασία επισημαίνει ότι αξιωματούχοι αστυνομικοί της ΕΕ έφτιαξαν «ένα εγχειρίδιο με τις καλύτερες πρακτικές ή "μενού επιλογών" για τους τοπικούς διοικητές επιβολής του νόμου, οι οποίοι δεν ασχολούνται συνήθως με αντιτρομοκρατική δουλιά. Το εγχειρίδιο θα δημοσιευτεί από την Europol (σ.σ. την ευρωενωσιακή υπεραστυνομία) στις ιστοσελίδες ασφαλείας της» (σ.σ. απαγορευμένης στο ευρύ κοινό πρόσβασης).

Παρακάτω: «Το δίκτυο Ατλας από ειδικές μονάδες παρέμβασης των κρατών - μελών συστάθηκε μετά τις επιθέσεις της 9/11 στις ΗΠΑ. Ενας αριθμός κρατών - μελών εξέφρασε την επιθυμία να παρέχει στο Ατλας ένα βασικό νομικό πλαίσιο, εφαρμόσιμο στην περίπτωση που χρειαστούν βοήθεια των ειδικών μονάδων παρέμβασης ενός άλλου κράτους - μέλους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν(σ.σ: στο εσωτερικό τους)μια κρίση μεγάλης κλίμακας».

Επειδή και εδώ φαίνεται ότι ίσως δεν μπορούν να καταλήξουν σε ομοφωνία για να παρέχουν στο Ατλας ένα τέτοιο νομικό υπόβαθρο, εξετάζουν μήπως κάποια κράτη - μέλη προχωρήσουν μόνα τους σε μια τέτοια συμφωνία, «σε μια μορφή ενισχυμένης συνεργασίας».

Κατά τα λοιπά ο Συντονιστής αναμένει μέχρι το τέλος του χρόνου την υιοθέτηση της απόφασης - πλαισίου για την απλοποίηση στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κατασταλτικών μηχανισμών των κρατών - μελών.

Ξαναγκρινιάζει επειδή το προβλεπόμενο, από το διαβόητο Πρόγραμμα της Χάγης, ευρωένταλμα παράδοσης στοιχείων, τυπικά δεν πρόκειται να υιοθετηθεί πριν από το τέλος του 2007, εξαιτίας ενός έντονου σκεπτικισμού που αναπτύσσουν κοινοβούλια. Συμπληρώνει ότι τέτοιες στάσεις από τα κράτη - μέλη καθυστερούν την υιοθέτηση των αναγκαίων για την ασφάλειά μας εργαλείων.

Ως προς τη διεθνή συνεργασία, αναφέρει ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, προκειμένου ένας Αμερικανός δημόσιος κατήγορος να σταλεί ως αξιωματούχος - σύνδεσμος στην Eurojust (την ευρωενωσιακή υπερΕισαγγελία), ενώ Αμερικανός αξιωματούχος αναμένεται και στην Europol.

Ιδιώτες και στρατός

Στο τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο της αναφοράς («Απάντηση»), διαβάζουμε ότι η Κομισιόν προετοιμάζει προτάσεις για τη «βιο-ασφάλεια» και την πρoετοιμασία έναντι βιο-τρομοκρατικών επιθέσεων. «Δύο συνέδρια με τη συμμετοχή κρατών - μελών και του ιδιωτικού τομέα (σ.σ. ποιοι;) έχουν οργανωθεί σε προετοιμασία μιας Πράσινης βίβλου προγραμματισμένης για το πρώτο μισό του 2007».

Ειδικό ρόλο έχουν επιφυλάξει, οπωσδήποτε, για το στράτευμα. Φαίνεται ότι ο Συντονιστής αναμένει το 2007 τα κράτη - μέλη να ενημερώσουν για στρατιωτικά μέσα και εφόδια που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να αντιμετωπίσουν «καταστροφές» εκτός ΕΕ. «Οι κύριες στρατιωτικές αποστολές που μένει να ερευνηθούν περιλαμβάνουν μέτρα πρόληψης - όπως επιχειρήσεις εμπάργκο, ασφαλείς γραμμές επικοινωνιών, τη μάχη ενάντια στη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής - και μέτρα προστασίας/αντίδρασης όπως η διαχείριση συνεπειών».


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ