Τετάρτη 21 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Κινητοποιήσεις σε όλες τις πόλεις

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Σε ολόκληρη τη Ρωσία δε σταματούν οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας ενάντια στο βρώμικο πόλεμο που εξαπέλυσαν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Σε πολλές συγκεντρώσεις εκτοξεύονται δριμύτατες κατηγόριες κατά του προέδρου Μπορίς Γέλτσιν ως υπαίτιου για την αμερικανονατοϊκή εισβολή στη Γιουγκοσλαβία, ο οποίος, παρά τις ηχηρές φράσεις του, δεν προχωράει σε συγκεκριμένα μέτρα για παροχή ουσιαστικής βοήθειας στη Γιουγκοσλαβία. Σχετικά μ' αυτό, στο ψήφισμα των πολιτών της πόλης Ομπνινσκ, όπου είχε κατασκευαστεί ο πρώτος στον κόσμο πυρηνικός αντιδραστήρας, αναφέρεται: "Αυτό στάθηκε δυνατό, γιατί η πολιτική των μεταρρυθμίσεων, που εφάρμοσε ο Μπ. Γέλτσιν, οδήγησε στην πρωτοφανή καταστροφή της οικονομίας και της αμυντικής ικανότητας του κράτους, στην ολέθρια διάσπαση του λαού σύμφωνα με τα περιουσιακά και εθνικά γνωρίσματα".

Μπροστά στον κίνδυνο νέου παγκόσμιου πολέμου, που μπορεί να στραφεί πριν απ' όλα κατά της Ρωσίας, οι μετέχοντες στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας επιμένουν να ληφθούν επειγόντως αποφασιστικά μέτρα για τη συσπείρωση του έθνους, για την ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας και του αμυντικού δυναμικού του κράτους. "Η συσπείρωση και η αναγέννηση της Ρωσίας θα σταθούν δυνατές μετά την απομάκρυνση από την εξουσία του Γέλτσιν. Στις εκκλήσεις να παραιτηθεί οικειοθελώς δεν ανταποκρίνεται. Καλούμε τους βουλευτές της Κρατικής Δούμας, τα μέλη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, όλους στους οποίους είναι πολύτιμη η Ρωσία, να ψηφίσουν υπέρ της αποπομπής του Γέλτσιν. Η τύχη της πατρίδας εξαρτάται όσο ποτέ άλλοτε από σας".

Από τη μεριά τους, οι φοιτητές της Ρωσίας τάσσονται στο πλευρό του δοκιμαζόμενου γιουγκοσλαβικού λαού. Δυο λεωφορεία με φοιτητές από διάφορα πανεπιστήμια του Λένινγκραντ έφτασαν στις 20 Απρίλη στη Μόσχα και μαζί με φοιτητές άλλων ΑΕΙ της Ρωσίας θα ξεκινήσουν για τη Γιουγκοσλαβία "σε μια εκδήλωση υποστήριξης του γιουγκοσλαβικού λαού". Οι φοιτητές θα μεταβιβάσουν στις γιουγκοσλαβικές αρχές την πρόσκληση του πρύτανη του Πολυτεχνείου του Λένινγκραντ να αναλάβει το ίδρυμα τις δωρεάν σπουδές, με πλήρη εξασφάλιση φοιτητών από τη Γιουγκοσλαβία.

Ως υποκριτικό και ανήμπορο πασιφισμό, που στην πραγματικότητα ενθαρρύνει τα επιθετικά σχέδια, χαρακτήρισε τη στάση του Γέλτσιν ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ. "Η πολεμική απειλή δε θα αποτραπεί, εκλιπαρώντας την ειρήνη γονατιστά", αναφέρει ο Ζιουγκάνοφ στην εφημερίδα "Σοβιέτσκαγια Ρωσία". Η πλειονότητα των πολιτών της Ρωσίας δέχτηκαν με ικανοποίηση την απόφαση για την Ενωση Ρωσίας - Λευκορωσίας - Γιουγκοσλαβίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρωτομαγιάτικες κινητοποιήσεις(2005-05-04 00:00:00.0)
Κίνδυνος για τη χώρα η διεύρυνση του ΝΑΤΟ(2002-11-13 00:00:00.0)
Ανοιξε το θέμα σχέσεων με το ΝΑΤΟ...(2000-03-08 00:00:00.0)
"Εκπλήξεις" για τους υποψηφίους του Γιέλτσιν(1996-10-01 00:00:00.0)
Ζητά την παραίτηση Γιέλτσιν(1996-09-28 00:00:00.0)
Πλημμύρισαν οι κόκκινες σημαίες(1996-05-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ