Τετάρτη 21 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Ζοφερή πραγματικότητα προκαλούν οι ΝΑΤΟικές επιδρομές

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΓΕΝΕΥΗ.-

Η ζωή τουλάχιστον 3.000.000 παιδιών στη Γιουγκοσλαβία διακυβεύεται εξαιτίας των συνεχιζόμενων φονικών ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες αντιμετωπίζουν αναπνευστικά και άλλα προβλήματα υγείας, μετά την έκθεσή τους σε τοξικά αέρια. Τουλάχιστον 1.600.000 Γιουγκοσλάβοι πολίτες δεν έχουν πρόσβαση στην υδροδότηση, εκ των οποίων οι 600.000 κατοικούν στις πόλεις Νόβι Σαντ και Πετροβαραντίν. Μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι έμειναν άνεργοι εξαιτίας των βομβαρδισμών εργοστασίων. 2.000.000 άλλοι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην και κατά συνέπεια αντιμετωπίζουν ουσιαστικό πρόβλημα επιβίωσης.Οσο για τις υλικές ζημιές που προκάλεσαν οι βομβαρδισμοί, εάν αυτές μπορούν να εκτιμηθούν σε χρηματικό ποσό, τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι ξεπερνούν τα 10 δισ. δολάρια.

Αυτά τα ζοφερά στοιχεία, που αφορούν το διάστημα 24 Μάρτη έως 19 Απρίλη, έδωσε χτες στη δημοσιότητα ανακοίνωση της γιουγκοσλαβικής πρεσβείας στην Αθήνα. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι από την έναρξη των βομβαρδισμών ερρίφθησαν στη Γιουγκοσλαβία περισσότεροι από 2.000 πύραυλοι "Κρουζ" και τουλάχιστον 6.000 τόνοι εκρηκτικών! Τα πλέον συντηρητικά στοιχεία σε σχέση με όσους έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν εξαιτίας των βομβαρδισμών έως τις 19 Απρίλη καταγράφουν τουλάχιστον 500 νεκρούς πολίτες και πάνω από 4.000 σοβαρά τραυματισμένους...

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός για τα θύματα πολέμου

Στοιχεία για τα σοβαρά πλήγματα που προκαλούν στον πληθυσμό της Γιουγκοσλαβίας οι εντεινόμενες ΝΑΤΟικές επιδρομές έδωσε χτες ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός στη Γενεύη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας και Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, τουλάχιστον 1.000.000 Γιουγκοσλάβοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους προς αναζήτηση ασφαλέστερου καταφυγίου.

Μόνον στην πόλη Βράντζε (με πληθυσμό 50.000 κατοίκους) κατέφυγε ένας αριθμός ανθρώπων, που κυμαίνεται από 7.000 ως 21.000, μέσα σε διάστημα λίγων βδομάδων, εκ των οποίων πολλοί χρήζουν βοήθειας του Ερυθρού Σταυρού. Στο Λέσκοβατς (κοντά στη μεθόριο με τη Βουλγαρία) εκτιμάται ότι έχουν καταφύγει περίπου 10.000 άνθρωποι από άλλες περιοχές από την έναρξη των βομβαρδισμών (24 Μάρτη), ενώ υπολογίζεται ότι το 35-40% του τοπικού πληθυσμού κατέφυγε σε άλλες περιοχές.

Το παράρτημα του ΕΣ στο Κρούσεβατς εκτιμά ότι 30.000 από τους 140.000 κατοίκους της πόλης έχουν ζητήσει ανθρωπιστική βοήθεια, όπως είδη ρουχισμού, υγιεινής, τρόφιμα. Στο Κοσσυφοπέδιο πάλι αναφέρεται ότι έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 11.400 άνθρωποι που εγκατέλειψαν τις εκεί εστίες τους, αναζητώντας καταφύγιο σε άλλες περιοχές της χώρας.

Στην ίδια ανακοίνωση του Ερυθρού Σταυρού αναφέρεται πως θα σταλεί (χωρίς να διευκρινίζεται πότε...) μία ομάδα εμπειρογνωμόνων στη Γιουγκοσλαβία προκειμένου να εξετάσει τις ανάγκες των πληγέντων και τις ζημιές που προκαλούν οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ