Τετάρτη 21 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ιδρυση αντιΝΑΤΟικής αντιαμερικανικής επιτροπής

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Στις αρχές Μάρτη, σε μια από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του μπροστά στους "αγαπητούς Ρώσους", ο Πρόεδρος Μπορίς Γέλτσιν είχε πάρα πολύ εξοργιστεί με τους αποχαλινωμένους Αμερικανούς και μάλιστα, αν τον πιστέψουμε, είχε μηνύσει τηλεφωνικώς στον "φίλο του Μπιλ": "Δε θα αφήσουμε να πειραχτεί το Κόσσοβο. Αυτό δε θα περάσει". Την ίδια στιγμή το ύφος του ήταν αποφασιστικό και απειλητικό. Ωστόσο, επέτρεψε στους αμεριακανοΝΑΤΟικούς εγκληματίες όχι μόνο να "πειράξουν το Κόσσοβο", αλλά και να προχωρήσουν στην καταστροφή της Γιουγκοσλαβίας. Κι ενώ αυτή αιμορραγεί, ενώ οι πύραυλοι και οι βόμβες εξοντώνουν τους ανθρώπους, καταστρέφουν τις ομορφιές της φύσης και τα μοναδικά δημιουργήματα των ανθρώπινων χεριών, ο "τρομερός" Πρόεδρος της Ρωσίας δεν παίρνει συγκεκριμένα αποφασιστικά μέτρα για τη σωτηρία του αδελφικού λαού της Γιουγκοσλαβίας, θεωρώντας, προφανώς, ότι μόνο με τα λόγια μπορεί να σταματήσει τους εκτραχηλισμένους, αποθρασυμένους επεμβασίες. Η απραξία των ρωσικών αρχών παρότρυνε όλους εκείνους που η καρδιά τους χτυπάει την ίδια στιγμή με τους Σέρβους, τους Μαυροβούνιους, τους Κοσσοβάρους, ορθόδοξους και μουσουλμάνους, με όλους εκείνους που εξοντώνουν σήμερα οι ΝΑΤΟικοί εγκληματίες, να συνέλθουν στις 15 Απρίλη στην Ενωση Συγγραφέων της Ρωσίας και να δημιουργήσουν τη Διεθνή Αντινατοϊκή Αντιαμερικανική Επιτροπή ενάντια στην επέμβαση στα Βαλκάνια.

Ανοίγοντας τη σύσκεψη, ο πρόεδρος της Ενωσης Συγγραφέων της Ρωσίας, Βαλέρι Γκάνιτσεφ, ανακοίνωσε τους συνιδρυτές αυτής της Επιτροπής: Σύνδεσμος Ρωσοσερβικής Φιλίας, Ενωση Συγγραφέων της Ρωσίας, Διεθνές Ιδρυμα Σλαβικών Γραμμάτων και Πολιτισμού, Ρωσική Ενωση Ηρώων της Σοβιετικής Ενωσης, Κοινωνική Επιτροπή "Για τα Δικαιώματα των Σέρβων", Διεθνής Επιτροπή "Για την Ενωση και την Αδελφοσύνη των Λαών", Επιτροπή Σωτηρίας του Εθνικού Πολιτισμού, Ιδρυμα Ερευνών Εθνοθρησκευτικής Ασφάλειας, Τμήμα Προσφύγων Αφγανών Συγγραφέων, τα περιοδικά "Νας Σοβρεμένικ", "Μολοντάγια Γκβάρντια", "Ρομάν - Γκαζέτα 21ος αιώνας", οι εφημερίδες "Ρους Ντερζάβναγια", "Σοβιέτσκαγια Ρωσία", "Πατριότ", "Ρούσκι Βέστνικ" και άλλα ΜΜΕ, η Οργάνωση Νεολαίας της Ρωσικής Παλλαϊκής Ενωσης, άλλες νεολαιίστικες, φοιτητικές, κοζάκικες οργανώσεις, κοινωνικοί παράγοντες, καθώς και οι γνωστοί συγγραφείς Πιοτρ Προσκούριν, Μιχαήλ Αλεξέγεφ, Βαλεντίν Ρασπούτιν, Βασίλι Μπελόφ. Εξακολουθούν να καταφθάνουν αιτήσεις από άλλες οργανώσεις και ξεχωριστά άτομα να συμμετάσχουν στη δράση της Επιτροπής. Ο Γκάνιτσεφ διάβασε την Εκκληση προς τους πολίτες της Ρωσίας, την κοινή γνώμη όλου του κόσμου ενάντια στην επέμβαση στα Βαλκάνια.

Στην Εκκληση αυτή αναφέρονται μεταξύ άλλων: "Στα Βαλκάνια έχει ανάψει η φλόγα του βρώμικου και πρόστυχου πολέμου που εξαπέλυσε η ηγεσία του ΝΑΤΟ ενάντια στο φιλελεύθερο γιουγκοσλαβικό λαό. Η επέμβαση συνεχίζεται και διευρύνεται, πέφτουν βόμβες, καίγονται σπίτια, σκοτώνονται άνθρωποι! Αυτό μας αναγκάζει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να σταματήσει η αιματηρή σφαγή. Εμείς οι πατριωτικές, κοινωνικές οργανώσεις, δημιουργικές ενώσεις, επιστήμονες, εκπαιδευτικοί, φοιτητές, μουσικοί και εργάτες, απλοί πολίτες της Ρωσίας και άλλων χωρών, ανακοινώνουμε την ίδρυση της αντινατοϊκής, αντιαμερικανικής επιτροπής με σκοπό να αναγκάσουμε την ηγεσία του ΝΑΤΟ να σταματήσει την επέμβαση στα Βαλκάνια. Δηλώνουμε ότι θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να βοηθήσουμε πραγματικά τη Γιουγκοσλαβία στην απόκρουση της επίθεσης, υποστηρίζοντας ηθικά το σερβικό λαό και προσφέροντας ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια. Απευθυνόμαστε στην παγκόσμια προοδευτική κοινή γνώμη να καταδικάσει τους βάρβαρους βομβαρδισμούς των γιουγκοσλαβικών χωριών και πόλεων, την καταστροφή των μνημείων του πολιτισμού.

Πρέπει να στιγματιστούν οι βάρβαροι του 20ού αιώνα που καταφεύγουν σε ενέργειες, οι οποίες δεν μπορούν να θεωρηθούν διαφορετικά παρά ως γενοκτονία του μικρού, αλλά περήφανου σερβικού λαού. Είναι ολοφάνερο ότι οι Κλίντον, Μπλερ, Σολάνα και οι άλλοι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ εγκαθιδρύουν τη δική τους τάξη πραγμάτων στον κόσμο - την τάξη πραγμάτων της αχαλίνωτης βίας, του πλούτου και της σκληρότητας. Δεν ξεγελούν κανέναν οι υποκριτικοί στεναγμοί του ΝΑΤΟ απ' αφορμή την κατάσταση των Αλβανών του Κόσσοβο. Το αποκορύφωμα του κυνισμού είναι να ενδιαφέρονται για τους Αλβανούς του Κοσσόβου και την ίδια ώρα να βομβαρδίζονται ανελέητα τόσο οι αλβανικοί, όσο και σερβικοί οικισμοί σ' αυτή την πολυπαθή περιοχή.

Μην εμποδίζετε του Σέρβους και τους Αλβανούς να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να λύσουν ειρηνικά όλα τα προβλήματά τους".

Η Επιτροπή απευθύνεται στον πληθυσμό της Ρωσίας να μποϊκοτάρει τα αμερικανικά προϊόντα, τα προϊόντα των χωρών του ΝΑΤΟ. Καλεί τον Πρόεδρο, τη Δούμα και την κυβέρνηση σ' αυτές τις τραγικές μέρες να απαγορεύσουν τα τηλεοπτικά προγράμματα (ιδιαίτερα αυτό που αφορά στην ΝΤΒ) που προβάλλουν ξένα τηλεοπτικά προϊόντα, που προπαγανδίζουν τη βία και τη διαφθορά, προϊόντα που προκαλούν τη διαμαρτυρία των πολιτών της Ρωσίας. Επίσης, η Επιτροπή καλεί τη νεολαία, τους πολίτες της Ρωσίας να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας και να βοηθήσουν με όλα τα μέσα την αδελφική Γιουγκοσλαβία. Να καταδικάσουν και να ξεσκεπάσουν όλους τους Κόζιρεφ, Μποροβόι, Νοβοντβόρσκι που τόλμησαν ακόμα και σ' αυτές τις τραγικές μέρες εξόντωσης χιλιάδων ανθρώπων να υποστηρίξουν ανοιχτά τις ενέργειες του ΝΑΤΟ.

Η Επιτροπή επικρίνει τον πρόεδρο Γέλτσιν, ο οποίος πνίγει όλες τις λαϊκές πρωτοβουλίες που αντιτίθενται στη ΝΑΤΟική επίθεση, την κυβέρνηση που δεν μπορεί να υποστηρίξει τους Σέρβους, την Κρατική Δούμα και το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας που δεν είναι σε θέση να υποστηρίξουν τους Σέρβους και ύστερα από ορισμένο χρόνο και την ανεξαρτησία της Ρωσίας. Τέλος, η Επιτροπή καλεί τους πολίτες της Ρωσίας να συσπειρωθούν γύρω από τα κόμματα και τα κινήματα που υιοθετούν πατριωτικές θέσεις, τονίζοντας ότι "Θανάσιμος κίνδυνος απειλεί σήμερα τους Σέρβους. Αύριο θα απειλήσει και τη Ρωσία".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ