Τετάρτη 21 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Θρησκευτικών και εθνικών συγκρούσεων συνέχεια... .

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Νέα όξυνση στις, ήδη, τεταμένες σχέσεις της μουσουλμανικής και της χριστιανικής κοινότητας της Ινδονησίας πυροδότησε η βομβιστική επίθεση της Δευτέρας στο μεγαλύτερο τέμενος της ινδονησιακής πρωτεύουσας. Χτες, εκατοντάδες μουσουλμάνοι διαδήλωσαν στο κέντρο της Τζακάρτα, ενώ μια ομάδα μουσουλμάνων έκαψε κέντρο της χριστιανικής κοινότητας στην πόλη Ουτζούνγκ Παντάνγκ. Την ίδια στιγμή, αιματηρές συγκρούσεις ξέσπαγαν ανάμεσα στις αστυνομικές δυνάμεις και αυτονομιστές διαδηλωτές στην επαρχία Ατσεχ.

Φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του Ισλάμ και κατά των Χριστιανών διαδήλωσαν, χτες, στο κέντρο της Τζακάρτα εκατοντάδες μουσουλμάνοι διαμαρτυρόμενοι για τη βομβιστική επίθεση, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, στο τέμενος Ιστικλάλ, που είναι το μεγαλύτερο στην Ανατολική Ασία. Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που είχαν αναπτυχθεί στο κέντρο της πόλης, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας διαδηλωτές και να γίνουν 21 συλλήψεις.

Στο μεταξύ, αργά το βράδυ της Δευτέρας, ομάδα αγνώστων επιτέθηκε με ρουκέτα στο κέντρο της Ρωμαιοκαθολικής κοινότητας στην πόλη Ουτζούνγκ Παντάνγκ, 1.400 χλμ. βορειοανατολικά της Τζακάρτα. Από την πυρκαγιά που ξέσπασε, καταστράφηκε ολοσχερώς το χριστιανικό κέντρο, αλλά και ένας παρακείμενος χριστιανικός παιδικός σταθμός, όπως δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο "Antara" ο τοπικός αστυνομικός διευθυντής Αμπντούλ Χαμίντ. Ο Ινδονήσιος Πρόεδρος Χαμπίμπι κατηγόρησε τους υπαιτίους της βομβιστικής επίθεσης στο τέμενος Ιστικλάλ ότι υποδαυλίζουν τη θρησκευτική αντιπαράθεση και θέτουν σε κίνδυνο τις επερχόμενες εκλογές της 7ης Ιουνίου και συνέστησε αυτοσυγκράτηση τόσο στους μουσουλμάνους, που αποτελούν το 90% του ινδονησιακού πληθυσμού, όσο και στη χριστιανική μειονότητα.

Αιματηρή διαδήλωση

Από τη σφοδρές συγκρούσεις με τους άνδρες των αρχών ασφαλείας σημαδεύτηκε το συλλαλητήριο που διοργάνωσαν, χτες, στην πόλη Λχοκσεουμάβε της επαρχίας Ατσε χιλιάδες μαθητές και φοιτητές, ζητώντας την ανεξαρτησία της επαρχίας. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ένας διαδηλωτής και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν, 3 διαδηλωτές τραυματίστηκαν και 6 συνελήφθησαν. Οπως ανακοίνωσε, λίγο αργότερα, ο τοπικός αστυνομικός διευθυντής Ισκαντάρ Χασάν, η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών, όταν μια ομάδα από αυτούς πυροβόλησε εναντίον περιπολικού, πληροφορία που δεν επιβεβαιώθηκε από άλλη πηγή.

Την ίδια στιγμή, έφτανε στην ταραγμένη επαρχία του Ανατολικού Τιμόρ, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ινδονησίας, στρατηγός Βιράντο μετά τις αλλεπάλληλες επιθέσεις που έχουν πραγματοποιήσει, τις τελευταίες ημέρες, παραστρατιωτικές ομάδες εναντίον πολιτών φίλα προσκείμενων στο Απελευθερωτικό Κίνημα του Ανατολικού Τιμόρ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 20 άνθρωποι. Ο στρατηγός Βιράντο επρόκειτο να έχει συνομιλίες τόσο με τον τοπικό αστυνομικό διευθυντή Τ. Σουράτμαν όσο και με τον Ρωμαιοκαθολικό επίσκοπο Κάρλος Μπέλο. Οι μαχητές και τα μέλη του Απελευθερωτικού Κινήματος κατηγορούν τις ινδονησιακές Ενοπλες Δυνάμεις ότι εξοπλίζουν και διευκολύνουν τους παραστρατιωτικούς. Στα τέλη της εβδομάδας, αρχίζουν στη Νέα Υόρκη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, συνομιλίες ανάμεσα σε Πορτογάλους και Ινδονήσιους αξιωματούχους, προκειμένου να εξεταστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες του δημοψηφίσματος που προτίθεται να διοργανώσει ο ΟΗΕ στην επαρχία τον Ιούλη, με θέμα την αυτονομία, που έχει δηλώσει πρόθυμη να παραχωρήσει η Τζακάρτα, ή την ανεξαρτησία του Ανατολικού Τιμόρ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ