Τετάρτη 21 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Το σύνηθες "ναι - όχι" από την ηγεσία

ΡΩΜΗ. -

"Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να είναι οι χωροφύλακες της υφηλίου ούτε οι μισθοφόροι των χωρών που δεν προτίθενται να αναλάβουν στρατιωτικές υποχρεώσεις". Τάδε έφη ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι. Για άλλη μια φορά ένας Ιταλός πολιτικός εκφράζει με τον πιο χαρακτηριστικό και εύγλωττο τρόπο τις παλινωδίες της ιταλικής κυβέρνησης, της "κεντροαριστερής" κυβέρνησης. Ο Ντίνι ίσως προτιμά και επιμένει στη δική του λύση, αυτή που είχε προτείνει αμέσως μετά την έναρξη των βομβιστικών επιθέσεων. Πολύ λιγότερο ευθεία και αντρίκεια, δηλαδή αργός και βασανιστικός θάνατος όλου του γιουγκοσλαβικού λαού, με ολικό εμπάργκο από ξηράς και θαλάσσης... Ε! Πώς να το κάνουμε είναι πιο "καθωσπρέπει" από την "αμερικανική βαρβαρότητα"!

Αν έλεγε μόνο αυτά ο Ντίνι κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την κρίση στο Κόσσοβο στις επιτροπές Εξωτερικών και Αμυνας του Κοινοβουλίου, θα λέγαμε ότι μπορεί να του ξέφευγε σε μια στιγμή θυμού ή αγανάκτησης... Ομως ο Ντίνι θέλησε να τεκμηριώσει την άποψή του αυτή, τονίζοντας ακόμα ότι "δεν μπορούμε να αφήσουμε στην Αμερική να υπερασπίζεται τα συμφέροντά μας και να διατηρείται η ειρήνη στην Ευρώπη από τις δικές της δυνάμεις"!!!

Αραγε κατάλαβε κάτι ο Ντίνι και μας το κρύβει; Μάλλον όχι, αφού για τον ίδιο ο πόλεμος στο Κόσσοβο αποκάλυψε πόσο εύθραυστο είναι το οικοδόμημα που χτίστηκε από την οικονομία και το κοινό νόμισμα, αλλά πρόσθεσε ότι αποδείχτηκε πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη της Ευρώπης... αυτή είναι η πραγματική του αγωνία... "Γι' αυτό, συνέχισε, η ΕΕ στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της Ατλαντικής Συμμαχίας, πρέπει να δημιουργήσει μια πολιτική προσωπικότητα, αλλά και όσον αφορά τη διπλωματία και άμυνα". Οσο για το ΝΑΤΟ τόνισε ότι δεν έχει μόνο να υπερασπίσει εδάφη και σύνορα, αλλά και τους διεθνείς κανόνες, αναφέροντας σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα την κρίση στο Κόσσοβο μιας και "ακόμη και αν δεχόμασταν την αυταπάτη ότι θα μπορούσαμε τη βία να την περιορίσουμε σε "εξωτερικά γκέτα" οι διακινήσεις των λαών, η εύκολη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής και η τρομοκρατία, θα καταδίκαζαν σε αποτυχία μια τέτοια απόπειρα".

Πιθανότητα χερσαίας επέμβασης; Τόσο ο Ντίνι όσο και ο Ιταλός πρωθυπουργόςΜάσιμο Ντ' Αλέμα τάσσονται κατά των χερσαίων επιθέσεων. Ειδικότερα ο Ντ' Αλέμα υποστήριξε ότι ο πόλεμος θα κρατήσει αρκετά, γι' αυτό θα πρέπει η διπλωματία να κινηθεί και είναι απαραίτητη η επιστροφή στο διπλωματικό χώρο του ΟΗΕ. "Πάντως, κατέληξε, και σ' αυτές τις δύσκολες ημέρες θα πρέπει να δούμε πώς θα μπορούσαμε να οικοδομήσουμε την ειρήνη".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μάσιμο Ντ' Αλέμα(2008-03-09 00:00:00.0)
Σε αναμονή της ψήφου εμπιστοσύνης η νέα κυβέρνηση(1999-12-23 00:00:00.0)
«Χαλίφης στη θέση του xαλίφη» ο Ντ'Αλέμα(1999-12-21 00:00:00.0)
Πυρετώδης προετοιμασία της KFOR(1999-06-10 00:00:00.0)
Πυρετός διπλωματικών διαβουλεύσεων ή υποκρισία;(1999-05-19 00:00:00.0)
Εντείνονται οι πιέσεις και οι "προστριβές"(1999-02-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ