Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Σε αναμονή της ψήφου εμπιστοσύνης η νέα κυβέρνηση

ΡΩΜΗ.-

Τη σύνθεση της νέας του κυβέρνησης παρουσίασε, χθες νωρίς το απόγευμα, στον Ιταλό Πρόεδρο Κάρλο Αντζέλιο Τσιάμπι ο πρωθυπουργός Μάσιμο ντ' Αλέμα, προχωρώντας στη δημιουργία του 57ου κυβερνητικού σχήματος της χώρας από το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα.

Στη νέα κυβέρνηση δε συμμετέχει, τελικά, παρά τις πολύωρες διαπραγματεύσεις ο συνασπισμός «Τριφύλλι», στον οποίο συμμετέχουν οι σοσιαλιστές, οι ρεπουμπλικάνοι και οι κεντρώοι, των οποίων η διαφωνία με ορισμένες από τις κυβερνητικές επιλογές και τις εκλογικές μεταρρυθμιστικές προτάσεις του ντ' Αλέμα οδήγησε στην κατάρρευση της ιταλικής κυβέρνησης το περασμένο Σάββατο. Από το γραφείο του Ιταλού πρωθυπουργού, αλλά και από την ιταλική προεδρία δεν έγιναν ανακοινώσεις ή δηλώσεις και τονίστηκε ότι η πλήρης σύνθεση της νέας κυβέρνησης, καθώς και τα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτήν θα ανακοινωθούν, επισήμως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Βουλής, όπου θα πραγματοποιούνταν και η διαδικασία της εξασφάλισης ψήφου εμπιστοσύνης. Η συνεδρίαση της Βουλής επρόκειτο να αρχίσει αργά χθες το βράδυ.

Σύμφωνα, πάντως, με τις πληροφορίες που μετέδιδαν τα πρακτορεία, το νέο κυβερνητικό σχήμα στηρίζουν 7 κόμματα, εκ των οποίων τα μεγαλύτερα είναι το Κόμμα των Δημοκρατών, που είχε ιδρύσει ο νυν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, το Κόμμα των Πρασίνων και οι Ιταλοί κομμουνιστές του Αρμάντο Κοσούτα. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας διατηρεί ο Τζουλιάνο Αμάτο, όπως ο Βιντσέντσο Βίσκο το υπουργείο Οικονομικών, ενώ στο υπουργείο Εξωτερικών παραμένει ο Λαμπέρτο Ντίνι. Στο υπουργείο Βιομηχανίας μεταφέρεται ο Ενρίκο Λέτα από το υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, το οποίο περνά στα χέρια του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, που μέχρι πρότινος εκτελούσε χρέη υπουργού Μεταφορών. Το υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα πάντα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, αναλαμβάνει ο Εντσιο Μπιάνκο, ο ένας από τα δύο μέλη του Κόμματος των Δημοκρατών που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ