Τετάρτη 21 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ - ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Καμία δε λέει ΟΧΙ στις πιέσεις του ΝΑΤΟ

ΠΡΑΓΑ - ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-

Μία - μία οι πρώην σοσιαλιστικές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ακολουθώντας το παράδειγμα της Βουλγαρίας, ενδίδουν στις πιέσεις των ΝΑΤΟικών και δίνουν το "πράσινο φως" για την παραχώρηση των χωρών τους στα χέρια της Συμμαχίας για τη συνέχιση, αλλά και για την κλιμάκωση παντοιοτρόπως των δολοφονικών επιθέσεων κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. Οι κυκλωτικές κινήσεις προχωρούν επιτυχώς, ενώ η ενδοτικότητά τους στρώνει το κλίμα και για κάποιες που σκέφτονται ίσως και να αρνηθούν...

Κατ' αρχάς, η τσεχική κυβέρνηση έδωσε το "πράσινο φως" αργά το βράδυ της Δευτέρας για τη χρήση όλων των αεροδρομίων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των μη στρατιωτικών από τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη, καθώς και για τη διέλευση μέσω του τσεχικού εδάφους των χερσαίων δυνάμεων της Συμμαχίας, στο πλαίσιο των συμμαχικών επιχειρήσεων στο Κοσσυφοπέδιο. Η άδεια αυτή της τσεχικής κυβέρνησης, που πρέπει ωστόσο να εγκριθεί από τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου για να ισχύσει, ανοίγει τα αεροδρόμια όλης της χώρας όχι μόνον σε αεροσκάφη ανεφοδιασμού, αλλά και σε μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη, τα οποία εξαπολύουν καθημερινές επιδρομές κατά γιουγκοσλαβικών στόχων. Το υπουργικό συμβούλιο έδωσε επίσης την άδειά του για τη μεταφορά πολεμοφοδίων και άλλου στρατιωτικού υλικού μέσω του τσεχικού εδάφους. Οσον αφορά την άδεια διέλευσης, αυτή δεν αφορά μόνον τις ένοπλες δυνάμεις των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, αλλά και στρατιωτικές μονάδες που ανήκουν σε χώρες που μετέχουν στο ΝΑΤΟικό σχήμα "Σύμπραξη για την Ειρήνη" και που ενδεχομένως θα κληθούν να μετακινηθούν προς τη Γιουγκοσλαβία. Τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή, με εξαίρεση τους κομμουνιστές, εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, στο οποίο η Τσεχική Δημοκρατία εντάχθηκε στις 12 Μάρτη, μαζί με την Πολωνία και την Ουγγαρία.

Επίσης χτες στη Ρουμανία, οι ηγέτες των τεσσάρων κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό συμφώνησαν να δώσουν άδεια για απεριόριστη χρήση του εναέριου χώρου της Ρουμανίας όσο διαρκούν οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, ενώ ήδη έχει συμφωνήσει και η στρατιωτική ηγεσία στην εν λόγω απόφαση. Ετσι μετά τη συμφωνία τους, την οποία ανακοίνωσαν στον Πρόεδρο της χώρας Εμίλ Κωνσταντινέσκου,θα πρέπει το ζήτημα να τεθεί και εδώ στην κρίση του Κοινοβουλίου, στο οποίο μάλλον δε θα αντιμετωπιστεί κάποιο πρόβλημα και αναμένεται να εγκριθεί. Η κρίσιμη συζήτηση και ψηφοφορία είναι την Πέμπτη, ενώ ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει πλειοψηφία, έστω και οριακή. Φυσικά, η κίνηση αυτή της Ρουμανίας εκτιμήθηκε δεόντως από τους κύκλους του ΝΑΤΟ, που δύο χρόνια απορρίπτουν συστηματικά τις αιτήσεις της για ένταξη στο ΝΑΤΟ... Ο Τζόζεφ Ράλστον, ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, αμέσως μετά τη συμφωνία της ρουμανικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι η Ρουμανία μπορεί να υπολογίζει το ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση και άμυνα της χώρας, σε περίπτωση που αυτή νιώσει ότι απειλείται εξαιτίας της συμφωνίας για τη χρήση του εναέριου χώρα. Υπενθυμίζεται ότι η Ρουμανία έχει συνοριακή γραμμή 550 χιλιομέτρων με την ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας.

Το ΝΑΤΟ ζήτησε και την άδεια της σλοβακικής κυβέρνησης για τη χρήση του σιδηροδρομικού της δικτύου - αφού ήδη έχουν παραχωρήσει την άδεια για χρήση του εναέριου χώρου - όπως ανακοίνωσαν χτες αξιωματούχοι του υπουργείου Συγκοινωνιών και Επικοινωνιών, οι οποίοι όμως αδυνατούσαν να δώσουν κάποια απάντηση αμέσως αν θα μπορούσαν να επιτρέψουν τη διέλευση στρατιωτών, αλλά και πολεμικού υλικού. Μία πιθανά καταφατική απόφαση αναμένεται σήμερα, Τετάρτη, αφού η κυβέρνηση του Μίκουλας Ντζουρίντα εξ αρχής έχει εκδηλώσει την υποστήριξή της στις δολοφονικές αεροπορικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ