Τετάρτη 21 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Πρώτα ο προϋπολογισμός, μετά η νέα κυβέρνηση

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Παρατείνεται η κυβερνητική κρίση στην Ινδία μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ατάλ Μπιχάρι Βατπαγιέ, η οποία δεν κατόρθωσε να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, το περασμένο Σάββατο. Εντούτοις, ο Πρόεδρος της χώρας, Κ. Ρ. Ναραγιανάν, κατέστησε σαφές ότι ο προϋπολογισμός θα ψηφιστεί ως προτεραιότητα από τη Βουλή, σήμερα, και στη συνέχεια θα επιλυθεί το πρόβλημα της νέας κυβέρνησης.

Με κανένα κόμμα και με κανένα κυβερνητικό σενάριο δεν πρόκειται να ασχοληθεί ο Πρόεδρος Ναραγιανάν αν δεν ψηφιστεί πρώτα ο νέος προϋπολογισμός, ανακοινώθηκε κατηγορηματικά από το Γραφείο του Προέδρου. Ο προϋπολογισμός κατατίθεται, σήμερα, στη Βουλή και ο Ναραγιανάν υπογράμμισε ότι αν δεν εγκριθεί, δε θα δώσει εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, εντείνονται τα σενάρια και οι φήμες. Ως πλέον πιθανό εμφανίζεται το ενδεχόμενο το σχηματισμό νέας κυβέρνησης να αναλάβει το Κόμμα του Κογκρέσου, του οποίου ηγείται η Σόνια Γκάντι. Η ίδια, μετά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχε με ηγέτες των υπολοίπων κομμάτων, ανάμεσα στους οποίους και ο βετεράνος κομμουνιστής ηγέτης Τζιοτί Μπαζού και ο πρώην πρωθυπουργός Ιντέρ Κουμάρ Γκουτζράλ, δεν έκανε καμία σχετική δήλωση. Αντίθετα, ομιλητικότατος εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του κόμματος του Κογκρέσου Ατζίτ Τζόγκι, ο οποίος τόνισε ότι το κόμμα του έχει, ήδη, εξασφαλίσει, με γραπτές επιστολές, την υποστήριξη των περισσοτέρων κομμάτων και κατά συνέπεια είναι έτοιμο να προχωρήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό.

Εξίσου αισιόδοξος, όμως, εμφανίστηκε και ο, μόλις το Σάββατο καταρρέων, πρωθυπουργός Βατπαγιέ, ο οποίος εκτίμησε ότι το κόμμα του Κογκρέσου δεν πρόκειται να συγκεντρώσει περισσότερες έδρες από τις 235 (εκ των 541 κοινοβουλευτικών εδρών), που είχε εξασφαλίσει η δική του κυβέρνηση κατά το σχηματισμό της πριν από 13 μήνες. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι και ο ίδιος έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη αρκετών από τα 45 κόμματα της Βουλής και προτίθεται να ζητήσει εκ νέου την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση του Βατπάγιε κατέρρευσε το Σάββατο μετά από την αποτυχία της να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, μόλις, για έναν ψήφο. Αν, τελικά, δεν καταστεί εφικτός ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης, η Ινδία θα προχωρήσει σε νέες βουλευτικές εκλογές, που θα σηματοδοτήσουν την τρίτη προσφυγή στις κάλπες τα τελευταία χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ