Τετάρτη 21 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Διφορούμενες ευρωπαϊκές "ενστάσεις" περί εμπάργκο

ΠΑΡΙΣΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Ετεροχρονισμένες ευαισθησίες που προβάλλονται ανάλογα με τις περιστάσεις; Κάπως έτσι θα πρέπει να θεωρηθεί η γαλλική ένσταση σε σχέση με την ικανοποίηση του αμερικανικού αιτήματος για την επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας, η οποία πρόβαλε διφορούμενα τις ενστάσεις της, θέτοντάς τις στο καβούκι της αναζήτησης μιας "στέρεης νομικής βάσης"...

Η διφορούμενη γαλλική στάση (που σε μικρότερο βαθμό φαίνεται να συνοδεύτηκε από την παρόμοια επιθυμία Ιταλίας - Ελλάδας) κινείται τα τελευταία 24ωρα σε δύο άξονες: Αφ' ενός το Παρίσι - διά του υπουργού Εξωτερικών - θεωρεί πως "δεν υπάρχει καμία σχετική διαφωνία εντός των κόλπων του ΝΑΤΟ", αφ' ετέρου προβάλλει συγκαλυμμένα την ένστασή της, με πρόσχημα ότι για να επιβληθεί μία τέτοια απαγόρευση θα πρέπει να προηγηθεί, αν όχι απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τουλάχιστον η στήριξη μίας τέτοιας εξέλιξης σε κάποια "νομική βάση"...

Εξηγήσεις πάνω σ' αυτό το ζήτημα επιχείρησε να δώσει σε χτεσινή συνέντευξή του στην εφημερίδα "ΛΕ ΦΙΓΚΑΡΟ", ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ιμπέρ Βεντρίν. Κατά τον υπουργό, στους κόλπους του ΝΑΤΟ "δεν υπάρχει καμία διαφωνία σχετικά με το λογικό στόχο" επιβολής εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου στη Γιουγκοσλαβία. "Ομως" συνέχισε ο Βεντρίν "χρειάζεται γι' αυτό μία στέρεη νομική βάση, η οποία σήμερα δεν υπάρχει"... Ακολούθως ο Βεντρίν επιχείρησε να "εξηγήσει" τις γαλλικές αντιδράσεις, λέγοντας πως εν μέρει προκλήθηκαν από την "κατά τρόπο απότομη και ανεπαρκώς επεξεργασμένη" πρόταση που διατύπωσαν οι Αμερικανοί κατά την πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ομως, στη συνέχεια, σχολιάζοντας δηκτικά πως "η μετατροπή της Αδριατικής σε Περσικό Κόλπο δεν είναι διόλου καλή ιδέα", επανέλαβε πως το Παρίσι επιθυμεί να περιοριστεί ο ανεφοδιασμός της ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας με πετρέλαιο κατόπιν απόφασης της ΕΕ σε συνεργασία και με τις όμορες με τη Σερβία χώρες.

Εντούτοις, στη διάρκεια της σχετικής χτεσινής συνεδρίασης των πολιτικών διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών των χωρών - μελών της ΕΕ δεν έγινε δυνατή - εννοείται προς το παρόν... - η λήψη απόφασης για ένα τέτοιο εμπάργκο.

Το ζήτημα για εντατικοποίηση των μέτρων αποκλεισμού της ΕΕ σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας τέθηκε με πρωτοβουλία της... Γαλλίας, της Μ. Βρετανίας, της Δανίας και της Ολλανδίας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, αντιδράσεις προβλήθηκαν από τον Ελληνα εκπρόσωπο, πρέσβη Χρ. Αλεξανδρή και "σε μικρότερο βαθμό" από τον εκπρόσωπο της Ιταλίας. Σύμφωνα πάντα με το ίδιο πρακτορείο, οι δύο βρέθηκαν κάτω από τα "διασταυρωμένα πυρά των 13 άλλων πολιτικών διευθυντών, που προσπάθησαν με κάθε μέσο να περάσουν την άποψη για διεύρυνση και εμβάθυνση των κυρώσεων (οικονομικών κυρίως) της Κοινότητας εις βάρος του Βελιγραδίου".

Σύμφωνα με την ελληνική άποψη, πλήρες εμπάργκο στα καύσιμα θα μπορούσε να επιβληθεί αν σταματούσαν οι βομβαρδισμοί και να χρησιμοποιηθεί αυτό ως μέσο άσκησης μεγάλης πίεσης στη Σερβία να δεχτεί τις απόψεις των Κοινοτικών εταίρων και ΝΑΤΟικών συμμάχων.

Οι διπλωματικοί αντιπρόσωποι των υπολοίπων 13 μελών της ΕΕ επέμειναν στην ανάγκη επιβολής βίζας εξόδου των Σέρβων, καθώς και εμπάργκο σε όλα τα υγρά καύσιμα και τα ορυκτέλαια. Ούτως ή άλλως, το θέμα θα ξανατεθεί στην προγραμματισμένη για τη Δευτέρα Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Οι ΗΠΑ πιέζουν ασφυκτικά για εμπάργκο

Ανεξάρτητα από τις ευρωπαϊκές ενστάσεις, οι ΗΠΑ δεν πτοούνται και εντείνουν τις πιέσεις τους για την επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας, υποστηρίζοντας πως πρέπει να ληφθούν "όλα τα αναγκαία μέτρα" για να εμποδιστεί "η πρόσβαση του Βελιγραδίου στην αγορά καυσίμων, γιατί συνεισφέρει στη γιουγκοσλαβική πολεμική μηχανή"...

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν,δήλωσε χτες πως η Ουάσιγκτον θα καταβάλει προσπάθειες για να πείσει τουςΕευρωπαίους συμμάχους τους να συνεργαστούν στην εφαρμογή πετρελαϊκού εμπάργκου. Πρόσθεσε δε ότι το ζήτημα (ξανα)τέθηκε από την υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ το περασμένο Σαββατοκύριακο, η οποία είχε πολλές επαφές προς την κατεύθυνση αυτή με Ευρωπαίους ομολόγους της, ενώ υπήρξε και σχετική τηλεφωνική συνομιλία των προέδρων ΗΠΑ και Γαλλίας, Μπιλ Κλίντον και Ζακ Σιράκ αντίστοιχα. Ο Ρούμπιν ανέφερε, επίσης, ότι ένας τρόπος αποκλεισμού είναι οι νηοψίες των πλοίων που καταπλέουν σε γιουγκοσλαβικά λιμάνια, τονίζοντας ότι το ΝΑΤΟ μελετά αυτό το θέμα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ