Τετάρτη 21 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΓΕΡΙΑ
Επικυρώθηκε η "νίκη" του μοναδικού υποψηφίου

ΑΛΓΕΡΙ.-

Τη "νίκη" του μοναδικού υποψηφίου των προεδρικών εκλογών της περασμένης εβδομάδας, 63χρονου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα επικύρωσε, χτες, το Συνταγματικό Συμβούλιο της Αλγερίας ανοίγοντας το δρόμο, στην ουσία, για την επίσημη τελετή ορκωμοσίας του νέου Προέδρου, την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αλγερινού Συνταγματικού Συμβουλίου, που είναι ένα από τα ανώτερα νομοθετικά όργανα της χώρας, η εκλογική διαδικασία, που "κύλησε με ιδιαίτερη ομαλότητα", ανέδειξε νόμιμο νέο Πρόεδρο τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος συγκέντρωσε το 73% των ψήφων, δηλαδή, 7,4 εκατομμύρια ψήφους από τους 10,5 εκατομμύρια που καταμετρήθηκαν συνολικά. Το Συνταγματικό Συμβούλιο απορρίπτει τις κατηγορίες περί μεγάλης νοθείας των έξι συνυποψηφίων του Μπουτεφλίκα, που αποχώρησαν ένα 24ωρο πριν από το άνοιγμα της κάλπης, και υποστηρίζει ότι η συμμετοχή στις εκλογές άγγιξε το 61%. Ο ίδιος ο Μπουτεφλίκα, που φέρεται να υποστηρίχτηκε ιδιαίτερα από τον πανίσχυρο αλγερινό στρατό, δήλωσε μετά την επισημοποίηση της "νίκης" του ότι είναι αποφασισμένος να εργαστεί "για να αφεθούν οριστικά στο παρελθόν οι λυπηρές σελίδες της πρόσφατης ιστορίας της χώρας".

Από την άλλη πλευρά, οι υπόλοιποι έξι υποψήφιοι, που εκπροσωπούν το μεγαλύτερο μέρος της αλγερινής αντιπολίτευσης, επιμένουν ότι το 75%-80% του εκλογικού σώματος μποϊκοτάρισε τις εκλογές και τονίζουν ότι δεν αναγνωρίζουν ως νόμιμη την εκλογή και την εξουσία του νέου προέδρου. Με κοινή τους ανακοίνωση, οι έξι υποψήφιοι καλούν τους Αλγερινούς σε πανεθνικά συλλαλητήρια διαμαρτυρίας και καταδίκης της εκλογικής νοθείας στις 26 Απρίλη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ