Τρίτη 1 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
"Εκπλήξεις" για τους υποψηφίους του Γιέλτσιν

ΜΟΣΧΑ(ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Εγιναν, χτες, γνωστά τα αποτελέσματα των εκλογών για τους κυβερνήτες σε τρεις περιοχές της Ρωσίας: της Αμουρσκάγια της Απω Ανατολής, της περιοχής Ροστόφ-ον-Ντον και του Λένινγκραντ. Η περιοχή του Λένινγκραντ δεν έχει διοικητικούς δεσμούς με την Αγία Πετρούπολη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας.

Ετσι, στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα, ο κομμουνιστής υποψήφιος Ανατόλι Μπελονόγκοφ έλαβε περισσότερες ψήφους από την κυβερνήτη, τον οποίο είχε διορίσει σ' αυτό το πόστο ο Γιέλτσιν. Το αξίωμα αυτό της τοπικής αυτοδιοίκησης και την ίδια στιγμή μια θέση στην Ανω Βουλή της χώρας θα καταληφθεί από μέλος της αντιπολίτευσης για τα επόμενα 5 χρόνια. Η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων ήταν μόλις 189 ψήφοι. Και γι' αυτό το λόγο, οι αρχές προτίμησαν να μην ανακοινώσουν τα αποτελέσματα, έχοντας έτσι την ελπίδα να κάνουν μερικές "διορθώσεις". Τελικά, όμως, αναγκάστηκαν να τα ανακοινώσουν.

Η περιοχή του Λένινγκραντ (που κράτησε το όνομά της μετά τα γεγονότα του 1991), είναι μια από τις σημαντικότερες στη Ρωσία. Υπήρξαν 9 υποψήφιοι, όμως μόνο δύο απ' αυτούς είχαν την πραγματική δυνατότητα να εκλεγούν: Ο Αλεξάντρ Μπελιακόφ, που διορίστηκε κυβερνήτης από τον Γιέλτσιν το 1991, και ο Βαντίμ Γκούστοφ, ο πρώην πρόεδρος της περιοχής του σοβιετικού Λένινγκραντ, που υποστηρίχτηκε από την αντιπολίτευση, συμπεριλαμβανόμενου και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ). Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, ο Γκούστοφ λαμβάνει το 53,37% των ψήφων και ο Μπελιακόφ, παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος είχε την υποστήριξη του Γιέλτσιν και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, μόνο το 31,66%.

Ωστόσο, το αντίθετο συνέβη στην περιοχή του Ροστόφ-ον-Ντον. Οι εκλογές διεξήχθησαν μια μέρα μετά το εθνικό πένθος για τα παιδιά που σκοτώθηκαν σε δυστύχημα με το σχολικό τους λεωφορείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί ψηφοφόροι είχαν την εντύπωση ότι οι εκλογές είχαν αναβληθεί, εξαιτίας της τραγωδίας αυτής. Ετσι, μόνο το 42% των ψηφοφόρων πήγαν στις κάλπες. Ο υποψήφιος, προσκείμενος στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Τσουμπ έλαβε περισσότερες ψήφους από τον ηγέτη του ΚΚΡΟ στην περιοχή και μέλος του κοινοβουλίου Λεονίντ Ιβαντσένκο.

Ο ηγέτης του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ δήλωσε χτες ότι στην περιοχή του Ροστόφ η κυβέρνηση του Γιέλτσιν είχε προετοιμάσει το έδαφος για μαζικές παραβιάσεις των εκλογών και νοθεία. Σχετικά με τα αποτελέσματα στο Λένινγκραντ, ο Ζιουγκάνοφ τόνισε ότι το κόμμα του υποστήριξε τον Γκούστοφ, εξαιτίας της θέσης του να μην ξεχωρίσει την κοινωνία σε "κόκκινη και λευκή" και λόγω των θέσεών του να υποστηρίξει τους συνταξιούχους, τους ανέργους και την εθνική βιομηχανία.

Πάντως, πριν της έναρξη των εκλογών, ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Γιέλτσιν, Ανατόλι Τσουμπάις ανέφερε ότι αυτές οι τρεις περιοχές είναι πολύ σημαντικές, επειδή θεωρούνται η "κόκκινη ζώνη" της Ρωσίας. Πολλοί παρατηρητές επισήμαναν ότι τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά απ' ό,τι περίμεναν: Ποτέ δεν περίμεναν να χάσουν το Λένινγκραντ, ενώ η νίκη τους στην Απω Ανατολή ήταν σχεδόν σίγουρη.

Οπως δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα, η κατάσταση στη Ρωσία δεν εξελίσσεται όπως σχεδίαζε η ομάδα του Γιέλτσιν.

Αυτός είναι ίσως και ένας λόγος που ο Ζιουγκάνοφ πρόσθεσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, πως η "κατάσταση στο κράτος απαιτεί από τον πρόεδρο περισσότερη από τρεις ώρες δουλιά". Ετσι για μια φορά ακόμα πρότεινε στον Γιέλτσιν να παραιτηθεί από το προεδρικό αξίωμα και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομίρντιν θα μπορούσε να τον αναπληρώσει για τους επόμενους τρεις μήνες, μέχρι δηλαδή να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βολιδοσκοπήσεις και διαφορές σκοπιμοτήτων(2000-03-30 00:00:00.0)
Ζυμώσεις και ανακατατάξεις για τη μελλοντική Προεδρία(1998-10-25 00:00:00.0)
Κρίσιμη τρίτη ψηφοφορία για τον πρωθυπουργό(1998-04-24 00:00:00.0)
Προγραμματισμός δράσης του ΚΚΡΟ(1997-09-21 00:00:00.0)
Κρίσιμες περιφερειακές εκλογές(1996-09-29 00:00:00.0)
Συνέδριο με καταγγελία σχεδίων διαμελισμού της Ρωσίας(1995-01-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ