Τετάρτη 8 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΝΑΤΟ
Ανοιξε το θέμα σχέσεων με το ΝΑΤΟ...

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Οι δηλώσεις του εκτελούντος χρέη Προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνέντευξη στην τηλεόραση του BBC την περασμένη Κυριακή ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ, εφόσον αντιμετωπιστεί ως «ισότιμος εταίρος», εξακολουθούν να προκαλούν ποικίλες αντιδράσεις. Οπως είναι γνωστό, στην ερώτηση αν η Ρωσία θα μπορούσε ποτέ να προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ, ο Πούτιν απάντησε: «Δε βλέπω γιατί όχι», προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η Ρωσία θα αντιμετωπιστεί ως ισότιμος εταίρος.

Ετσι, ο υπουργός Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ, μετά τις έντονες επικρίσεις πολιτικών παραγόντων της Ρωσίας για τις δηλώσεις του Πούτιν, διευκρίνισε ότι αυτές ήταν «υποθετικές και δεν αντανακλούν μια αλλαγή πολιτικής». «Δεν πρέπει να βγάζουμε μια λέξη ή λέξεις από το πλαίσιο (στο οποίο ειπώθηκε) και το πλαίσιο στην προκειμένη περίπτωση ήταν ότι εμείς ενδιαφερόμαστε για μια σχέση συνεργασίας», τόνισε ο Ιβανόφ, μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι ΝΤΒ. «Η ερώτηση ήταν υποθετική και εκείνος έδωσε μια υποθετική απάντηση, "γιατί όχι;" και επανέλαβε ότι εμείς επιθυμούμε σχέσεις συνεργασίας. Αυτή ήταν η βάση της δήλωσής του».

Ο υπουργός Αμυνας Ιγκορ Σεργκέγεφ δήλωσε την Τρίτη ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι εχθρός και τάχθηκε υπέρ της βελτίωσης των σχέσεων της χώρας του με την Ατλαντική Συμμαχία κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες. «Δε θεωρούμε το ΝΑΤΟ εχθρό», είπε. «Πολλά θα μπορούσαν να αλλάξουν, αν υπάρξει μια γενικά ευνοϊκή κατάσταση για την προώθηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην Ευρώπη».

Δριμύτατη κριτική άσκησε ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του Πούτιν «αφελείς και ασυγχώρητες» και τονίζοντας ότι «δεν καταλαβαίνει τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής». «Δεν απελευθέρωσαν γι' αυτό οι πατεράδες και οι παππούδες μας την Ευρώπη από το φασισμό, ώστε το στρατιωτικό μπλοκ του ΝΑΤΟ να προωθείται με γρήγορα βήματα προς Ανατολάς, απειλώντας την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας», υπογράμμισε ο Ζιουγκάνοφ. Πρόσθεσε δε ότι το ΝΑΤΟ «έδειξε ήδη το πρόσωπο της επιθετικής πολιτικής του στα Βαλκάνια, εξοντώνοντας τη μακραίωνο σύμμαχό μας Γιουγκοσλαβία».

Ο Αλεξέι Αρμπάτοφ, επιφανής παράγοντας του «Γιάμπλοκο», επισήμανε ότι σήμερα δεν υπάρχει σύμπτωση συμφερόντων της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ και ότι αν το ΝΑΤΟ παραιτηθεί από το ρόλο του διεθνούς χωροφύλακα και η Ρωσία προχωρήσει στο δρόμο των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της έννομης τάξης τόσο στον πολιτικό, όσο και στο στρατιωτικό τομέα, τότε το ΝΑΤΟ «σε μακρινή προοπτική μπορεί πραγματικά να γίνει όχι μόνο εταίρος, αλλά και στρατηγικός σύμμαχος της Ρωσίας».

Τέλος, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ δήλωσε στην Πράγα ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ ουδέποτε υπήρξε κλειστή για τη Ρωσία, έσπευσε όμως να προσθέσει ότι η στρατιωτική εκστρατεία της Μόσχας στην Τσετσενία αποτελεί πηγή μεγάλης ανησυχίας για τη Δύση. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τόνισε συγκεκριμένα: «Αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι η συνεργασία και προφανώς το θέμα της συμπεριφοράς της Ρωσίας στην Τσετσενία αποτελεί πηγή μεγάλης ανησυχίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ