Τετάρτη 4 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Πρωτομαγιάτικες κινητοποιήσεις

Από τη μεγάλη κινητοποίηση των κομμουνιστών

Associated Press

Από τη μεγάλη κινητοποίηση των κομμουνιστών
Εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι έλαβαν μέρος στις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις σε πάνω από 600 πόλεις της Ρωσίας. Παρά τη σχετική ιδεολογική και πολιτική προσπάθεια των ρωσικών ΜΜΕ, που τις τελευταίες μέρες ιδιαίτερα έντονα υπογράμμιζαν τη σημασία να τιμηθεί το ορθόδοξο Πάσχα κι όχι η Εργατική Πρωτομαγιά, πάνω από ένα εκατομμύριο Ρώσοι συμμετείχαν στις εκατοντάδες πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στη Μόσχα, η ηγεσία των συμβιβασμένων «γαλάζιων» συνδικάτων προσπάθησε να διοργανώσει ξεχωριστές εκδηλώσεις, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, όπως στο Λένινγκραντ, οι τοπικές ενώσεις των συνδικάτων τίμησαν μαζί με τους κομμουνιστές την Εργατική Πρωτομαγιά.

Η «κόκκινη» συγκέντρωση στη Μόσχα

Στη ρωσική πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκαν δύο εκδηλώσεις. Μια που οργάνωσαν από κοινού τα ΚΚ της Ρωσίας και άλλες αντιπολιτευτικές οργανώσεις, όπως η «Πατρίδα» και μια εκδήλωση την οποία διοργάνωσαν τα επίσημα «γαλάζια» συνδικάτα.

Η κόκκινη διαδήλωση αφού διέσχισε τους κεντρικούς δρόμους της Μόσχας κατέληξε στην πλατεία Καρλ Μαρξ, λίγα μέτρα από την Κόκκινη Πλατεία, όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση, στην οποία σύμφωνα με τους διοργανωτές συμμετείχαν πάνω από 50 χιλιάδες διαδηλωτές. Κυριάρχησαν τα αντικυβερνητικά κι αντιπροεδρικά συνθήματα, ενώ το λόγο έλαβαν εκπρόσωποι των πιο διαφορετικών αντιπολιτευτικών δυνάμεων.

Παίρνοντας το λόγο ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), σημείωσε πως «σήμερα μπορούμε να επιστρέψουμε την αξιοπρέπεια μόνο ενώνοντας τις δυνάμεις μας. Γιατί νικήσαμε στον πατριωτικό πόλεμο;», αναρωτήθηκε ο ηγέτης του ΚΚΡΟ και πρόσθεσε: «Γιατί ήμασταν ενωμένοι. Κανείς δε μας ξεχώριζε σε Ρώσους, σε Ουκρανούς, σε Τατάρους, σε Γεωργιανούς, σε Αρμένιους, σε Λευκορώσους. Γι' αυτό μας χρειάζεται η αλληλεγγύη και η ενότητα στην επίτευξη του κύριου στόχου». Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ κατήγγειλε τη σημερινή κυβέρνηση για το παραπέρα ξεπούλημα των φυσικών πόρων, όπως των δασών της χώρας, αλλά και την οικονομική πολιτική που εξαθλιώνει τους εργαζόμενους και την άνοδο της εγκληματικότητας.

Από τη μεριά του ο εργάτης Αλεξάντ Νικολάεφ, μέλος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ) και πρόεδρος της Παρρωσικής Επιτροπής των Εργατικών Σοβιέτ, τόνισε την ανάγκη της οργάνωσης του λαϊκού κύματος της διαμαρτυρίας ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, μέσα από τις επιτροπές των Σοβιέτ και τις απεργιακές επιτροπές, καθώς και τα νέα εργατικά συνδικάτα, που δημιουργούνται σε πολλές επιχειρήσεις, ενάντια στη συμβιβασμένη συνδικαλιστική ηγεσία.

Στη συγκέντρωση μίλησε επίσης ο Ντιμίτρι Ρογκόζιν, πρόεδρος του κόμματος «Πατρίδα», ενώ για πρώτη φορά ο λόγος δόθηκε στο Εντ. Λιμόνοφ, πρόεδρο του Εθνικομπολσεβίκικου κόμματος.

Κι οι ...«γαλάζιοι»

Στην ανάγκη διεκδίκησης μιας καλύτερης θέσης της ρωσικής αστικής τάξης στην παγκόσμια ιμπεριαλιστική πυραμίδα κινήθηκαν οι ομιλητές στη «γαλάζια» συγκέντρωση των συμβιβασμένων συνδικάτων, όπου τον τόνο των ομιλιών καθόρισε ο δήμαρχος της Μόσχας και στέλεχος του κυβερνητικού κόμματος «Ενιαία Ρωσία», Γιούρι Λουζκόφ. Ο δήμαρχος της Μόσχας δήλωσε πως «δε θα επιτρέψουμε να μετατραπεί η Ρωσική Ομοσπονδία σε μια χώρα από την οποία απλώς αντλείται πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Θα αγωνιστούμε ώστε η χώρα μας να γίνει μια χώρα με αναπτυγμένη παραγωγή και υψηλές τεχνολογίες».

Αυταρχικό ξεχείλισμα

Στο μεταξύ αξίζει να σημειωθεί πως τόσο στη Μόσχα όσο και σε άλλες πόλεις (Μπαρναούλ και Ροστόφ) οι αστυνομικές δυνάμεις έδρασαν προκλητικά απέναντι στους «κόκκινους» διαδηλωτές, επιδιώκοντας αναίτιες συλλήψεις διαδηλωτών, κυρίως μετά τη διάλυση των πρωτομαγιάτικων εκδηλώσεων. Αυτές οι ενέργειες οδήγησαν σε σύγκρουση με διαδηλωτές και τελικά σε ματαίωση των αστυνομικών σχεδίων. Χαρακτηριστικό πάντως του κλίματος αστυνομοκρατίας που έχουν επιβάλει οι αρχές στη Μόσχα, με το πρόσχημα της «πρόληψης των τρομοκρατικών χτυπημάτων» στις παραμονές της 60ής επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης, είναι ότι και οι 50 χιλιάδες διαδηλωτές της «κόκκινης» διαδήλωσης εξαναγκάστηκαν να περάσουν από μέταλλο-ανιχνευτή (!!!) για να μπουν στην πλατεία Κ. Μαρξ.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ