Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Απρίλη 2005 - Κυριακή 1 Μάη 2005 - αριθ. φύλλου: 9166

ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ
Μπορούμε ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΦΡΕΝΟ και να αντεπιτεθούμε

Συσπειρωμένοι στο ΠΑΜΕ, γυρίζοντας την πλάτη στο δικομματισμό και οικοδομώντας τη λαϊκή συμμαχία

Δε θα τους αφήσουμε να ποδοπατήσουν την Κοινωνική Ασφάλιση. Δε θα επιτρέψουμε να σκυλέψουν συντάξεις και ταμεία. Την απάντηση αυτή έδωσαν οι ταξικές δυνάμεις την περασμένη βδομάδα, στην επιχείρηση της κυβέρνησης, του μεγάλου κεφαλαίου και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, να στήσουν ακόμα ένα διάλογο - απάτη, μέσω της ΟΚΕ, και να προχωρήσουν τα αντιασφαλιστικά τους σχέδια.

Μπροστά στις οξυμένες και δυναμικές αντιδράσεις του ΠΑΜΕ, στην καταγεγραμμένη δυσφορία και ανησυχία που προκαλούν στους εργαζόμενους οι αντεργατικοί σχεδιασμοί, η κυβέρνηση ελίσσεται και επιχειρεί να προλάβει τη διόγκωση της αγανάχτησης. Οι εξελίξεις αυτές μαρτυρούν, ότι η ένταση της ταξικής πάλης μπορεί να δυσκολέψει και να φρενάρει τις επιδιώξεις της πλουτοκρατίας.

Γι' αυτό ο γιορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς στις 11 Μάη, μπορεί και πρέπει να γίνει βήμα καταδίκης της αντεργατικής πολιτικής, να ενταθεί η λαϊκή αντίσταση, να ανοίξει ο δρόμος για την εργατική αντεπίθεση. Συσπειρωμένοι στο ΠΑΜΕ, προβάλλοντας το αγωνιστικό του πλαίσιο, οι εργατοϋπάλληλοι της χώρας μπορούν να κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα στη χειραφέτησή τους, γυρίζοντας την πλάτη στις δυνάμεις του δικομματισμού, οικοδομώντας μαζί με τ' άλλα λαϊκά στρώματα, τη δική τους λαϊκή συμμαχία.


ΣΕΛ.  5,    8   -   9

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
«Θωρώ σε αναστημένο... »

Μέρα Μαγιού... Από το Σικάγο στην... Καισαριανή. Από τον αγώνα για το 8ωρο, στη μάχη για μια λεύτερη πατρίδα. Σ' έναν αγώνα διαρκείας, με μια - την ίδια πάντα - σκυτάλη ν' αλλάζει χέρια. Με τον όρκο στους νεκρούς της κοινωνικής απελευθέρωσης, να γίνεται όρκος για το αύριο της Ανάστασης των λαών. Κι έτσι, με μεσολαβητή τον Ποιητή («ανάμεσά τους, γιόκα μου, θωρώ σε αναστημένο, στο θώρι τους το θώρι σου μυριοζωγραφισμένο»), να γίνεται σύνθημα, απολογισμός και στόχος συνάμα, κάθε Πρωτομαγιά. Εδώ, θα διαδηλώσουμε στις 11 του μήνα, αλλού ήδη αύριο... (Στη φωτογραφία το χαρακτικό του Τάσσου για τους εκτελεσμένους στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του '44).


ΣΕΛ.  6   -   7

Προσφορά στο ΚΚΕ

Η συντρόφισσα Ειρήνη Παπαγεωργίου προσφέρει στο ΚΚΕ 2.500 ευρώ στη μνήμη του αγωνιστή συζύγου της ΑΛΕΚΟΥ Γ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, φιλόλογου καθηγητή, και των αδελφών του ΧΡΗΣΤΟΥ, ΑΡΓΥΡΗ, ΒΑΓΓΕΛΗ και ΚΩΣΤΑΚΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ. Ο Κωστάκης Παπαγεωργίου κρεμάστηκε σε ηλικία 19 χρόνων από Γερμανούς, μαζί με άλλους εννέα συναγωνιστές του στην περιοχή του Μεγάλου Πεύκου.



Associated Press

ΒΙΕΤΝΑΜ
Τα 30χρονα της νίκης

Η 30ή Απρίλη 1975 καθιερώθηκε ως ημέρα της νίκης του εθνικοαπελευθερωτικού πολέμου των βιετναμέζικου λαού, εναντίον του ιαπωνικού, του γαλλικού και του αμερικανικού ιμπεριαλισμού


ΣΕΛ.  24   -   25
ΠΑΣΟΚ
Για ποια αντιπολίτευση γίνεται λόγος;

Κριτική εξέταση και εκτίμηση σε ορισμένες πλευρές της στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ, όπως προκύπτουν από τις αποφάσεις του πρόσφατου συνεδρίου του


ΣΕΛ.  10   -   11

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ