Τετάρτη 4 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Τρέμει» η εκεχειρία

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκεται η κατάπαυση του πυρός που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των μαχητικών οργανώσεων και της Παλαιστινιακής Αρχής. Η παλαιστινιακή αστυνομία άφησε, χτες, ελεύθερο τον μαχητή της «Χαμάς» που είχε συλλάβει, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας το βράδυ της Δευτέρας, μετά από σύντομη ανταλλαγή πυρών μεταξύ ενόπλων της «Χαμάς» και Παλαιστινίων αστυνομικών.

Στο ζήτημα παρενέβη και η αιγυπτιακή ηγεσία, η οποία διαμεσολαβεί μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής και των οργανώσεων. Το Κάιρο ζήτησε την απελευθέρωση του ενόπλου, φοβούμενο, σύμφωνα με διαρροές, το ενδεχόμενο η «Χαμάς» να πραγματοποιήσει τις μεγάλες διαδηλώσεις που προγραμμάτιζε με αφορμή τη σύλληψη και να αποχωρήσει οριστικά από τη συμφωνία εκεχειρίας.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ισραηλινής ηγεσίας. Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, προειδοποίησε ότι ο ισραηλινός στρατός δεν πρόκειται να αποχωρήσει από καμία άλλη πόλη της Δυτικής Οχθης, αν «πρώτα ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς δεν αφοπλίσει όλους τους τρομοκράτες». Από την πλευρά τους, οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις «Χαμάς» και «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα» κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να καταθέσουν τα όπλα και απείλησαν με επανάληψη των επιθέσεών τους, αν ο ισραηλινός στρατός δε σταματήσει τις εισβολές.

Γεγονός είναι ότι μετά την κήρυξη της εκεχειρίας 16 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο ισραηλινός στρατός εισβάλλει ακόμη και σε πόλεις τις οποίες έχει παραδώσει στις παλαιστινιακές αρχές. Τελευταίο τέτοιο παράδειγμα η Τουλκαρέμ, όπου τα τελευταία 24ωρα, ο ισραηλινός στρατός έχει εισβάλει δύο φορές. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εισβολής, σε ανταλλαγή πυρών, σκοτώθηκε 1 Ισραηλινός στρατιώτης και 1 μαχητής της «Τζιχάντ».

Παράλληλα, η ισραηλινή ηγεσία επιμένει στις προκλήσεις, ανακοινώνοντας την πρόθεσή της να ιδρύσει Πανεπιστήμιο στο μεγαλύτερο εποικισμό της Δυτικής Οχθης, τον Αριέλ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ