Τετάρτη 4 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΜΑΛΙΑ
Η νέα κυβέρνηση στόχος της αιματηρής έκρηξης;

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Αγνωστα παρέμεναν ως χτες τα αίτια της έκρηξης που σημειώθηκε δέκα μέτρα μακριά από το χώρο ομιλίας του Σομαλού πρωθυπουργού Αλί Μοχάμεντ Γκέντι σε στάδιο της πρωτεύουσας Μογκαντίσου, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 16 νεκρούς και περίπου 60 τραυματίες (οι περισσότεροι θύματα του πανικού που επακολούθησε...).

Σύμφωνα με σύμβουλο του Σομαλού πρωθυπουργού, «πιθανότατα να επρόκειτο για βόμβα που... βρισκόταν στο έδαφος και εξερράγη ενώ περνούσε ο κόσμος». Ο δε πρωθυπουργός (εκλεγμένος το 2004 στην Κένια) χαρακτήρισε το συμβάν «ατύχημα που δε θα εμποδίσει ούτε εμάς, ούτε τη διεθνή κοινότητα από τις προσπάθειες αποκατάστασης της διακυβέρνησης στη Σομαλία».

Ο Γκέντι, που αναδείχτηκε πρωθυπουργός το 2004 κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε - για λόγους ασφαλείας - στην Κένια, ξεκίνησε την πρώτη του επίσκεψη με την πρωθυπουργική ιδιότητα την περασμένη Παρασκευή.

Ο δε Σομαλός Πρόεδρος Αμπντουλαχί Γιουσούφ Αχμέντ έχει ως γνωστόν ζητήσει από τον οργανισμό Αφρικανικής Ενωσης την ανάπτυξη 20.000 Αφρικανών στρατιωτών με επιχείρημα την «εγκαθίδρυση της σταθερότητας και της ασφάλειας» στη χώρα του που παραμένει σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου τα τελευταία 14 χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ