Με «προσωρινούς» υπουργούς στις πιο κρίσιμες θέσεις, ορκίστηκε χτες η κυβέρνηση Τζαφάρι
Associated Press |
Κατοχική αυτοκινητοπομπή |
Ενώ ολόκληρο το Ιράκ συγκλονιζόταν από αλλεπάλληλες αιματηρές επιθέσεις, τις πλέον πολύνεκρες των τελευταίων μηνών, η νέα ιρακινή κυβέρνηση ορκιζόταν ενώπιον ενός διαιρεμένου «κοινοβουλίου». Ο πρωθυπουργός Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι, πάντως, επέμεινε στη δέσμευσή του ότι τελικά οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις θα φέρουν αποτέλεσμα και θα βρεθούν οι 7 επικεφαλής των κρίσιμων υπουργικών θέσεων που παραμένουν ακόμη υπό «προσωρινό καθεστώς».
Περισσότεροι από 140 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους τουλάχιστον 14 Αμερικανοί στρατιώτες και 1 Βρετανός, σκοτώθηκαν τα τελευταία 5 εικοσιτετράωρα και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε πλήθος επιθέσεων σε ολόκληρο το Ιράκ. Χτες, μόνο, στο Ραμάντι σε συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και ιρακινού στρατού σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι, εκ των οποίων σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις οι 12 είναι αντάρτες και οι 3 Ιρακινοί στρατιώτες. Στη Σαμάρα, 3 Ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν από αντάρτικα πυρά.
Οι πιο πολύνεκρες επιθέσεις σημειώθηκαν την Κυριακή, στο Ταλ Αφάρ, όπου καμικάζι αυτοκτονίας επιτέθηκε σε κηδεία Κούρδου αξιωματούχου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 25 άνθρωποι και να τραυματιστούν 50 και τη Δευτέρα στην πόλη αλ Κάιμ, όπου σε εκκαθαριστική επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων ανακοινώθηκε ότι σκοτώθηκαν 12 αντάρτες. Χτες, επίσης, η διοίκηση των κατοχικών δυνάμεων ανακοίνωσε ότι εντόπισε το πτώμα του πιλότου του ενός από τα 2 αμερικανικά μαχητικά τύπου «F/A 18 Hornet», τα οποία αγνοούνταν από τη Δευτέρα το βράδυ. Ενώ αναζητείται και ο δεύτερος πιλότος, δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί η αιτία της συντριβής των 2 αεροσκαφών στο Νότιο Ιράκ.
Ορκίστηκε, χτες, ενώπιον του Κοινοβουλίου η κυβέρνηση που κατάφερε, εν μέρει, να σχηματίσει μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις ο Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι. Η ίδια, πάντως, η διαδικασία της ορκωμοσίας αποδείχτηκε προβληματική. Καθυστέρησε αρκετή ώρα καθώς δεν παρευρισκόταν στο Κοινοβούλιο ο απαραίτητος αριθμός βουλευτών και τελικά πραγματοποιήθηκε με τον ελάχιστο νόμιμο αριθμό κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, καθώς αρκετοί Ιρακινοί βουλευτές θέλησαν με την απουσία τους να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για τη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος.
Ο ίδιος ο Τζαφάρι επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι θα είναι «πρωθυπουργός» όλων των Ιρακινών και ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για εξεύρεση «μονίμων» υπουργών στα υπουργεία που παραμένουν υπό προσωρινή διοίκηση, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι κρίσιμες θέσεις των υπουργών Πετρελαίου και Αμυνας. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον πρωθυπουργό, ο Τζαφάρι επιδιώκει να αναλάβει το υπουργείο Αμυνας κάποιος σουνίτης αξιωματούχος, εκτιμώντας ότι κατά αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα η αντίσταση, της οποίας η ραχοκοκαλιά θεωρείται ότι προέρχεται από τους σουνίτες. Μέχρι στιγμής, πάντως, τα σχέδια αυτά δε φαίνεται να ευοδώνονται.
Τη βεβαιότητα ότι οι «σχέσεις των δύο χωρών είναι στέρεες» εξέφρασε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Τζιανφράνκο Φίνι, μετά από τηλεφωνική συνομιλία που είχε με την Αμερικανίδα ομόλογό του Κοντολίζα Ράις. Η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζει ότι η Ράις διατύπωσε τη θλίψη της Ουάσιγκτον για το γεγονός ότι Αμερικανοί και Ιταλοί εμπειρογνώμονες δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε κοινό συμπέρασμα όσον αφορά στις συνθήκες υπό τις οποίες σκοτώθηκε από αμερικανικά πυρά ο Ιταλός μυστικός πράκτορας Νικόλα Καλιπάρι.
Παρ' όλα αυτά, το αποτέλεσμα της αμερικανικής έρευνας, σύμφωνα με το οποίο το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο Καλιπάρι, έτρεχε με υπερβολική ταχύτητα και δεν υπάκουσε στα σήματα των Αμερικανών στρατιωτών, προκαλεί σοβαρές αναταράξεις στην Ιταλία. Η ιταλική ανάλογη εκδοχή ρίχνει την ευθύνη «στην απειρία, στο στρες και την κούραση των Αμερικανών στρατιωτών». Το βέβαιο είναι ότι υπό το βάρος της πίεσης της κοινής γνώμης, το θέμα θα συζητηθεί στη Βουλή και τη Γερουσία, ενώ πλέον ακόμη και βουλευτές του κόμματος του πρωθυπουργού Μπερλουσκόνι τάσσονται υπέρ της εκπόνησης σχεδίου άμεσης αποχώρησης των ιταλικών δυνάμεων από το Ιράκ.