Σάββατο 27 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γ' ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
"Πακέτο" για τα διαπλεκόμενα

Αποκαλυπτική των κυβερνητικών προθέσεων για την Αττική, είναι η πρόταση της Περιφέρειας προς τους νομάρχες, σχετικά με τις παρεμβάσεις και τα έργα που θα προτείνουν να περιληφθούν στο Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΚΠΣ). Με όχημα το "στόχο" της ΟΝΕ και το ξεπούλημα δημόσιων υπηρεσιών, η Περιφέρεια, στην προκαταρκτική της πρόταση προς τη Νομαρχία Αθηνών, περιγράφει τους άξονες που πρέπει να λάβει υπόψη το Νομαρχιακό Συμβούλιο, πριν καταθέσει τις δικές του απόψεις, κάτι που πρέπει να γίνει μέχρι τις 31 Μάρτη.

Οι άξονες αυτοί συμπυκνώνονται:

  • Στην καταπάτηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας.
  • Στην καταστροφή του περιβάλλοντος από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις.
  • Στην ανάπτυξη τουριστικών και ξενοδοχειακών μονάδων σε χώρους, μέχρι σήμερα προσβάσιμους στο κοινό.
  • Στην "καταπολέμηση" της ανεργίας, με τη δημιουργία απασχολήσιμων και την προώθηση σχετικών προγραμμάτων.
  • Στην πρόθεση να αρθεί το Προεδρικό Διάταγμα 84/84, που βάζει περιορισμούς για την εγκατάσταση νέων βιομηχανιών στην Αττική.
  • Στην ανάληψη από τον ιδιωτικό τομέα υποθέσεων του κράτους.
  • Στην ιδιωτικοποίηση της υγείας και της πρόνοιας.
"Καταστροφικές παρεμβάσεις"

Σφοδρή κριτική στην πρόταση της Περιφέρειας, η οποία συζητήθηκε στο πρόσφατο Νομαρχιακό Συμβούλιο, άσκησε ο επικεφαλής της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΝΑΣ), Σπύρος Χαλβατζής."Η πορεία εφαρμογής του Γ ΚΠΣ - τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής - συμπίπτει με μια σειρά από παρεμβάσεις, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ως παράταξη υποστηρίζουμε ότι πρέπει να αναπτυχθεί αγώνας ενάντια στις καταστροφικές παρεμβάσεις και έργα που θα γίνουν στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Οι εγκαταστάσεις, που προβλέπονται, ανοίγουν την κερκόπορτα για παραπέρα καταστροφή του περιβάλλοντος. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αναθεωρηθεί ή να ακυρωθεί το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας".

Συνεχίζοντας, ο επικεφαλής της ΝΑΣ σημείωσε πως στην πρόταση της Περιφέρειας κυριαρχεί η λογική να δημιουργηθούν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και παρεμβάσεις σε όλη την παραλία, κάτι που θα αποτελέσει ένα ακόμα βήμα προς την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Σχολιάζοντας τη διατύπωση στην πρόταση της Περιφέρειας, πως "η αύξηση της ανεργίας οφείλεται στην είσοδο των γυναικών και μεταναστών στην αγορά εργασίας", ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε: "Η αύξηση της ανεργίας προήλθε, βέβαια, και από τους οικονομικούς μετανάστες, αλλά καθημερινά μεγαλώνει, εξαιτίας των απολύσεων, της συρρίκνωσης της παραγωγικής βάσης της χώρας και της μη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας". Ο ίδιος χαρακτήρισε απαράδεκτη τη θέση της Περιφέρειας για την... ανάγκη να επιλυθούν τα ζητήματα της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων και του κόστους εργασίας. "Δηλαδή - είπε χαρακτηριστικά - το Νομαρχιακό Συμβούλιο, όλοι εμείς, θα γίνουμε το όχημα για την προώθηση της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων;".

Σε άλλο σημείο της πρότασής της, η Περιφέρεια καλεί τη νομαρχία οι παρεμβάσεις που θα προτείνει να αφορούν δράσεις και έργα που μπορούν να αναληφθούν από ιδιωτικούς φορείς, για... την εξοικονόμηση της δημόσιας δαπάνης. "Φτάσαμε στο σημείο, ένας κρατικός εκπρόσωπος να μέμφεται το κράτος, να υποστηρίζει πως με την ανάθεση δραστηριοτήτων του κράτους εξοικονομείται δημόσια δαπάνη. Οταν είναι γνωστό σε όλους ότι οι εταιρίες, οι επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν έργα του δημοσίου με αυτοχρηματοδότηση διαθέτουν το 7%, 8% ή 9% του συνολικού ποσού του έργου και λαμβάνουν το 49% της διαχείρισης και εκμετάλλευσης του έργου, για 20 ή και 30 χρόνια".

Προβληματισμό, αλλά και αποδοχή, σε πολλά σημεία της, συνάντησε η παρέμβαση του Σπ. Χαλβατζή από τους νομαρχιακούς συμβούλους της Αθήνας. Κι αυτό γιατί η πρόταση - η διαταγή ίσως ταιριάζει καλύτερα, καθώς η Περιφέρεια είναι αυτή που έχει τον τελευταίο λόγο για τα έργα που θα ενταχθούν και θα χρηματοδοτηθούν από το Γ ΚΠΣ - καλεί, ουσιαστικά, το Νομαρχιακό Συμβούλιο να δράσει σε όφελος αλλότριων συμφερόντων και όχι των δημοτών που εκπροσωπεί.

Χριστίνα ΔΙΑΜΑΝΤΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ