Σάββατο 27 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΠΔ 84/84
Νόμος η ασυδοσία των βιομηχάνων

Αποφασισμένη να γεμίσει το Λεκανοπέδιο με ρυπογόνες βιομηχανίες, ακόμα και με δεξαμενές πετρελαίου, όπου υπάρχει η δυνατότητα για κάτι τέτοιο (όπως για παράδειγμα στο Λαύριο), είναι η κυβέρνηση. Με νομοσχέδιο που θα καταργεί το Προεδρικό Διάταγμα 84/84 και ήδη προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, θα αρθεί η απαγόρευση της ίδρυσης βιομηχανικών μονάδων στο Λεκανοπέδιο και γίνεται έτσι το χατίρι του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής - Πειραιά, που είχε ζητήσει την κατάργηση του ΠΔ εδώ και αρκετά χρόνια.

Σύμφωνα λοιπόν με δημοσίευμα πρωινής εφημερίδας, το υπουργείο Ανάπτυξης προωθεί προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο, που προβλέπει την ασύδοτη δράση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων στην Αττική. Ως μανδύας για να περάσει "στα μαλακά" η ρύθμιση αυτή χρησιμοποιούνται δήθεν φιλοπεριβαλλοντικά μέτρα, όπως:

  • Η δημιουργία υποδομής και κινήτρων για τη χωροθετική εξυγίανση του Λεκανοπεδίου.
  • Η ενθάρρυνση "καθαρών" μεταποιητικών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων προστασίας και αναβάθμισης του περιβάλλοντος από την υφιστάμενη στο Λεκανοπέδιο όχληση.

Παράλληλα, με το νομοσχέδιο προβλέπονται τα εξής:

  • Τα βιομηχανικά πάρκα θα χωροθετούνται με βάση κυρίως τη μείωση των μετακινήσεων (προσωπικού, πρώτων υλών, προϊόντων κτλ.) και τη σαφή οριοθέτησή τους από την κατοικία.
  • Παρέχονται σοβαρά κίνητρα "εσωτερικής μετεγκατάστασης" των βιομηχανιών, από χώρους πλησίον της κατοικίας προς τα βιομηχανικά πάρκα.

Ουσιαστικά, με την κατάργηση του ΠΔ 84/84 δίνεται η δυνατότητα στους βιομηχάνους, με χαμηλές επενδύσεις, να επεκτείνουν ή να δημιουργήσουν νέες βιομηχανίες μέσα στην Αττική σε βάρος του περιβάλλοντος του Λεκανοπεδίου.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του "Ρ", το υπουργείο Ανάπτυξης προσανατολίζεται στο να δώσει τη δυνατότητα να εγκατασταθούν ακόμα και δεξαμενές πετρελαίου εντός του Λεκανοπεδίου! Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ήθελαν να εντάξουν τις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών στην κατηγορία "αποθήκη μηχανολογικού εξοπλισμού"...

Καθόλου τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι τη στιγμή που ετοιμάζεται η κατάργηση του ΠΔ 84/84, με νόμο (προς αποφυγήν του ΣτΕ) προωθείται παράλληλα η τροποποίηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Κι αυτό γιατί το ισχύον Ρυθμιστικό δεν μπορεί να "αντέξει" την εγκατάσταση νέων βιομηχανιών στην Αττική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ