Σάββατο 27 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΝΑΤΟ σημαίνει χούντες και πολέμοι"

Μια πορεία που ξύπνησε μνήμες από μεγάλες αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις του λαού μας

"Ο λαός απαιτεί έξω οι Αμερικανοί". Σείστηκαν όλοι οι κεντρικοί δρόμοι της πρωτεύουσας χτες το απόγευμα από αυτό το σύνθημα. "Κυβέρνηση Σημίτη, υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο". Το φώναξαν, το δήλωσαν, το απαίτησαν αυτό χιλιάδες Αθηναίοι, χιλιάδες φιλειρηνιστές, χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών. "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι". Αυτό κι αν ακούστηκε. Τέτοια δύναμη, τόσο πάθος, τέτοια ένταση, τόση θέληση και αποφασιστικότητα είχαν χρόνια να γνωρίσουν οι δρόμοι της Αθήνας. Αυτό τους τρόμαξε, αυτό τους προκάλεσε. Αυτό το πάθος των χιλιάδων ήταν που έκανε τα δακρυγόνα να φύγουν από τα χέρια των ΜΑΤατζήδων. Αυτή η οργή κι αυτό το "γαμώτο" για τις "βόμβες των προστατών την ειρήνης" ήταν που έκανε τους δειλούς να φορέσουν την αντιασφυξιογόνο "μάσκα των δυνατών". Οι λαοί ξεσηκώνονται. Δεν ανέχονται πια τους δολοφόνους, δεν ανέχονται πια τους "προστάτες". Οσες βόμβες κι αν πέσουν, όσα δακρυγόνα κι αν ριχτούν, η απόφαση είναι απόφαση. Η θέληση είναι οργή. Υπάρχει στους δρόμους. Υπάρχει στις ψυχές μας. Και χτες οι Αθηναίοι το απέδειξαν με τον καλύτερο, με τον μαχητικότερο, με τον πιο αξιοπρεπή τρόπο.

"Εχουμε πόλεμο. Οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν, με το αίμα των λαών τα σύνορα χαράζουν". Ηταν ο λόγος που από νωρίς το απόγευμα "μπλοκάρισε" το κέντρο της Αθήνας. Τα Προπύλαια, η Πανεπιστημίου και η Σταδίου, μέρη και δρόμοι, μικροί για να χωρέσουν τόση αγανάκτηση, τέτοια αποφασιστικότητα. Ηταν λίγο μετά τις 6.30 μμ χτες, όταν ξεκίνησε η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Στην κεφαλή εκατοντάδες Γιουγκοσλάβοι που ζουν στη χώρα μας. Με τα δάχτυλά τους να σχηματίζουν το σήμα της νίκης και με τη γνώριμη σε μας σέρβικη φλόγα στα μάτια τους, φώναζαν και ξαναφώναζαν: "Εξω το ΝΑΤΟ απ' τη Σερβία", "Κλίντον φασίστα δολοφόνε". Κυμάτιζαν, καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας, σημαίες της χώρας τους, τη σημαία που ματώνουν αυτές τις μέρες οι ιμπεριαλιστές δολοφόνοι.

Πίσω τους το κοινό πανό όλων των πολιτικών νεολαιών που διοργάνωσαν τη χτεσινή πορεία. Ακολουθούσε το δυναμικό μπλοκ της ΠΕΔΥΕ και δεκάδες Επιτροπές Ειρήνης (Ηλιούπολης, Εξαρχείων, Αγ. Βαρβάρας, Ζωγράφου, κλπ.). Πιο πίσω οι μαχητικές φωνές των γυναικών της ΟΓΕ, των γυναικών που αντιστέκονται και αρνούνται να δουν τα παιδιά τους τεμαχισμένα στην πολεμική κρεατομηχανή του ΝΑΤΟ. Και φυσικά οι συνδικαλιστές, οι εργάτες, οι οικοδόμοι, που έδωσαν στην πορεία άλλο χρώμα, περισσότερο πάθος και δύναμη.Για μια ακόμα φορά, την "παράσταση" έκλεψαν οι νέοι και οι νέες της ΚΝΕ. Μαχητικοί, ευρηματικοί, οργισμένοι, οι κομμουνιστές νέοι διατράνωσαν την απόφασή τους: "Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία". Κρατώντας κόκκινες σημαίες, αναμμένους πυρσούς και πανό, που ζητούσαν εδώ και τώρα να σταματήσει η ιμπεριαλιστική σφαγή, οι ΚΝίτες έδειξαν το δρόμο: "Ελληνες ξεσηκωθείτε".

Η πορεία έκανε τη γνωστή διαδρομή και περνώντας μπροστά από τις πρεσβείες της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Αγγλίας - όλες επί της οδού Βασ. Σοφίας - ακούστηκαν και γράφτηκαν αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, ενώ οι ΚΝίτες πέταξαν στην είσοδό τους κόκκινη μπογιά. Το αίμα που χύνεται αυτές τις μέρες στη γειτονική χώρα...

Λίγη ώρα αργότερα, όταν η πορεία έφτασε έξω από την αμερικανική πρεσβεία, η ένταση έφτασε στο κατακόρυφο: "ΝΑΤΟ σημαίνει χούντες και πολέμοι".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ