Τετάρτη 3 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΤΕΡΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
Να, η καταστροφή του δάσους!

Ο "Ρ" δημοσιεύει σήμερα το χάρτη (τοπογραφικό διάγραμμα) που κατέθεσε η εταιρία ΕΣΤΡΕΛΙΑ ΑΕ, στον οποίο αποτυπώνονται τα καταστροφικά της σχέδια. Αυτά ζήτησαν οι επιχειρηματίες και αυτά πήραν, από την κυβέρνηση και το Δασαρχείο Πειραιά

Τον χάρτη, στον οποίο αποτυπώνεται ανάγλυφα το μέγεθος της καταστροφής του δάσους στα Αστέρια της Γλυφάδας, από την εταιρία ΕΣΤΡΕΛΙΑ ΑΕ, δημοσιεύει σήμερα ο "Ρ".

Πρόκειται για το τοπογραφικό διάγραμμα του μηχανικού Π. Λιάκου,πάνω στο οποίο οι επιχειρηματίες έχουν "σχεδιάσει" (όπως μπορείτε να διακρίνετε δίπλα), την καταστροφή 287 στρεμμάτων δάσους με σκοπό να κατασκευάσουν εκεί, μια μικρή τουριστική τσιμεντούπολη. Πρόκειται για το χάρτη που κατέθεσαν οι υπεύθυνοι της εταιρίας στο Δασαρχείο Πειραιά το περασμένο καλοκαίρι, πολύ πριν παρθεί η απόφαση που χαρακτήριζε το δάσος... "χορτολίβαδο"!

Η εταιρία ΕΣΤΡΕΛΙΑ γνωστοποίησε έγκαιρα στις αρμόδιες υπηρεσίες τα σχέδιά της. Το Δασαρχείο και η κυβέρνηση τα αποδέχτηκαν, και δικαιολόγησαν το λόγο ύπαρξής τους, ως φορείς του κρατικού μηχανισμού. Ετσι, φρόντισαν να καλύψουν τα όποια νομικά κωλύματα μπαίνουν εμπόδιο σε κάποιον επιχειρηματία σαν τον Δασκαλόπουλο, τον Αλαμανή ή τον Χιόνη, που θέλει να κερδίσει αρκετά δισεκατομμύρια από την καταστροφή πολλών στρεμμάτων δάσους...

Στις 22.6.1998 η ΕΣΤΡΕΛΙΑ καταθέτει στο Δασαρχείο το τοπογραφικό διάγραμμα μαζί με σχετική αίτηση να συνταχθεί πράξη χαρακτηρισμού για τα 278 στρέμματα δάσους, με σκοπό να μπορέσει να χτίσει τις εγκαταστάσεις της. Είναι φανερό ότι κάποιος χαρακτηρισμός, όπως "δάσος", θα φρέναρε τα σχέδιά της.

Στις 10.8.1998 όμως, ο δασολόγος Κ. Μπαλογιάννης κάνει αυτοψία στην περιοχή. Και χαρακτηρίζει από τα 278 στρέμματα: τα 205,8 ως δασική έκταση και τα 72,2 ως μη δασική.

Τρεις μήνες αργότερα (19.11.1998),ο Δασάρχης Πειραιά Ηλ. Καραγεώργος ύστερα από "επισταμένη και πλήρως εμπεριστατωμένη έκθεση φωτοερμηνείας, φωτοληψίας ετών 1939" (όπως αναφέρει η πράξη χαρακτηρισμού) έχει αντίθετη γνώμη και χαρακτηρίζει τα 278 στρέμματα του δάσους ως "χορτολιβαδική έκταση"!!!

Στις 3.12.1998 το ΥΠΕΧΩΔΕ με φωτογραφική διάταξη στο νόμο για το Εθνικό Κτηματολόγιο, εξαιρεί από την κατάρτιση των δασικών χαρτών και την ισχύουσα δασική νομοθεσία, όλες τις "τεχνητές δασικές φυτείες", δηλαδή και τις χορτολιβαδικές εκτάσεις. Και έγινε λοιπόν αυτό που ζήτησαν οι επιχειρηματίες με το χάρτη τους... Η καταστροφή του δάσους.

Τόνοι τσιμέντου

Η εταιρία θέλει να κατασκευάσει:

  • Δύο διώροφα συγκροτήματα κτιρίων, επιφανείας 6.500 τ.μ., τα οποία καταλαμβάνουν έκταση 10 στρεμμάτων. Τα κτίρια αυτά θα χρησιμοποιηθούν σαν Συνεδριακό Κέντρο και χώρος πολλαπλών Χρήσεων και Θεμάτων.
  • Εμπορικό Κέντρο και γύρω του πεζόδρομους πλάτους 15 μέτρων και μήκους 250 μέτρων που θα περιλαμβάνει καταστήματα συνολικής επιφάνειας 3.600 τ.μ.
  • Υδροψυχαγωγικό πάρκο έκτασης περίπου 30 στρεμμάτων με γιγαντιαία πισίνα 10 στρεμμάτων, δίπλα ακριβώς από τη θάλασσα.
  • Δύο μεγάλα συγκροτήματα εστιατορίων συνολικής επιφανείας 3.852 τ.μ.
  • Γυμναστήρια, ιατρικές εγκαταστάσεις (Health club) επιφανείας 1.548 τ.μ. με υπαίθρια πισίνα στο χώρο που ήδη λειτουργεί νυχτερινό κέντρο.
  • Αμφιθέατρο αγνώστου χρήσης, έκτασης περίπου 2 στρεμμάτων.
  • Προβλέπονται ακόμη 10.000 τ.μ. ημιυπαίθριοι, δηλαδή στεγασμένοι χώροι.
  • Γιγαντιαίο πάρκινγκ 50 περίπου στρεμμάτων για 1.500 και πλέον αυτοκίνητα. Ισως και καζίνο...

Πάντως, ο εισαγγελέας Γρ. Πεπονής, έχει ήδη διατάξει προκαταρκτική εξέταση για το θέμα των "Αστεριών", προκειμένου να διαπιστώσει το λόγο της μεγάλης διαφοράς στις εκτιμήσεις μεταξύ του δασολόγου Κ. Μπαλογιάννη και του Δασάρχη Ηλ. Καραγεώργου.

Την ίδια στιγμή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας επεξεργάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σχέδιο για την άρση του χαρακτηρισμού "αναδασωτέες" από όλες τις χορτολιβαδικές εκτάσεις με σκοπό να μην εμπίπτουν στη δασική νομοθεσία και να μπορούν να οικοδομηθούν.

Κ. Π.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ